Uskoro počinje festival na kojem je nekad radio i Einstein: evo zašto se Oktoberfest održava u rujnu i koliko se piva na njemu popije

Oktoberfest
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, najveći i najpoznatiji pivski festival na svijetu, 187. Oktoberfest, počinje u subotu 19. rujna u Münchenu i trajat će do 3. listopada. Za vrijeme trajanja festivala popit će se milijuni litara piva, pojesti nekoliko tona hrane, a festival će posjetiti pet do šest milijuna gostiju. Idealna je to prilika da bolje upoznamo ovo jedinstveno događanje pa u nastavku donosimo nekoliko zanimljivih, a manje poznatih činjenica o festivalu koji već više od dva stoljeća okuplja ljubitelje piva i zabave.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

IAKO SE ZOVE OKTOBERFEST, VEĆI SE DIO MANIFESTACIJE ODRŽAVA U RUJNU

Originalno, festival se uistinu održavao u listopadu, mjesecu po kojem je i dobio ime, no već godinama manifestacija počinje sredinom rujna. Prvi Oktoberfest održao se 1810. godine i trajao je tjedan dana u listopadu, no s vremenom je njegovo trajanje produljeno na više od dva tjedna, a termin je pomaknut na rujan kako bi vrijeme bilo ljepše i kako bi se posjetitelji potakli da duže tijekom dana i uvečer borave u šatorima. Prvi Oktoberfest, inače, nije imao nikakve veze s pivom. Te 1810. godine feštom se slavilo vjenčanje princa Ludwiga i Therese od Saxe-Hildburghausena.

NA FESTIVALU SE TOČI SAMO PIVO PROIZVEDENO U MüNCHENU I OKOLICI

Ova je manifestacija, prije svega, proslava bavarske tradicije i načina života, pa je jedan od uvjeta za izlagače da poslužuju samo pivo koje je proizvedeno u Münchenu. Bavarci su iznimno ponosni na svoje pivo, za koje koriste samo tri sastojka u procesu proizvodnje: vodu, ječam i hmelj. Od lokalaca ćete često čuti da festival zovu „Wiesn”, što je ime lokacije Theresienwiese na kojoj se održava, ali i izvedenica imena princeze čijim je vjenčanjem za princa Ludwiga tradicija festivala započela.

PRIJE PANDEMIJE KORONAVIRUSA, SAMO JE 24 PUTA BIO OTKAZAN. SAD JE TAJ BROJ 26

U više od 200 godina održavanja Oktoberfest je otkazan svega 26 puta, od čega dvije godine otpadaju na 2020. i 2021. kad je donesena odluka da se ne održi zbog pandemije koronavirusa. Prije toga krigle su utihnule tijekom ratova, epidemije kolere, a dvije godine je preskočen i zbog neimaštine nakon ratova. U nekoliko se godina i održao, ali pod imenom „jesenski festival”.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

NITKO NE SMIJE POČETI PITI DOK GRADONAČELNIK PRVI NE NAZDRAVI

Od 1950. festival tradicionalno počinje pucnjem iz pištolja i uzvikom gradonačelnika „O’zapft is!”, što znači „natočeno je”. Gradonačelnik prvu kriglu nudi predsjedniku Bavarske i tek nakon toga festival može početi. Ove će godine gradonačelnik natočiti prvu kriglu 17. rujna točno u podne, nakon čega će to učiniti i deseci tisuća posjetitelja.

PIVO SE MOŽE PITI VEĆ OD 10 UJUTRO, A VEĆINA POSJETITELJA NISU TURISTI

Iako je ulaz na festival besplatan, pića su tamo poprilično skupa. Krigla piva stoji od 10 eura naviše, a može se kupiti od 10 ujutro (vikendom čak i od 9) sve do 23:30 ili, ponegdje, do ponoći. Iako na festival dolaze turisti iz cijelog svijeta, ostao je omiljen i među lokalcima. Samo je 20-30 posto posjetitelja iz drugih zemalja, ostalo su Nijemci, većinom upravo iz Bavarske.

OD 120 TISUĆA DO 7,5 MILIJUNA LITARA PIVA U STO GODINA

Na stoti rođendan Oktoberfesta 1910. godine na njemu je natočeno i popijeno 120 tisuća litara piva. Sto i nešto godina kasnije, 2018., količina se popela na čak 7,5 milijuna litara! Kako je pivo koje se posebno radi za festival prilično jako i ima najmanje 6 posto alkohola, posla redovito imaju i liječničke službe. Tako je, primjerice, 2018. godine 5800 ljudi trebalo doktora zbog pretjerane konzumacije alkohola i hrane. Posjetitelji također masovno gube stvari. Ured za izgubljeno i nađeno prikupi oko 5000 predmeta svake godine – najviše je ključeva, novčanika i putovnica, ali i neobičnijih stvari kao što su zubala, nosiljke za djecu, vjenčano prstenje, čak i psi.

NARAVNO, NE POSLUŽUJE SE SAMO PIVO. IMA I VINA I BEZBROJ VRSTA HRANE

Na festivali je nekoliko desetaka šatora s pivom, od kojih najveći mogu u jednom trenutku smjestiti gotovo 10.000 ljudi. Svaki šator ima drukčiju ponudu, zabavne sadržaje i atmosferu. Jedan od šatora poslužuje samo vino, a štandova s hranom ima na stotine. Svake se godine na festivalu pojede 510.000 pečenih pilića, 60 tisuća kobasica, 124 krave u jelina od govedine, 59.000 svinjskih koljenica…

OKTOBERFEST JE VAŽAN ZA BAVARSKO I MüNCHENSKO GOSPODARSTVO

Od festivala grad i pokrajina, procjenjuje se, zarađuju gotovo milijardu i pol dolara. Turisti plaćaju smještaj, prijevoz, suvenire, hranu i piće, pa koristi od događanja ima i lokalno stanovništvo. Na samom festivalu zaposleno je oko 13 tisuća ljudi. Krajem 19. stoljeća jedan od radnika bio je i Albert Einstein! Genijalni znanstvenik radio je 1896. godine kao električar i pomagao postaviti jedan od šatora s pivom.

NE POKUŠAVAJTE UKRASTI KRIGLU, ULOVIT ĆE VAS. MOŽETE JU KUPITI, ALI CIJENE SU PAPRENE

Mnogima se masivne, oslikane krigle svide i pokušaju jednu ubaciti u torbu i iznijeti s festivala. Ali, one pripadaju vlasnicima šatora, a osiguranje je nemilosrdno. Tijekom festivala 2018. zaplijenili su  više od 100.000 krigli, a 2010. čak 130 tisuća. Krigle se prodaju kao suveniri. Na službenoj stranici najjeftinija je mini krigla (veličine privjeska) koja stoji 5 eura, a veće krigle, ovisno o materijalu i slici, stoje od 20 do 80 eura.

PODIJELI ČLANAK