Željka je napustila Zagreb i staru štalu preuredila u restoran. Kad probate njezin picek, nijedan drugi više neće biti dovoljno dobar

Izletište Pri Kapeli u Jastrebarskom stvorila je obitelj Stošić, a svaki vikend ovdje je slavlje domaćih okusa, seoskog mira i iskrene gostoljubivosti

Foto: Krešimir Čižmek / Putni Kofer

U vremenu kad sve češće jedemo s nogu i gledamo u ekran umjesto u sugovornika, sve više žudimo za onim jednostavnim stvarima koje smo negdje usput zaboravili. Za mirisom domaćeg kruha koji se peče u pećnici. Za tanjurom tople juhe kakvu su kuhale bake. Za vikendom bez žurbe, bez gužvi, bez signala. Zapravo žudimo za selom, ne kao turističkom atrakcijom, nego kao mjestom gdje se još uvijek živi sporije, iskrenije i s obje noge na zemlji. Gdje hrana dolazi iz vrta, a ne iz skladišta. Gdje je špek domaći, picek paniran tek kad stigne narudžba, a desert izgleda kao iz djetinjstva. Na jedno takvo mjesto, izletište Pri Kapeli u Jastrebarskom, stigli smo i mi proteklog vikenda, i ostali potpuno oduševljeni okusima, mirisima, toplinom domaćina…

IZLETIŠTE PRI KAPELI OTVORENO JE PRIJE GODINU I POL I SVE ŠTO SERVIRAJU GOSTIMA JE DOMAĆE I ISKRENO

Željka Stošić, njezin suprug i sin napustili su život u centru Zagreba kako bi, kako sama kaže, „živjeli ispunjeno, bez nervoze i u društvu ljudi kojima nije teško sjesti u auto i doći na selo zbog dobrog ručka“. Danas žive tri godine u Jaski, a izletište „Pri kapeli“ su službeno otvorili prije godinu i pol, kada su staru štalu pretvorili u rustikalni restoran, u kojem se vikendom, i to isključivo uz rezervaciju, servira ono što je sezonsko, domaće i iskreno.

„Mi ti ne radimo industrijski. Nema friteze, nema zamrznutih piceka. Svakog vikenda sve što ide na stol je svježe, u trenutku kada gosti dođu paniram, stavim meso u čisto ulje i pečem. Zato i ne primamo hranu za sto ljudi u danu, jer ne želimo izgubiti taj osjećaj da obožavamo ono što radimo“, objašnjava Željka.

MENI SE MIJENJA OVISNO O SEZONI

Na meniju se izmjenjuju razna jela ovisno o sezoni. Pohani picek, krvavice, sarme, tripice, pečena patka s mlincima, juhe i jela od vrganja kad je sezona. Tu su i domaće paštete od pilećih jetrica, kruh koji sami peku, domaće suho meso, sir i vrhnje iz lokalne sirane, kolači i domaći sokovi od bazge.

Mi smo ručak odlučili započeti paštetom od pileće jetrice. Pašteta je bila kremasta, savršeno izbalansiranih okusa, bez traga gorčine, s laganim notama svježeg bilja koje vjerojatno raste nekoliko metara dalje, u njihovom vrtu. Uslijedila je pileća juha s noklicama, topla, bistra i utješna. Ne ona hotelska, ravna i beživotna, već juha kakvu bi vam skuhao netko kome je stvarno stalo.

Pohani picek glavno je jelo koje, kako nam je i Željka rekla, gosti najčešće naručuju. Hrskava korica, bez masnoće, meso koje se odvaja bez napora, a uz njega jednostavni, ali savršeno skuhani rizi-bizi. Ništa spektakularno na papiru, ali na tanjuru apsolutni pogodak. Jer kad se ovako kuha, ni ne treba više. Na kraju smo uživali u desertu koji bi vas lako mogao zavarati: izgleda poput paradižota, ali u njemu nema keksa, samo prozračni oblak kreme i snijega, poslužen hladan, s tek malo šećera i puno nostalgije. Cijeli dojam? Hrana koja ima dušu.

GOSTI DOLAZE IZ CIJELE ZAGREBAČKE OKOLICE

Na izletištu „Pri kapeli“ sve se radi obiteljski. Željka je glavna u kuhinji, muž se brine o poljoprivredi i mesu, a sin, koji inače radi u Mercedesu, vikendom poslužuje goste. „Kad nam je dosta, zatvorimo. Ne radimo jedan vikend, ne primamo rezervacije, odmorimo i vratimo se u pogon. Ne želimo se iscrpiti.“

Gosti dolaze iz Zagreba, Jastrebarskog i šire okolice. Najčešće rezerviraju stolove za krizme i obiteljska okupljanja, iako Željka kaže da ne može prihvatiti 70 ljudi za krizmu jer ne želi da izletište postane masovni restoran. „Ovdje se sve vrti oko kvalitete, ne kvantitete,“ kaže nam Željka.

IZLETIŠTE OKRUŽUJU TREŠNJE, JAGODE, ZELENI VRTOVI...

Sve što mogu uzgajaju sami. Iza kuće su posađene trešnje, imaju 360 sadnica jagoda, nekoliko vrtova, voće, povrće, bilje… Željka sokove sama pravi, obožava onaj od bazge, također paštete rade sami, suše vlastiti špek, a sir i vrhnje uzimaju od lokalne sirane koja se nalazi u blizini izletišta. Gostima nude i vinsku kartu s lokalnim vinima.

Izletište Pri kapeli je i pet-friendly. Svakog se vikenda ovdje djeca igraju s macom i pesekom u dvorištu, a roditelji imaju priliku odahnuti i uživati u domaćoj kuhinji. „Rex ti je glavna atrakcija za djecu. Kad dođu gosti s klincima, pošaljemo Rexa van i djeca ne žele doma“, smije se Željka. „Tu je i maca Mica koja je došla iz ničega i završila u našoj kući, jednog dana se je pojavila i mi smo se objeručke prihvatili.“

PRESELJENJE IZ ZAGREBA BIO JE LOGIČAN KORAK

A kako je došlo do preseljenja iz Zagreba? Bio je to, kako kaže Željka, zbroj svega: potresi, korona, nervozni gradski službenici, urušeni centar. „Mi smo shvatili da svaki slobodan trenutak bježimo na more da bi sjedili na terasi od 20 kvadrata. A mogli smo za isti novac ovdje stvoriti i dom i posao“, objašnjava. Kaže da nikad nije požalila. „Ovdje sjednem u japankama, pes mi se mota oko nogu, ptice pjevaju, ja s kavom u ruci. To ti je život.“

Kuću u kojoj danas žive, okolno zemljište i štalu kupili su u paketu. Štalu su pretvorili u izletište s rustikalnim šarmom, a kuća okružena zelenilom postala je njihova oaza mira. I da, kad je pitate što najviše voli jesti, bez razmišljanja odgovara: „Lizat kosti. I špek s lukom.“ A špek i luk imate svaki vikend na meniju jer ono što Željka voli, to gostima i poslužuje.

GDJE SE NALAZI IZLETIŠTE I KADA GA POSJETITI

Izletište Pri Kapeli nalazi se na adresi Draga Svetojanska 21a, nekoliko minuta vožnje od centra Jastrebarskog, u mirnom okruženju prirode, trešanja i starinskog seoskog šarma. Otvoreno je isključivo vikendom, od petka do nedjelje, a zbog ograničenog broja mjesta i ručkova koji se pripremaju po narudžbi, rezervacije su obavezne putem broja +385 98 283 048.

Ako ste željni sočne domaće hrane, topline kakvu nudi Željkina kuhinja i iskustva koje vas u trenu odvoji od gradske vreve, onda je ovo pravo mjesto za vas. Pri Kapeli nije restoran u klasičnom smislu. Više nalikuje obiteljskom domu u kojem vas dočekuju ljudi koji ne kuhaju isključivo zbog profita, već iz ljubavi. A to se, već nakon prvog zalogaja, itekako osjeti.

Pročitajte još