
Kvizovi
U Hrvatskoj je običaj barem nekoliko puta tjedno kuhati i jesti nešto na žlicu. Praktična jela iz jednog lonca, puna povrća, jednostavna su za pripremu, brzo gotova i iznimno zdrava. Variva mogu biti bez mesa ili sadržavati komadiće piletine, kobasice ili suha rebra. To je njihova ljepota, što ostavljaju prostora za improvizaciju i prilagođavanje recepta onome što trenutno imate u hladnjaku. Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna. U nastavku donosimo provjereni i nama omiljeni recept!
Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. Pune su vlakana, vitamina K, C, B2, te brojnih drugih vitamina i minerala koji imaju blagotvorni učinak na naš organizam. Svježe mahune ne treba dugo kuhati, a kad god imate priliku pripremite ih na pari jer tako zadržavaju najviše nutritivnih svojstava. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine.
Recept za varivo od mahuna koji vam predstavljamo sadržava meso, no možete ga napraviti i u veganskoj verziji ako izbacite taj prvi korak. Osim luka i mrkve, u ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije. Za varivo od mahuna za 4 osobe trebat će vam:
Kvizovi
U PRIZEMLJU MSU-A
Skriveni dragulji Europe
Nova hit destinacija
Cirkuska tragedija stoljeća
BAŠ MU SE VESELIMO!
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje