Hvali more, drž’ se kopna: istražite svijet biciklom, na konju ili pješice među pitoresknim brežuljcima Hrvatskog zagorja

Aktivan odmor u Zagorju
piše Putni Kofer

Uslijed povećanja stresa i gradske buke, sve je više onih koji se odlučuju na destinacije kontinentalne Hrvatske gdje mogu pronaći mirnoću i tišinu daleko od prezaposlenosti te užurbane svakodnevice. Od raznih aktivnosti na otvorenom, tradicionalne gastronomije, povijesnih priča i legendi, do termalnih voda i nevjerojatne prirode ljepote – Hrvatsko zagorje nametnulo se kao idealno mjesto koje ima baš sve potrebno za relaksaciju, opuštanje i aktivan odmor. Posljednjih nekoliko godina popularnost aktivnog odmora je rasla, a zbog trenutno ograničenih mogućnosti putovanja svijetom i pandemije koronavirusa, njegova je popularnost eksplodirala. Odlučili smo provjeriti koje sve mogućnosti nudi ova hrvatska regija po pitanju aktivnog odmora i kako provesti ljeto na kontinentu. Evo nekoliko dobrih ideja!

MALA ERPENJA TREKK: UTRKA U KOJOJ SE KROZ TRČANJE UPOZNAJU PREKRASNI ZAGORSKI BREŽULJCI

Druga subota u lipnju ove je godine rezervirana za sportsko-rekreativnu utrku ‘Mala Erpenja Trekk‘. Start je u Maloj Erpenji, pitoresknom selu u središtu Hrvatskog zagorja, a ona je namijenjena svima onima željnim bauljanja po zelenim zagorskim brežuljcima, stazicama, vinogradima i klijetima. Natjecatelji mogu birati između dvije slatke staze prigodnih naziva – Šumska i Velika jagoda. Dužine oko 12 kilometara, Šumska jagoda je namijenjena rekreativcima, planinarima, šetačima i zaljubljenicima u prirodu, a ako želite isprobati svoje fizičke mogućnosti, odaberite stazu Velika jagoda dužine oko 25 km. Obje staze su vrhunski postavljene s neizbježnim okrjepama na strateškim mjestima, a u društvu veselih domaćina sudionici će zasigurno uživati u panoramskim pogledima i ljepotama zagorskog kraja.

  Kako su se hoteli i zrakoplovi prilagodili situaciji uzrokovanom pandemijom COVID-19

BICIKLIJADA 4 KAPELICE I HODOČAŠĆE BICIKLISTA: ISTRAŽITE ZAGORSKE BREGE I POVIJESNE LOKALITETE NA DVA KOTAČA

U nedjelju, 13. lipnja tradicionalno se održava ‘Biciklijada 4 kapelice‘, a ovaj jedinstveni događaj spaja najbolje od Marije Bistrice: duhovnost i druženje u prekrasnoj prirodi. Start utrke je u 10.30 sati kod crkve bl. Alojzija Stepinca, a ruta u dužini od 13,5 kilometara prolazi kroz atraktivne krajolike uz pogled na kulturno–povijesnu baštinu. Vožnjom kroz ovu interesantnu, brdsku stazu upoznat ćete povijesne lokalitete poput kapelice Sv. Ladislava, Sv. Marije Magdalene, Sv. Roka i Prasvetišta na Vinskom Vrhu, a ruta je idealna za sve one koji žele iskusiti mirnoću i tišinu daleko od svakodnevice te uživati u zagorskim bregima na dva kotača.

Z BREGA NA BREG TRAIL: TRČANJE UZ POGLED NA NEVJEROJATNE KRAJOLIKE I MOĆNE DVORCE

Popularna kružna utrka ‘Trail ‘z brega na breg‘ već godinama okuplja trkače iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, a ove se godine odražava u subotu, 10. srpnja. Staze duljine 7, 14 i 25 kilometara započinju i završavaju na središnjem desinićkom Trgu Svetog Jurja, a duž cijele rute prolaze kroz jedne od najljepših atrakcija zagorskog kraja. Povijesne znamenitosti poput dvora Veliki Tabor i dvorca Miljana te prekrasni pejzaži i bajkovita zagorska sela pravi su mamac za sve ljubitelje aktivnog odmora i rekreacije, a i pokazatelj kako je Hrvatsko zagorje puno više od gastronomije. Pripremite svoje trkačke tenisice i otkrijte svoju novu najdražu aktivnosti – trčanje u prirodi, uz pogled koji puca na nevjerojatne krajolike i povijesne atrakcije.

  Novi rekord Putnog Kofera: najposjećeniji nezavisni portal o putovanjima u Hrvatskoj!

ZAGORJE RIDE: ODJAŠITE U PUSTOLOVINU NA NEKE OD NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA JAHANJE KONJA

Hrvatsko zagorje ponudit će svakom posjetitelju priliku da otkrije nešto novo, a bez obzira tražite li način da se povežete s prirodom ili se želite baciti na istraživanje novih mjesta, pogled iz sedla uvijek je dobar pogled na svijet. U Zagorju možete pronaći desetak objekata koji pružaju uslugu i doživljaj jahanja, a na cijelom području ukupno je uređeno 13 staza za jahanje koje vode kroz pitomu prirodu, ukupne dužine 170 kilometara. Bilo da ste genijalni jahač ili friško pečeni školarac, u ponudi ćete pronaći rekreativno jahanje, škole jahanja i terapijsko jahanje, a mirni i socijalizirani konji pogodni su za sve uzraste.

  Četiri najbolja mjesta za planinarenje u Hrvatskoj: Obucite svoje gojzerice i krenite na planinu

NOVOOTVORENA STAZA ‘KROZ KROŠNJE – ZELENJAK’: DOŽIVITE PRIRODU IZ DRUGE PERSPEKTIVE

Ove je godine u sklopu obilježavanja Dana planeta pokraj spomenika hrvatskoj himni u kumrovečkom Zelenjaku sagrađena unikatna drvena staza kroz krošnje. Dugačka je 125 metara, a kako i sam naziv kaže, prolazi kroz krošnje stabala na visini od pola do pet metara iznad terena. Staza je zamišljena kao interpretacija biološke raznolikosti zaštićenog područja koja se isprepleće s temom glazbe, a uključuje i promatračnicu za ptice koja podsjeća na gnijezdo te ljuljačke za djecu, dok podnožje staze krasi cvijeće hrvatske perunike. ‘Staza kroz krošnje‘ idealna je za obiteljsko druženje uz rijeku, zelenilo i svježi zrak.

OTKRIJTE PLANINARSKO – POUČNU STAZU ‘PUTOVIMA ORHIDEJA’

Mnogi poznavaoci i ljubitelji cvijeća je smatraju simbolom ljepote, ljubavi i otmjenosti, a ako ste ljubitelji orhideja, bit će vam drago kada saznate da je ovo egzotično cvijeće dio planinarsko-poučne staze u Radoboju. U svojoj dužini od 13,7 km, ‘Staza putevima orhideja‘ prikazuje sve ljepote Radoboja i Hrvatskog zagorja, a na livadi Poljana imat ćete priliku pronaći čak 16 vrsta orhideja, dok je području cijele staze stanište više od 30 različitih vrsta. Uz stazu je postavljeno 11 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja Strahinjščice kako bi se naglasila vrijednost i značaj tog područja.

PODIJELI: