Otvara se zagrebački Botanički vrt, već je pun šarenih proljetnica: evo kad ga možete posjetiti, koliko košta ulaz i za koga je on besplatan

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Botanički vrt u Zagrebu mirisno je srce grada, oaza zelenila i mira koja pruža toliko nam potrebno utočište i bijeg od smoga i asfalta. Iako kalendarski još više od mjesec dana traje zima, toplo vrijeme probudilo je njegove “stanovnike” i od ovog četvrtka, 15. veljače, vrt se nakon zimske stanke otvara za posjetitelje. Ovo je jedinstveno mjesto, bez sumnje, ponos Zagreba i Prirodoslovno matematičkog fakulteta koji o njemu brine. Botanički vrt objavio je radno vrijeme i koliko će od četvrtka koštati ulaznice, doznajte sve detalje u nastavku.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

PROLJETNO CVIJEĆE IZNENADILO JE RANIM POJAVLJIVANJEM

Kako je objavljeno na stranicama Vrta, proljeće je stiglo i on otvara vrata posjetiteljima nakon kratkog zimskog mirovanja. “Iako možemo očekivati još hladnih dana, pa čak i snijeg, proljetnice su nas opet iznenadile svojim ranim pojavljivanjem. Osim očekivanih žutih cvjetova ozimica pojavile su se visibabe i drijemovci, a polako se pokazuju i šafrani, jaglaci, kukurijeci… Stoga smo ubrzali osnovne pripremne radove čišćenja staza i nasada, kako bismo vam omogućili da dođete uživati u dašku proljeća i bogatstvu naših zbirki samoniklog bilja hrvatske flore”, objavili su.

PONEDJELJKOM I UTORKOM TIJEKOM ŠKOLSKE GODINE ULAZ JE BESPLATAN

Radno vrijeme Vrta u veljači bit će ponedjeljkom i utorkom od 9 do 14:30 sati, a ostale dane u tjednu, uključujući i vikend, od 9 do 16 sati. Ulaz je ponedjeljkom i utorkom tijekom školske godine besplatan za sve posjetitelje, a ostale dana plaća se ulaznica od 2 eura (redovna) ili 1 euro za učenike i studente.  Od ove je godine omogućen besplatan ulaz svim umirovljenicima, državljanima Hrvatske starijim od 65 godina, što mogu ostvariti predočenjem osobne ili umirovljeničke iskaznice na ulazu. Besplatan ulaz već od ranije ostvaruju i djeca predškolske dobi.

KAKO JE NASTAO BOTANIČKI VRT: KRAJEM 19. I POČETKOM 20. STOLJEĆA VEĆ JE BIO PUN BILJNIH VRSTA

Zagrebački Botanički vrt osnovan je 1889. godine. Ideja je potekla od Bohuslava Jiruša, prvog profesora botanike na zagrebačkom sveučilištu, a realizirao ju je njegov nasljednik Antun Heinz. Radovi su započeli 1890. godine, dvije godine kasnije posađene su prve biljke, a u prvim je godinama izgrađen i staklenik, vrtlarska kuća, izložbeni paviljon, dva umjetna jezerca…

Najviše je biljaka u vrt doneseno 1908. godine, kad je u sklopu organizirane akcije prikupljanja biljaka u Zagreb doneseno 128 vrsta iz okolice grada, Samobora i Gorskog kotara.

ZAŠTIĆEN JE KAO SPOMENIK PARKOVNE ARHITEKTURE

Od 1971. godine Botanički vrt je zakonom zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture. Veliku obnovu prošao je u osamdesetim godinama 20. stoljeća u povodu stotog rođendana. Tada su uređeni staklenik, jezerca, mostić, ukrasna ograda… Radovi su nastavljeni i početkom ovog stoljeća, te traju i danas. Od 2013. godine važnost i poseban status priznati su mu i izdvajanjem Botaničkog vrta u zasebnu jedinicu Biološkog odjela PMF-a, koji sve ove godine brižno njeguje biljke i čini ovo mjesto omiljenim zelenim utočištem Zagrepčana s lokacijom u samom centru grada. 

PODIJELI ČLANAK