Hrvatski Taj Mahal: Spomenik ljubavi koji je proglašen jednim od najatraktivnijih dvoraca u Europi

Dvorac Trakošćan je proglašen jednim od najatraktivnijih dvoraca u Europi
piše Putni Kofer

Ne zna se tko je i kada sagradio dvorac Trakošćan, a prema nekoliko izvora, pretpostavlja se da je nastao na samom početku 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. S obzirom na to da nedostaje informacija i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak dvorca i njegove prekrasne okolice, razvilo se plodno tlo za nastanak legendi o povijesti tog mjesta.

TRAKOŠĆAN – LEGENDA O NASTANKU DVORCA I PERIVOJA

Zbog ljubavi su se osvajale planine, zbog nje se ratovalo i osvajalo druge države, abdicirali su kraljevi i carevi, gradile građevine, a u ekstremnim situacijama i gubili životi. Jedna od takvih priča je i ona o nastanku dvorca Trakošćan. Legenda kaže da je nekada davno grofica htjela da joj se napravi romantičarski dvorac s perivojem i jezerom u podnožju te je moćni grof, vođen snažnim osjećajima, napravio današnji dvorac i jezero Trakošćan.

Spomenuta legenda asocira na priču o najpoznatijem spomeniku ljubavi na svijetu, indijskom Taj Mahalu, kojeg je dao izgraditi Džahan-šah, peti po redu vladar iz dinastije Mogula, u spomen na svoju ženu koja je preminula prilikom porođaja njihovog četrnaestog djeteta.

DVORAC TRAKOŠĆAN: JEDAN OD NAJLJEPŠIH DVORACA U EUROPI

Bilo da je riječ o legendi ili ne, Trakošćan je danas jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj kojeg ubrajamo u spomenike kulture i prirode najviše kategorije. Priznanje mu je dao i poznati svjetski turistički magazin Conde Nast Traveler koji je uvrstio Trakošćan na prestižnu listu najljepših dvoraca Europe.

Za današnji izgled Trakošćana najzaslužniji je podmaršal Juraj šesti Drašković sa suprugom Sofijom, koji je u duhu mode i novog vremena govorio: ‘Napravit ću od Trakošćana dvor kojemu će se diviti svijet i generacije koje dolaze!’

Izgleda da je Juraj dobro predvidio budućnost! A ako već niste, svakako posjetite ovaj ‘biser Hrvatskog Zagorja’ i zaljubite se u život, romantiku i sve čari koje skriva dvorac, perivoj pokraj dvorca, jezero i park-šuma Trakošćan.

PODIJELI: