Ovom zimskom klasiku teško je odoljeti: imamo super recept za slasni buncek s kiselim kupusom i restanim krumpirom

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

U kućnoj gastronomiji postoje jasni vjesnici određenog godišnjeg doba. Proljeće počinje kad stigne mladi luk, rotkvice, mladi grašak i ostalo sezonsko povrće, a ljeto miriše na šalšu, sataraš, lubenicu i breskve. Jesen ima boju bundeve i pečene paprike, a početak zime označava prvo jelo s kiselim kupusom. Od kraljice zimskog stola, sarme, preko kobasica s kiselim kupusom i sekeli gulaša, sve do klasika kojeg svi obožavaju, bunceka, zimska jela su izdašna, ukusna i griju nas kad se temperature počnu muvati oko nule. Buncek s kiselim kupusom jedno je od omiljenih zimskih jela, a nije ga teško pripremiti. U nastavku donosimo provjeren recept koji uvijek uspijeva!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

BUNCEK JE MESNATA STRAŽNJA KOLJENICA SVINJE KOJA JE NAJBOLJA DIMLJENA

Buncekom nazivamo stražnju koljenicu svinje, komad mesa koji se nalazi između buta i stražnje nogice. U prodaji ćete po nešto nižoj cijeni ponekad naći i prednju koljenicu, kračicu, koja je manje mesnata, ali se može koristiti u svim receptima kao i buncek. Ovi se komadi mesa obično suše i dime, koriste u varivima, ali su odlični i pečeni u pećnici. Recept za buncek s kiselim zeljem nije kompliciran, ali treba slijediti nekoliko koraka kako bi iz mesa izvukli maksimum. Obično se poslužuje s restanim krumpirom i ta kombinacija mesa, kupusa i zasitnog priloga satima će vas držati sitima i sretnima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Petra Sabljić ✨ (@mama.kuharica)

RECEPT ZA BUNCEK S DINSTANIM KISELIM KUPUSOM

Za ovaj recept nabavite lijep komad dimljenog bunceka, dat će jelu finiji okus od onog svježega. Najčešće su težine od 1,5 do 2 kilograma, što je dovoljno za četiri osobe, i još će vam ostati i za večeru. Od ostataka bunceka možete napraviti i sočan sendvič, idealan za gablec ili brzu večeru! Evo koje sve sastojke treba pripremiti.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Za buncek:

  • 1 dimljeni buncek
  • 7,8 zrna papra
  • pola glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • 2 žlice svinjske masti

Za dinstani kiseli kupus:

  • 500 g ribanog kiselog kupusa
  • 1 glavica luka
  • 1 dcl ulja ili žlica svinjske masti
  • 2 režnja češnjaka
  • list lovora
  • papar, crvena paprika
  • sol po potrebi

Za restani krumpir:

  • 1 kg krumpira
  • 1 dcl ulja ili žlica svinjske masti
  • 1 veća glavica luka
  • sol, papar
  • 50 grama slanine narezane na kockice

POSTUPAK PRIPREME BUNCEKA

  • Buncek operite, pa zabodite na nekoliko mjesta nožem do kosti. Tako će bolje upiti začine.
  • Stavite ga kuhati u vodu u koju ste dodali sol, papar, očišćeni luk i češnjak.
  • Buncek prosječne težine treba kuhati sat do sat i pol. Otprilike na pola tog vremena krenite s pripremom priloga.
  • Kad je buncek kuhan, izvadite ga iz vode i malo prosušite kožu kuhinjskim ubrusom. U posudici otopite svinjsku mast.
  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Prebacite buncek u lim za pečenje i prelijte ga vrućom svinjskom masti. Neka se peče 20-30 minuta, dok koža ne postane hrskava. Po potrebi ga malo okrenite i podlijte masnoćom.
  • Prije serviranja razrežite na komade, poslužite uz dinstani kiseli kupus i restani krumpir, a s njim se odlično slaže umak od hrena.

KAKO PRIPREMITI DINSTANI KISELI KUPUS

  • Na dubljoj tavi ugrijte ulje ili svinjsku mast, pa na masnoći dinstajte sitno nasjeckani luk. Nakon par minuta dodajte mu i sitno sjeckani češnjak.
  • Na luk dodajte ribani kiseli kupus i sve izmiješajte. Podlijte s malo vode.
  • Dodajte lovorov list, začinite paprom i crvenom paprikom i kuhajte sve jedno pola sata do 45 minuta povremeno podlijevajući s vodom, dok kupus ne omekša.

KAKO PRIPREMITI RESTANI KRUMPIR

  • Krumpire ogulite, prepolovite i stavite kuhati u slanu vodu. Dok se kuhaju, narežite luk na sitne komadiće.
  • Kad je krumpir sasvim skuhan, procijedite vodu i narežite svaki na ploške.
  • Na ulju ili svinjskoj masti dinstajte luk dok sasvim ne omekša. Nemojte ubrzavati ovaj korak jer ako luk ostane “živ” i tvrd upropastit će jelo.
  • Kad luk omekša smanjite vatru, ubacite kuhani krumpir i sve dobro izmiješajte. Posolite i poparite, te dodajte po želji svježeg peršina. Pržite sve zajedno još nekoliko minuta uz miješanje.
PODIJELI ČLANAK