Goran Vranješ pokretač tvrtke go go granola

Zdravlje na tanjuru

Goran u Osijeku proizvodi domaću, slavonsku granolu i tradicionalnim namirnicima daje novo, modernije ruho: “I sam ju jedem bar dva, tri puta tjedno”

Diplomirani inženjer prehrambene tehnologije. Nutricionist. Suprug. Dobrovoljni vatrogasac. Ljubitelj knjiga, s Malim princom kao omiljenom knjigom. I, kako ga mi nazivamo, hrvatski kralj granole. Tako bismo ukratko opisali Gorana Vranješa, vlasnika tvrtke Go Go Granola, obrta za proizvodnju žitarica za doručak, iz Višnjevca u Osijeku. Na tom simpatičnom tronu kraljevstva u kojem vrijedi samo jedno pravilo – a to je voljeti granolu – nalazi se već skoro pet godina. I pravilo doista živi…

INSPIRACIJA IZ VLASTITOG DJETINJSTVA I OBITELJI

„Volim granolu. I volimo je jesti. Zarazio sam sve iz uže i šire obitelji…“, priča 43-godišnji Vranješ. O tom, kako smo ga nazvali, kraljevstvu ukusnih žitarica priča s puno žara, a dubinsku i bazičnu inspiraciju i motivaciju za proizvodnju ukusnih mješavina idealnih za doručak, koje danas prodaje pod imenom brenda Go go granola, vuče iz svog vlastitog djetinjstva, svoje vlastite obitelji…

tradicionalna grčka jela
Ukusno i zdravoSlavna salata, mirisni začini, neizostavni slani sir, sočni složenac... Ovih pet jela obavezno morate probati ako putujete u Grčku!
Nastavi čitati

POGON ZA PROIZVODNJU NA MJESTU GDJE ŽIVE DESETLJEĆIMA

Mali pogon za proizvodnju granole nalazi se u sklopu obiteljske kuće u Višnjevacu, u koji je njegov djed doselio 1945. godine. I kao obitelj uvijek su bili vezani uz zemlju. Na njoj bi uglavnom uzgajali kukuruz kojim su hranili svinje, sve dok uzgoj istih u tom dijelu Osijeka nije bio zabranjen… Držali su i perad, a i danas imaju bašću. Mama i tate je rade, on štiha, kaže.

STARE POZNATE NAMIRNICE U MODERNIJEM RUHU

„Moja temeljna namjera je bila da tim starim, poznatim namirnicama koje se oduvijek koriste u ishrani nas Slavonaca, damo novo modernije ruho ili novi moderniji oblik. Nisu ljudi jeli zob u obliku zobenih pahuljica, ali su zob mljeli u brašno pa dodavali u kruh. Isto tako, sjemenke su dodavali u kolače, primjerice bademe i lješnjake… Suho voće se isto čuvalo za zimu, sušilo se na suncu, i jelo se kao slatkiš. Nije nekada bilo bombona… Gledao sam svoju baku i djeda i mamu i tatu, i svi smo tako odrastali“, priča Goran.

IDEALNO ZA PRAZNIKEU zelenilu zagorskih brežuljaka nalazi se savršena oaza za obiteljski odmor s kojeg se i djeca i odrasli vraćaju sretni, opušteni i ispunjeni
Nastavi čitati

U SAMOSTALNE POSLOVNE VODE OTIŠAO 2020. GODINE

No, u cijelu tu jednadžbu dodao je i svoje znanje. On je diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i nutricionist, a diplomu je stekao na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku. Iza njega dugogodišnje je iskustvo. Nakon što je doslužio vojni rok, radio je prvo kao tehnolog u slastičarskoj proizvodnji, a onda prešao u mesnu industriju. Slijedom tog dugogodišnjeg rada u prehrambenoj industriji, 2020. godine odlučio je krenuti u samostane vode. I od tada je granola – i to Go Go granola – njegova ‘beba’.

OSNIVANJE OBRTA BILA JE PROMIŠLJENA ODLUKA

No, to je bila, opisuje, promišljena odluka. „Nije to bio moment uzbuđenja, to pokretanje obrta bilo je promišljena odluka. Svojstvo inženjera je da dva puta izmjeri prije nego što odreže, i samo sam bio uočio da se gotovo ništa od takvih stvari ne proizvodi u domaćoj verziji u Hrvatskoj i pitao se o čemu se tu radi“, odgovara na pitanje o tome je li pokretanje obrta Go Go granola pratilo možda uzbuđenje ili pak strah.

ON SAM BIO JE POKUSNI KUNIĆ

Prvi pokusni kunić za proizvedene granole, govori, bio je on sam. A onda i prijatelji, sve dok se malo po malo njegova granola nije proširila cijelom Hrvatskom. Nema je, doduše, u dućanima, ali zato web shop, mogli bismo reći, radi punom parom. Narudžbe pristižu danas, nakon pet godina upornosti, iz cijele Hrvatske – naručuju obični ljudi za svoje potrebe, ali i škole za učeničke obroke, kao i male zalogajnice. Isto tako, svoje proizvode predstavljaju i prodaju i na sajmovima.

