Gdje su snimane serije koje upravo gledamo na Netflixu?

Lokacije za snimanje serija
piše Putni Kofer

Dok čekamo da se pandemija stiša, a svijet putovanja ponovo normalizira, mnogi od nas provode više vremena nego prije uz filmove i serije. Na popularnim streaming servisima neke od najgledanijih serija barem nas nakratko mogu odvesti na daleke lokacije do kojih je trenutno teško ili čak nemoguće doći. Zato smo provjerili gdje su snimane neke od popularnih serije uz koje kratimo vrijeme u lockdownu!

BRIDGERTON

Serija snimljena prema knjizi Julie Quinn „Vojvoda i ja“ osvojila je gledatelje raskošnom scenografijom, kostimima iz 18. stoljeća i ljubavnim zapletima smještenim u britansko visoko društvo. Većina radnje snimljena je u slikovitom britanskog gradiću Bathu, koji je zbog svoje specifične gregorijanske arhitekture već poslužio kao kulisa filmovima snimljenim po knjigama Jane Austin i drugima čija je radnja smještena u svijet britanskog plemstva 19. stoljeća. Kao jedan od dvoraca u kojima se održavaju raskošne zabave poslužio je Hatfield House u Hertfordshireu, dok su scene u raskošnim vrtovima snimljene u Surreyu i Yorkshireu. Dio scena sniman je i u Londonu, primjerice one „kluba za gospodu“, koji je smješten u kući Lancaster. Ista je palača već ranije poslužila kao kulisa u filmovima o James Bandu, Sherlocku Holmesu, Putu oko svijeta u 80 dana…

LUPIN

Pariz je uvijek privlačan na ekranu, bilo da je napadno promoviran kao u seriji Emily u Parizu, ili suptilno čini kulisu ozbiljnih zapleta kao u trenutnoj hit seriji Lupin. U njoj oduševljava Omar Sy kao Assane Diop, lopov gospodin inspiriran fikcionalnim likom Arsena Lupina. Važan dio radnje smješten je u muzej Louvre, koji se pojavljuje već u prvim scenama. Dom obitelji Pellegrini „utjelovio“ je drugi muzej, Nissim de Camondo. Dio važnih scena snimljeno je u prekrasnim Luksemburškim vrtovima, a jedna od situacija ključnih za radnju smještena je na legendarni pješački Most umjetnosti.

KRUNA

Serija koja prati život britanske kraljevske obitelji od mladosti kraljice Elizabete II sve do današnjeg vremena izazvala je puno bure. Nije ni čudno, jer je većina protagonista još živa i nekima se nije svidio prikaz njihovih života. Stara gregorijanska palača Gloucestershire poslužila je kao kulisa Charlesova doma u osamdesetima, Highgrovea. Kraljevska obitelj voli provoditi vrijeme u svojoj ljetnoj rezidenciji Balmoral, a taj je dvorac uspješno „odglumila“ kuća Ardverikie u blizini Invernessa. Scene iz Amerike, koju je princeza Diana posjetila 1989., zapravo su snimane u – Manchesteru.

FIREFLY LANE

Serija od deset epizoda prati dvije prijateljice, glume ih Katherine Heigl i Sarah Chalke, i njihov odnos kroz duga tri desetljeća. Ulica u kojoj su se upoznale kao tinejdžerice, i po kojoj serija nosi ime Firefly lane (Ulica krijesnica) u seriji je smještena u Seattle, no u stvarnosti se nalazi u Kanadi, u gradu Langley City u Vancouveru. Većina je serije snimljena u gradu Burnaby u blizini Vancouvera, gdje je snimljena i druga Netflixova hit serija Virgin Island.

PODIJELI: