Grad koji visi nad morem: Spektakl prirode i onoga što je ljudska ruka učinila

Francuska Bonifacio
piše Putni Kofer

Jeste li ikada razmišljali kako bi izgledao život na litici? Povijesno je poznato kako čovjek instinktivno prkosi prirodi i nastoji pokoriti divljinu, a da je tako pokazuju impresivni gradovi koji su sagrađeni na stijenama.

Jedno od takvih mjesta je Bonifacio, bajkoviti francuski gradić kojeg često zovu i korzikanskim biserom. Stanovnici ovog drevnog grada najbolje znaju kako je to živjeti na litici, iznad valova koji silovito udaraju njene temelje. To je uistinu spektakl prirode i onoga što je ljudska ruka učinila.

GRAD BONIFACIO – KORZIKA U MALOM

Zbog ovog grada na stijeni visokoj sedamdeset metara, koji je s tri strane okružen Sredozemnim morem, zasigurno je potrebno posjetiti Korziku, otok na kojem je rođen Napoleon Bonaparte. Zamislite zadnje ulice u gradu koje skoro pa vise nad morem? I ulice tog grada koje su toliko uske i strme da se dobro zadišete dok se popnete do vrha?

  Čarobna Baranja skriva veličanstvene prirodne ljepote i brojne rijetke vrste ptica

Tu vrijeme kao da je stalo, a da nema pokojeg turista koji se provlači kroz srednjovjekovne uličice, lako bi mogli zamisliti kako magarci šetaju starim dijelom grada prenoseći teški teret i breme suhog granja na leđima, dok se u pozadini čuje mješavina talijanskog i francuskog jezika malobrojnih stanovnika koji i danas sanjaju o neovisnosti.

  Otok Hvar - Istinski hedonizam među raskošnim rimskih ljetnikovcima i opojnim mirisima lavande

Osnovan oko 830. god., Bonifacio je najstariji grad na Korzici. Vjeruje se da je upravo on ta zemlja o kojoj je govorio Homer u ‘Odiseji’. Za vrijeme najjačih vjetrova ribarski čamci ne mogu izaći iz luke zbog visokih valova i jakih struja, a Bunifaziu, kako ga mještani nazivaju, već desetljećima odolijeva masovnom turizmu.

  Intrigantna Komiža: Grad s mnogo zavodljivih lica kojem ćete se uvijek vraćati

Danas ćete u ovom gradu uživati u školjkama punjenim ribanim ovčjim sirom, odojku s medom i kuhanim patlidžanima na Bonifacio način. I da, zaboravite na prepune plaže i turiste s engleskog govornog područja i uživajte u najboljoj čuvanoj tajni u Francuskoj koja krije čarobne uličice, prapovijesna nalazišta, kamene samostane i kapele iz kojih progovara prošlost te pogled na prekrasni sardinijski arhipelag. Svijet za sebe!

PODIJELI: