Najskuplja kava u Beču prodaje se “za van” s neuglednog prozora, poslužuje u kornetu za sladoled i stoji nevjerojatnih 11 eura

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Naizgled neugledni prozor, okružen fasadom išaranom sprejem, prodaje po mnogima najbolju kavu u Beču. Nema stolica, sve kave su „za van“, i prodaju se kroz prozorčić poslužene u kornetu za sladoled. Iako je kava jedna od najskupljih u gradu, ovisno o vrsti prodaje se i za 11 eura, pred prozorčićem se redovito stvaraju gužve i na famoznu kavu čeka se u dugim redovima. Ovo neobično mjesto u austrijskoj metropoli zove se Fenster Cafe, postoji od 2011. i redovito je visoko na listama najboljih kava na cijelom svijetu. Evo po čemu je sve Fenster Cafe poznat i poseban!

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

KUPCI ČEKAJU U REDOVIMA I NE PITAJU ZA CIJENU, STOL, TOALET…

Fenster Cafe počeo je kao skroman lokal 2011. godine, a vlasnik Sashko Iamkovy pokrenuo ga je s ograničenim resursima i samo jednom idejom: raditi najbolju kavu u gradu. Kako je svojedobno rekao u intervjuu za specijalizirani magazin Barista, shvatio je da može brže usavršiti pripremu kave ako ne bude nudio nikakve druge napitke ili hranu. Odabrao je format „kave za van“, umjesto tradicionalnog kafića sa stolovima.

To je, ispričao je Baristi, imalo više smisla s poslovnog stajališta jer u kafiću ljudi uz jednu kavu mogu provesti sate, a ovako je smanjio i troškove namještaja, režija, dodatnog prostora, toaleta za goste… Riječ Fenster na njemačkom znači upravo prozor, onaj kroz koji deseci tisuća Bečana i turista danas kupuju vrhunsku kavu i ne pitaju za cijenu, stol ili toalet.

PROIZVODE 130.000 KAVA GODIŠNJE, A NAJPRODAVANIJI JE PROIZVOD FENSTERCCINO U KORNETU

Otkako je prije 13 godina kafić otvoren, Sashko je uspio proizvesti više od 130.000 kava godišnje. U lokalu, iza prozora koji vide gosti, nalazi se nekoliko aparata za espresso, mlinaca za kavu i aparata za mliječnu pjenu. Samo za mlijeko imaju 10 hladnjaka, a tu je i proizvodni pogon za njihov najprodavaniji proizvod – Fensterccino. To je poznata „Instagram“ kava u kornetu, odnosno cappuccino koji se poslužuje s čokoladom ili karamelom. Kornete su počeli koristiti kako bi se istaknuli u konkurenciji, što im je i uspjelo, ali tek nakon niza izazova s kojima su se susreli.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Fenster Cafe (@fenstercafe)

KORISTE SAMO VRHUNSKU KAVU KOJU SAMI MELJU, NE PRIMAJU GOTOVINU

Jedva su pronašli proizvođača odgovarajućih korneta, ali pri transportu bi većina popucala. Taman kad su uigrali način dostave, proizvođač je propao i morali su tražiti novog. Na kraju su počeli sami proizvoditi kornete koji, pišu korisnici na TripAdvisoru i Instagramu, nekim čudom uspijevaju ostati tvrdi i ne razmočiti se. Fensterchino je danas njihov najprodavaniji proizvod, samo u 2022. prodano je 28.000 komada.

Prodaju samo vrhunsku, takozvanu specialty kavu koju sami melju i kuhaju na najsuvremenijim aparatima. Čini se da je kombinacija kvalitete same kave i „instagrambilnosti“ konačnog proizvoda bila dobitna kombinacija za uspjeh!

KUPCI SU ZADOVOLJNI: OSTAVILI SU NA TISUĆE RECENZIJA, A PROSJEČNA JE OCJENA 4,5

Fenster Cafe na TripAdvisoru ima 186 recenzija i prosječnu ocjenu 4,5, a na Googleu je ostavljeno 2.291 recenzija s istom prosječnom ocjenom. Najniža ocjena i recenzija dodijeljena je lokalu jer ne prima gotovinu, a neki korisnici spominju cijenu kao negativnu stranu, kao i činjenicu da se na kasi automatski obračunava napojnica, bez da je ista najprije dogovorena s gostom.

Većina ocjena je ipak 4 ili 5, a ti korisnici navode da, iako skupa, kava vrijedi svakog centa, ukusna je i zabavno poslužena, a navodi se i da je jako fotogenična, što je onima koji dijele na društvenim mrežama očito jako važno. Kafić, odnosno prozor, nalazi se centru Beča, u blizini Dunavskog kanala i Fleishmarketa, u sporednoj uličici na adresi Griechengasse 10. Najskuplje kave, s napojnicom, stoje i po 11 eura.

PODIJELI ČLANAK