PROIZVODE OKO 60 KILOGRAMA GRANOLE DNEVNO

Goran kaže da je zadovoljan time kako posao ide i napreduje. Danas proizvode u prosjeku oko 60 kilograma granole dnevno te oko 10 kilograma keksa. „No, nije to smo zamiješati… Treba to još i ohladiti pa popakirati”, kaže, ali i odmah dodaje da ima pomoć ako zatreba – skupi svu čeljad, govori kroz smijeh, pojašnjavajući da misli na članove obitelji, ali one koji imaju sanitarnu iskaznicu.

SVAKA GRANOLA IMA ŠPANJOLSKO IME

U ponudi danas imaju 12 pojedinačnih vrsta granola te pet inačica paketa granola. Tu je i jedna vrsta integralnih keksa, koji pak dolaze u tri različita pakiranja, ovisno o gramaži. I da, ima omiljenu. To je prva granola koju je napravio, ona u okusu čokolade, koja nosi ime Mejor. Na španjolskom to znači ‘bolje’, pojašnjava. No, Mejor nije jedna koja nosi strano ime. Goran je, objašnjava nam, veliki ljubitelj španjolske kulture i svaka od njegovih granola ima ime koje je zapravo, kako kaže, zgodna riječ iz španjolskog jezika. Osim Mejor, tu je i Roja, odnosno crvena. Zatim Fiesta, odnosno zabava, pa Blanco, u prijevodu bijela, a zapravo u okusu tamne čokolade.

JOGURT GRANOLA S 'JAČOM' DOZOM MEDA

A postoji i nešto što se zove jogurt granola, osmišljena za konzumaciju s jogurtom, odnosno granola koja je napravljena za one, govori, koji ne podnose kiselost jogurta pa u njega stavljaju žlicu šećera. “U jogurt granole stavio sam u postotku dosta više meda pa taman to slatko iz meda izjednači tu kiselost… Isto tako, ostale su čiste mješavine, dok ovu radim u obliku velike plahte s valjkom i onda je iskidam na komadiće. Što znači da se može jesti i poput nekog keksa”, govori.

URAVNOTEŽENA PREHRANA PRIJE SVEGA

Goran Vranješ granolu koju proizvodi osobno jede dva do tri puta tjedno. Više je – i to je njegovo nutricionističko mišljenje – ni ne bi trebalo jesti. On, iako ljubitelj granole, zagovara uravnoteženu prehranu, dakle i onu iz mesnih i biljnih izvora, i to zato što su tako jeli naši stari, tvrdi. Njegova granola – kao inženjera prehrambene tehnologije koji, kako pojašnjava, stvara dodanu vrijednost povrh nove vrijednosti koju u općenitom smislu kreira poljoprivreda – jest njegov dodatak uravnoteženoj prehrani. I stoga izrijekom navodi kako granola nije dijetetski pripravak i odlučno odgovara ‘ne’ svima onima koji ga pitaju hoće li smršaviti ako jedu samo granolu.

KORISTE LOKALNE I PROVJERENE NAMIRNICE

U proizvodnji granole isto tako vode se i još jednim pravilom, rekli bismo jako bitnim. Naime, sve namirnice potrebne za proizvodnju granola, a koje su karakteristične za njihov kraj, kupuju lokalno. „One koje se ne mogu uzgojiti ovdje, a znanost je dokazala njihovu učinkovitost u kontekstu vitamina i proteina, kupujemo u specijaliziranim trgovinama, i to onima koje za svoje proizvod imaju dokaz sljedivosti, u smislu da možete provjeriti, odnosno vidjeti u kojoj su zemlji, na kojoj plantaži uzgojene, kada su ubrane, poslane…”, govori. To je slučaj s chia sjemenkama. Ili s kokosovim pahuljicama i kokosovim čipsom, ali i čokoladom.

ŽLICA KAO SIMBOL URAVNOTEŽENOG ŽIVOTA I UŽIVANJA

“I, naravno, ta žlica”, kazao je Goran dok smo privodili razgovor završetku. Žlica? Danas ljudi samo žure, samo trpaju hranu u sebe, što iz pekara, što hamburgere – brzo se jede zbog brzog ritma, krenuo je objašnjavati. Njihova Go Go granola, iako u nazivu ima taj ‘go’ (ići), u biti ima drugu poruku. “Zalažemo se da ljudi nađu pet minuta više i pošteno pojedu svoje jelo, onako na žlicu… Neće im biti ništa, kaže uz smijeh ‘kralj granole’. Priča o granoli, navode uostalom i na stranici obrta, priča je o obroku na žlicu, dok je sama žlica u svijetu Go Go Granole simbol uravnotežene prehrane i života te uživanja u obroku.

Aktualno

Pročitajte još