Neće ostati gladni
Hrana i piće
Omiljeno jelo na žlicu zasitno je, zdravo i jeftino: evo kako napraviti savršeno grah varivo
Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno. Nimalo nevažno za ovo inflacijsko vrijeme, jelo je zapravo dosta jeftino napraviti. Najveći su trošak suho meso ili kobasice koje većina dodaje, ali nisu obavezni. U nastavku donosimo recept za grah varivo koje će vam uvijek ispasti odlično!
ZNAMO GA KAO JEDNOSTAVNU, SVAKODNEVNU NAMIRNICU, NO GRAH JE UISTINU SUPERHRANA
Iako percipiran kao jednostavna, svakodnevna hrana, za grah se može reći da je u svakom smislu supernamirnica. Nema puno kalorija, pun je proteina, esencijalnih aminokiselina, a sadrži i sve važne minerale poput kalcija, natrija, kalija, željeza, magnezija… Postoji više sorti, a za varivo je najbolje odabrati vrlo dostupan trešnjevac, klasični tetovac ili čvrsti i krupni zelenček. Popularna sorta za variva još je puter, ali i krupni bijeli ili crveni grah također će biti ukusni u varivu.
GRAH VARIVO JEDE SE I S TJESTENINOM, KISELIM KUPUSOM, JEČMOM…
Obično grah varivo, posluženo uz kobasicu i krišku kruha, mnogima je sasvim dovoljno. No u različitim dijelovima Hrvatske ljudi mu dodaju povrće ili žitarice koje ga čine još zasitnijim i ukusnijim. Grah sa zeljem, koji u Istri i na sjevernom Jadranu zovu jota, grah s repom, pa s ječmom ili ričetom… Sve su to popularne inačice ovog istog variva jer se kuhani dodatak dodaje naknadno u već gotovo jelo. Hoće li to biti dinstani kiseli kupus ili kuhana tjestenina, za u Dalmaciji omiljeni „pašta fažol“, za osnovni recept ne radi razliku.
Grah namočite u hladnu vodu i ostavite preko noći ili minimalno 12 sati. Drugi dan ga stavite kuhati u veliki lonac dok voda ne zavrije. Kuhajte pet do deset minuta pa procijedite grah i bacite vodu u kojoj se kuhao. Vratite grah u lonac s novom vodom. Na pola kilograma graha trebat će vam barem 3-4 litre vode. Pustite da ponovo zavrije, a vi pripremite povrće i suho meso. Narežite luk što sitnije, a mrkvu naribajte ili izrežite na tanke kolutiće. Ubacite u lonac s grahom. Luk i mrkva će se u kuhanju gotovo raspasti i dati gustoću i fini okus varivu.
SUHO MESO KUHAJTE S GRAHOM CIJELO VRIJEME, A KOBASICE UBACITE PRED KRAJ
Ako koristite suha rebarca ili kosti, odmah ih stavite u vodu da se cijelo vrijeme kuhaju s grahom. Posolite i popaprite varivo, dodajte mu lovorov list, peršin i ljutu papričicu ako ju koristite, pa ostavite ga da se kuha barem sat, sat i pol. Ako koristite kobasice, možete ih skuhati posebno i poslužiti cijele uz svaki tanjur variva, ili ih narezati na kolutiće i ubaciti da se kuhaju s grahom. Ako ste se odlučili na drugu varijantu, kobase ubacite desetak minuta prije kraja kuhanja.
KAKO NAPRAVITI ZAPRŠKU ZA GRAH VARIVO
Zaprška vam možda i nije potrebna jer luk i povrće daju gustoću jelu. Ako ju ipak želite koristiti, na ulju prepržite brašno pomiješano s crvenom paprikom. Dodajte smjesi malo tople vode, pa kad se sjedini sve izlijte u lonac s grahom. Prije posluživanja izvadite lovorov list iz lonca i servirajte s podjednakom količinom mesa u svakom tanjuru. Dobar tek!