Kvizovi
Dnevni atlas
Koja je najzdravija biljka na svijetu? Jača imunitet, štiti od raka, virusa i bakterija, a možete ju imati i u vlastitom dvorištu
Male, tamnoplave bobice aronije najzdravija su namirnica na svijetu. Do prije nekoliko godina relativno nepoznata, ova se biljka počela sve više uzgajati i kod nas. Njezina se potrošnja nakon otkrića brojnih, nevjerojatnih dobrobiti za zdravlje povećala diljem svijeta. Aronija ima antikancerogene i antioksidativne učinke na ljudsko tijelo, prepuna je željeza, vitamina, minerala, a za poboljšanje zdravlja dovoljna je tek mala količina dnevno. U nastavku doznajte zašto je aronija najzdravija biljka na svijetu!
ŠTO JE ARONIJA, GDJE USPIJEVA I KAKO SE UZGAJA
Aronija je višegodišnji listopadni grm podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a njezini su plodovi tamnoplave bobice koje izgledom pomalo podsjećaju na borovnice. Za razliku od slatkih borovnica, oporog su i kiselog okusa, pa se obično konzumiraju u obliku soka, čaja, džema ili sirupa. Jednostavna je za uzgoj jer nema prirodnog neprijatelja, poput nametnika koji bi napadali njezine listove i plodove. Zato se nikad ne šprica s nikakvim kemikalijama, već raste potpuno prirodno i ekološki, a otporna je i na hladnoću i mraz. Plodovi na rod dolaze u kasno ljeto, krajem kolovoza i početkom rujna, a bobice na grmu mogu ostati i do dva mjeseca.
KAKO SE OVA BILJKA PROŠIRILA SVIJETOM I GDJE SE SVE UZGAJA
Biljka potječe iz Kanade, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća otkrivena su njezina ljekovita svojstva. Kao vrijednu prehrambenu i ljekovitu biljku poznavali su ju još davno američki Indijanci koji su sušene bobice aronije mljeli i dodavali obrocima. Svježe plodove su koristili kod želučanih problema, prehlada i gripa, a od lišća kuhali okrepljujuć čaj. Ne čudi da je otkrivena upravo u Kanadi jer aronija najbolje uspijeva u predjelima gdje su zime duge i hladne, a ljeta blaga. Zato se ubrzo počela uzgajati i u Švedskoj, Finskoj i Rusiji, a kasnije i u cijelom svijetu.
ZAŠTO JE ARONIJA DOBRA ZA ZDRAVLJE ČOVJEKA I KAKO JU KONZUMIRATI
Aronija ima brojna ljekovita svojstva. Ljudski organizam pročišćava od štetnih tvari i korisna je prevencija protiv lakših i težih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogena svojstva jer štiti zdrave stanice, usporava starenje organizma i sprečava razvoj kroničnih bolesti. Često se konzumira i kad do oboljenja već dođe jer može olakšati simptome i pomoći u borbi protiv bolesti. Prema nekim pričama, nakon nuklearne katastrofe u Černobilu za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba koristile su se upravo bobice aronije!
DOKAZANO PODIŽE IMUNITET, SMANJUJE UPALE, ČUVA KOŽU I OČI…
Aronija dokazano podiže cjelokupni imunitet organizma. Smanjuje upale i sprečava razvoj bakterijskih i virusnih infekcija, ublažava migrene i glavobolje, odlično utječe na cirkulaciju, crijevnu sluznicu i želudac. Sadrži velike količine beta karotena koji čuvaju kožu i oči, a regulira i rad gušterače i razinu šećera u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima.
KONZUMIRA SE SUŠENA, U OBLIKU SOKA, ČAJA ILI PEKMEZA
Aroniju možete konzumirati samu, svježu, ali opor okus mogao bi vas odbiti. Zato je za konzumaciju pogodnija prerada u sok bez dodanog šećera. Čistog soka od aronije dovoljno je popiti 0,03 dcl dnevno, odnosno jednu čašicu za rakiju. Ove sokove rade brojni OPG-ovi i nije teško naći onaj čisti, bez šećera i drugih dodataka. Kod nas se prodaju i sušene bobice aronije, pekmezi i čajevi, za koje preporučujemo ipak pročitati deklaraciju kako biste bili svjesni što sve, osim same aronije, dodatno unosite u organizam.
VLASTITO STABLO OVE MOĆNE BILJKE MOŽETE POSADITI I U SVOM DVORIŠTU
U vrtnim centrima i rasadnicima u Hrvatskoj mogu se pronaći sadnice aronije, pa ako imate vrt možete lako imati svoje vlastito stablo ove moćne superbiljke. Prije sadnje odaberite mjesto u vrtu i iskopajte jamu duboku oko 30 centimetara. Na dno stavite malo stajskog gnojiva, pa ga prekrijte zemljom za sadnju i izmiješajte ih. Na tu smjesu stavite korijen biljke, pa zatrpajte zemljom. Ugazite zemlju oko biljke i dobro ju zalijte. Prvu berbu možete očekivati za dvije do tri godine, a uz pravilnu njegu i brigu nakon 9 godina možete računati na 15-ak kilograma ploda godišnje samo od jedne biljke.