Veliki makeover Eiffelovog tornja uoči Olimpijskih igara 2024. godine

Eiffelov toranj
piše Putni Kofer

Eiffelov toranj, jedna od najpoznatijih znamenitosti ne samo Pariza i Francuske, već cijelog svijeta, uskoro će proći temeljitu preobrazbu – piše portal Like Putovanja Jutarnjeg lista. Njegova se velika metalna struktura prebojava kako bi do Olimpijskih igara 2024. zasjeo u svjetlijoj, zlaćanoj boji.

NOVA BOJA TORNJU ĆE DATI ZLATNI SJAJ

Izgrađen između 1887. i 1889. godine za Svjetsku izložbu, toranj visok 324 metra do sada je 19 puta obojan, ali 60 godina u istu, pažljivo odabranu nijansu smeđe boje. Ovoga puta odabrana je žuto smeđa boja, koja će mu dati zlatni sjaj, a pripremni radovi već su počeli.

  Šuma nade: Na Novom Zelandu razočaranja možete pretvoriti u nadu

Prije bojanja potrebno je skinuti slojeve stare boje, što je opasno zbog prisutnosti žive pa se mora provoditi u strogo kontroliranim uvjetima za radnike. Kompletni će radovi, koje nadziru arhitekti i konzervatori, stajati oko 50 milijuna eura, a za toranj će se potrošiti oko 60 tona boje.

GODIŠNJE TORANJ POSJETI PREKO SEDAM MILIJUNA LJUDI

Ovo nije prvi put da slavni toranj mijenja boju. Kad je prvi put postavljen, na zahtjev dizajnera Gustava Eiffela obojan je u crveno. Tri godine kasnije promijenjena je u oker, a nakon toga bio je godinama vrlo svjetao, u žuto-narančastoj nijansi. Sadašnju, smeđu boju, ima od 1968. godine.

  Dvije hrvatske destinacije uvrštene na listu najljepših televizijskih lokacija

Eiffelov toranj jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu. Ukupno ga je posjetilo više od 250 milijuna ljudi, a godišnje njime prođe sedam milijuna ljudi.


PODIJELI:

Booking.com