Postoji restoran s Michelinovom zvjezdicom u kojem možete jesti za samo dva eura! Sočna piletina s rižom i povrćem oduševljava i najkritičnije

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Michelin je jedan najcjenjenijih vodiča za restorane na svijetu, koji svake godine objavljuje listu novih gastronomskih objekata koji su zaslužili slavnu nagradu. Vodič je 1900. godine u Francuskoj pokrenula tvrtka za proizvodnju guma Michelin kako bi potaknula vozače da više putuju, ali tek je 1926. okrunjen prvi restoran sa zvjezdicom. Danas, gotovo 100 godina kasnije, Michelin još uvijek koristi slične metode za ocjenjivanje lokala kao i kad je lansiran. Tajni inspektori svoje ocjene temelje na kvaliteti sastojaka, kulinarskim tehnikama, okusu i konzistenciji, no, nažalost, mnogima su takvi restorani nedostupni jer su cijene njihovih delicija astronomske. Dobra je vijest da postoji restoran s Michelinovom zvjezdicom u kojem hranu možete kušati za dva eura!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

NAJJEFTINIJI RESTORAN S MICHELINOVOM ZVJEZDICOM POSLUŽUJE JELO OD RIŽE I PILETINE NA PLASTIČNIM TANJURIMA

Na jednoj od singapurskih tržnica prodaje se najjeftiniji obrok na svijetu s Michelinovom zvjezdicom: jelo od piletine i riže. Ono se obično jednostavno naziva “pileća riža”, a košta 3 singapurska dolara, odnosno oko 2 eura. Osnivač i kuhar, Chan Hon Meng, prvi je put dobio Michelinovu zvjezdicu u singapurskom vodiču 2016., a od tada je dobivao zvjezdicu svake godine, osim 2020. kada je izbor otkazan zbog pandemije koronavirusa.

View this post on Instagram

A post shared by Hawker Chan (@liaofanhawkerchan)

CHAN JE OTVORIO JOŠ DVIJE LOKACIJE U SINGAPURU I FRANŠIZE U ŠEST DRUGIH ZEMALJA

Osnivač ovog slavnog restorana rođen je u obitelji farmera u Maleziji, 2009. godine otvorio je “Liao Fan Soya Sauce Chicken Rice & Noodle” u prodajnom centru u Singapuru. Chan je uskoro skratio naziv štanda u “Hawker Chan” te otvorio dvije dodatne lokacije u Singapuru i u partnerstvu s Hersing Culinaryjem otvorio franšize u Tajvanu, Maleziji, Tajlandu, Australiji, Filipinima i Kazahstanu. Cijene na njegovom štandu počinju od 2 eura, za prepoznatljivo jelo od piletine i riže, i idu do 16 singapurskih dolara (11 eura) za cijelo pile u soja umaku.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

UNATOČ TOME ŠTO SE POSLUŽUJE U SKROMNOM OKRUŽENJU, KVALITETA HRANE KOJU NUDI NADMAŠUJE MNOGE LUKSUZNE RESTORANE

U intervjuima koje je dao svjetskim medijima, Chan Hon Meng je izjavio kako radi čak 17 sati dnevno. Svakodnevno priprema 180 pilića u svojoj malenoj kuhinji kako bi nahranio svoje gladne mušterije. Njegov pileći file u soja umaku je mekan, sočan i obložen bogatim umakom koji je savršeno uravnotežen u okusu, a poslužuje se uz kuhanu rižu i povrće. Jednom je prilikom Chan rekao kako bi “želio otvoriti restoran u svakoj zemlji kako bi svi mogli kušati najbolju piletinu na svijetu po svima prihvatljivoj cijeni”.

CIJELI JE SINGAPUR POZNAT PO SVOJIM “HAWKER” CENTRIMA NA KOJIMA SE POSLUŽUJE ULIČNA HRANA

Hawker centri u Singapuru su veliki javni prostori koji su poznati po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane. Zapravo se radi o živahnim tržnicama na kojima se može pronaći širok spektar lokalnih, regionalnih i svjetskih jela po vrlo pristupačnim cijenama. Hawker centri su popularni među lokalnim stanovništvom i turistima, diljem grada ih ima više od 100, a prepoznao ih je čak i UNESCO te ih je uvrstio na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

View this post on Instagram

A post shared by Hawker Chan (@liaofanhawkerchan)

“Ovi centri služe kao ‘blagovaonice zajednice’ u kojima se okupljaju ljudi iz različitih sredina i dijele iskustvo objedovanja tijekom doručka, ručka i večere”, stoji u UNESCO-ovom opisu singapurskih tržnica i kulture ulične hrane. “Hawker centri imaju potencijal postati glavno obilježje Singapura, tog multikulturnog grada-države, koji na svakom koraku posjetiteljima nudi doživljaj kineske, malajske, indijske i brojnih drugih kultura.”

PODIJELI ČLANAK