
Najneobičniji zakon u Europi?
Napokon je stiglo proljeće. Priroda se budi, dani su sve duži, sunca je sve više, a počela je i sezona šparoga. Divlje među ljubiteljima imaju gotovo kultni status, no sezona im je kratka, cijena visoka, okus bogat i specifičan. Nekako u sjeni slave ove samonikle biljke često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i povoljnija. Uzgojene šparoge možete naći na tržnicama i trgovinama tijekom proljeća i ranog ljeta, a idealna su namirnica za brojna jela, od onih vegetarijanskih, ribljih, pa sve do jela na žlicu. Jedno od njih je i krem juha od šparoga koju danas pripremamo!
Šparoge su riznica zdravlja, bogate su vitaminima i mineralima, a siromašne kalorijama. Bogat su izvor vitamina A, K, B, C i E, kalija, cinka, magnezija i selena, sadrže i željezo. Bogate su vlaknima i imaju detoksikacijski i protuupalni učinak. Zbog folne kiseline posebno se preporučuju trudnicama, a zbog flavonoida ljudima koji imaju problem s kolesterolom. Konzumacija šparoga regulira i krvni tlak te jača krvne žile.
Šparoge se u prehrani čovjeka nalaze tisućama godina. Vjeruje se da su ih uzgajali još stari Egipćani, a posebno su bile cijenjene u vrijeme Rima kad su posebni odredi bili slani u berbu šparoga za careve. Ovo svestrano povrće potječe iz porodice ljiljana, a otkriveno je da postoji više 300 vrsta. Međutim, samo je dvadesetak jestivo. Kod nas su najuobičajenije zelene šparoge, koje mogu narasti i do 20 centimetara. Bijele šparoge su skuplje jer rastu skrivene od sunca kako ne bi razvile klorofil. Najteže je naići na ljubičaste šparoge, koje su slađe i okusom podsjećaju na voće.
Ako ih dodajete u tjesteninu ili salate, dovoljno je narezati ih na željele komade i peći ih 7-8 minute na maslinovom ulju, s malo soli. Isprobajte ih i grilane: na roštilju im ne treba ništa osim par kapi maslinovog ulja i malo soli. Šparoge možete upotrijebiti i u rižotu, dodati u quiche, no najbolje su možda jednostavno kratko pečene i blago začinjene kako bi njihov okus i hrskavost došli do izražaja.
Prije pripreme, šparogama treba otkinuti donji, drvenasti dio stabljike jer je samo gornji dio jestiv. Termička obrada je, o kojem se god jelu radilo, kratka jer će dužim kuhanjem ili pečenjem one izgubiti svoju hrskavost i svježinu. Juha od šparoga brzo se i jednostavno priprema. Za ovaj recept bit će vam potrebno:
Najneobičniji zakon u Europi?
KULTURNA MEKA U PODRAVINI
DOBRO JE DA “ZUJE”
NEPOZNATI LJEPOTAN
Kvizovi
Vijugava šetnica
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol