Ukusna i zdrava krem juha od šparoga savršen je proljetni ručak! Priprema ne može biti jednostavnija, a okus će vas oduševiti

Foto: Shutterstock

Napokon je stiglo proljeće. Priroda se budi, dani su sve duži, sunca je sve više, a počela je i sezona šparoga. Divlje među ljubiteljima imaju gotovo kultni status, no sezona im je kratka, cijena visoka, okus bogat i specifičan. Nekako u sjeni slave ove samonikle biljke često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i povoljnija. Uzgojene šparoge možete naći na tržnicama i trgovinama tijekom proljeća i ranog ljeta, a idealna su namirnica za brojna jela, od onih vegetarijanskih, ribljih, pa sve do jela na žlicu. Jedno od njih je i krem juha od šparoga koju danas pripremamo!

ŠPAROGE SU BOGATE VITAMINIMA I MINERALIMA, A IMAJU MALO KALORIJA

Šparoge su riznica zdravlja, bogate su vitaminima i mineralima, a siromašne kalorijama. Bogat su izvor vitamina A, K, B, C i E, kalija, cinka, magnezija i selena, sadrže i željezo. Bogate su vlaknima i imaju detoksikacijski i protuupalni učinak. Zbog folne kiseline posebno se preporučuju trudnicama, a zbog flavonoida ljudima koji imaju problem s kolesterolom. Konzumacija šparoga regulira i krvni tlak te jača krvne žile.

POSTOJI VIŠE OD 300 VRSTA, ALI SAMO JE 20 JESTIVIH

Šparoge se u prehrani čovjeka nalaze tisućama godina. Vjeruje se da su ih uzgajali još stari Egipćani, a posebno su bile cijenjene u vrijeme Rima kad su posebni odredi bili slani u berbu šparoga za careve. Ovo svestrano povrće potječe iz porodice ljiljana, a otkriveno je da postoji više 300 vrsta. Međutim, samo je dvadesetak jestivo. Kod nas su najuobičajenije zelene šparoge, koje mogu narasti i do 20 centimetara. Bijele šparoge su skuplje jer rastu skrivene od sunca kako ne bi razvile klorofil. Najteže je naići na ljubičaste šparoge, koje su slađe i okusom podsjećaju na voće.

JEDNOSTAVNOST PRIJE SVEGA: ŠPAROGE VOLE PAR KAPI MASLINOVOG ULJA I ZRNO SOLI

Ako ih dodajete u tjesteninu ili salate, dovoljno je narezati ih na željele komade i peći ih 7-8 minute na maslinovom ulju, s malo soli. Isprobajte ih i grilane: na roštilju im ne treba ništa osim par kapi maslinovog ulja i malo soli. Šparoge možete upotrijebiti i u rižotu, dodati u quiche, no najbolje su možda jednostavno kratko pečene i blago začinjene kako bi njihov okus i hrskavost došli do izražaja.

JUHA OD ŠPAROGA: JEDNOSTAVAN OBROK KOJI SLAVI KRALJICU PROLJEĆA

Prije pripreme, šparogama treba otkinuti donji, drvenasti dio stabljike jer je samo gornji dio jestiv. Termička obrada je, o kojem se god jelu radilo, kratka jer će dužim kuhanjem ili pečenjem one izgubiti svoju hrskavost i svježinu. Juha od šparoga brzo se i jednostavno priprema. Za ovaj recept bit će vam potrebno:

SASTOJCI

POSTUPAK PRIPREME

  • Šparogama otkinite drvenasti, nejestivi dio i nasjeckajte ih na komade od 1 cm.
  • Krumpir, celer i luk ogulite i narežite na što sitnije kockice, luk posebno nasjeckajte.
  • Šparoge kuhajte oko 7 minuta u blago posoljenoj vodi, zatim odvojite nekoliko vrhova za dekoraciju.
  • Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk, zatim dodajte krumpir i celer.
  • Nakon par minuta dodajte šparoge i podlijte temeljcem ili vodom. Začinite po želji.
  • Kuhajte 10-15 minuta dok povrće ne omekša.
  • Smjesu usitnite štapnim mikserom ili u blenderu u glatku juhu.
  • Po želji dodajte žlicu kiselog vrhnja.
  • Poslužite ukrašeno s vrhovima šparoga koje ste ranije odvojili.

Pročitajte još