Hrana i piće

Omiljeno jelo na žlicu zasitno je, zdravo i jeftino: evo kako napraviti savršeno grah varivo

Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno. Nimalo nevažno za ovo inflacijsko vrijeme, jelo je zapravo dosta jeftino napraviti. Najveći su trošak suho meso ili kobasice koje većina dodaje, ali nisu obavezni. U nastavku donosimo recept za grah varivo koje će vam uvijek ispasti odlično!

GRADOVI, OTOCI, PLAŽE…Svjetski putnik posjetio je 106 zemalja i odabrao najljepšu: “Kad se radi o Europi, jednostavno nemate konkurenciju”
Nastavi čitati

ZNAMO GA KAO JEDNOSTAVNU, SVAKODNEVNU NAMIRNICU, NO GRAH JE UISTINU SUPERHRANA

Iako percipiran kao jednostavna, svakodnevna hrana, za grah se može reći da je u svakom smislu supernamirnica. Nema puno kalorija, pun je proteina, esencijalnih aminokiselina, a sadrži i sve važne minerale poput kalcija, natrija, kalija, željeza, magnezija… Postoji više sorti, a za varivo je najbolje odabrati vrlo dostupan trešnjevac, klasični tetovac ili čvrsti i krupni zelenček. Popularna sorta za variva još je puter, ali i krupni bijeli ili crveni grah također će biti ukusni u varivu.

GRAH VARIVO JEDE SE I S TJESTENINOM, KISELIM KUPUSOM, JEČMOM…

Obično grah varivo, posluženo uz kobasicu i krišku kruha, mnogima je sasvim dovoljno. No u različitim dijelovima Hrvatske ljudi mu dodaju povrće ili žitarice koje ga čine još zasitnijim i ukusnijim. Grah sa zeljem, koji u Istri i na sjevernom Jadranu zovu jota, grah s repom, pa s ječmom ili ričetom… Sve su to popularne inačice ovog istog variva jer se kuhani dodatak dodaje naknadno u već gotovo jelo. Hoće li to biti dinstani kiseli kupus ili kuhana tjestenina, za u Dalmaciji omiljeni „pašta fažol“, za osnovni recept ne radi razliku.

U ODAJAMA MONARHAJedna od najljepših kraljevskih palača u Europi, okružena raskošnim vrtom, službeni je dom prijestolonasljednika i atrakcija za turiste iz cijelog svijeta
Nastavi čitati

Grah namočite u hladnu vodu i ostavite preko noći ili minimalno 12 sati. Drugi dan ga stavite kuhati u veliki lonac dok voda ne zavrije. Kuhajte pet do deset minuta pa procijedite grah i bacite vodu u kojoj se kuhao. Vratite grah u lonac s novom vodom. Na pola kilograma graha trebat će vam barem 3-4 litre vode. Pustite da ponovo zavrije, a vi pripremite povrće i suho meso. Narežite luk što sitnije, a mrkvu naribajte ili izrežite na tanke kolutiće. Ubacite u lonac s grahom. Luk i mrkva će se u kuhanju gotovo raspasti i dati gustoću i fini okus varivu.

SUHO MESO KUHAJTE S GRAHOM CIJELO VRIJEME, A KOBASICE UBACITE PRED KRAJ

Ako koristite suha rebarca ili kosti, odmah ih stavite u vodu da se cijelo vrijeme kuhaju s grahom. Posolite i popaprite varivo, dodajte mu lovorov list, peršin i ljutu papričicu ako ju koristite, pa ostavite ga da se kuha barem sat, sat i pol. Ako koristite kobasice, možete ih skuhati posebno i poslužiti cijele uz svaki tanjur variva, ili ih narezati na kolutiće i ubaciti da se kuhaju s grahom. Ako ste se odlučili na drugu varijantu, kobase ubacite desetak minuta prije kraja kuhanja.

KAKO NAPRAVITI ZAPRŠKU ZA GRAH VARIVO

Zaprška vam možda i nije potrebna jer luk i povrće daju gustoću jelu. Ako ju ipak želite koristiti, na ulju prepržite brašno pomiješano s crvenom paprikom. Dodajte smjesi malo tople vode, pa kad se sjedini sve izlijte u lonac s grahom. Prije posluživanja izvadite lovorov list iz lonca i servirajte s podjednakom količinom mesa u svakom tanjuru. Dobar tek!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Marija #hobi #kuharamater (@moja_pregaca)

Aktualno

Pročitajte još