Hrana i piće

Ukusna i zdrava krem juha od šparoga savršen je proljetni ručak! Priprema ne može biti jednostavnija, a okus će vas oduševiti

Napokon je stiglo proljeće. Priroda se budi, dani su sve duži, sunca je sve više, a počela je i sezona šparoga. Divlje među ljubiteljima imaju gotovo kultni status, no sezona im je kratka, cijena visoka, okus bogat i specifičan. Nekako u sjeni slave ove samonikle biljke često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i povoljnija. Uzgojene šparoge možete naći na tržnicama i trgovinama tijekom proljeća i ranog ljeta, a idealna su namirnica za brojna jela, od onih vegetarijanskih, ribljih, pa sve do jela na žlicu. Jedno od njih je i krem juha od šparoga koju danas pripremamo!

ŠPAROGE SU BOGATE VITAMINIMA I MINERALIMA, A IMAJU MALO KALORIJA

Šparoge su riznica zdravlja, bogate su vitaminima i mineralima, a siromašne kalorijama. Bogat su izvor vitamina A, K, B, C i E, kalija, cinka, magnezija i selena, sadrže i željezo. Bogate su vlaknima i imaju detoksikacijski i protuupalni učinak. Zbog folne kiseline posebno se preporučuju trudnicama, a zbog flavonoida ljudima koji imaju problem s kolesterolom. Konzumacija šparoga regulira i krvni tlak te jača krvne žile.

POSTOJI VIŠE OD 300 VRSTA, ALI SAMO JE 20 JESTIVIH

Šparoge se u prehrani čovjeka nalaze tisućama godina. Vjeruje se da su ih uzgajali još stari Egipćani, a posebno su bile cijenjene u vrijeme Rima kad su posebni odredi bili slani u berbu šparoga za careve. Ovo svestrano povrće potječe iz porodice ljiljana, a otkriveno je da postoji više 300 vrsta. Međutim, samo je dvadesetak jestivo. Kod nas su najuobičajenije zelene šparoge, koje mogu narasti i do 20 centimetara. Bijele šparoge su skuplje jer rastu skrivene od sunca kako ne bi razvile klorofil. Najteže je naići na ljubičaste šparoge, koje su slađe i okusom podsjećaju na voće.

NEOTKRIVENI RAJOvaj čarobni otok s 3000 stanovnika turisti zaobilaze: ima predivne plaže, srednjovjekovni dvorac, nevjerojatnu prirodu i na njemu nikad nije gužva
Nastavi čitati

JEDNOSTAVNOST PRIJE SVEGA: ŠPAROGE VOLE PAR KAPI MASLINOVOG ULJA I ZRNO SOLI

Ako ih dodajete u tjesteninu ili salate, dovoljno je narezati ih na željele komade i peći ih 7-8 minute na maslinovom ulju, s malo soli. Isprobajte ih i grilane: na roštilju im ne treba ništa osim par kapi maslinovog ulja i malo soli. Šparoge možete upotrijebiti i u rižotu, dodati u quiche, no najbolje su možda jednostavno kratko pečene i blago začinjene kako bi njihov okus i hrskavost došli do izražaja.

JUHA OD ŠPAROGA: JEDNOSTAVAN OBROK KOJI SLAVI KRALJICU PROLJEĆA

Prije pripreme, šparogama treba otkinuti donji, drvenasti dio stabljike jer je samo gornji dio jestiv. Termička obrada je, o kojem se god jelu radilo, kratka jer će dužim kuhanjem ili pečenjem one izgubiti svoju hrskavost i svježinu. Juha od šparoga brzo se i jednostavno priprema. Za ovaj recept bit će vam potrebno:

  • Vezica šparoga (oko pola kilograma)
  • 1 luk
  • 1 krumpir srednje veličine
  • oko 100 grama korijena celera (jedna ploška)
  • 1 litra vode ili povrtnog temeljca
  • sol, papar, začini
  • žlica kiselog vrhnja (po želji)

POSTUPAK PRIPREME

  • Šparogama otkinite drvenasti, nejestivi dio, pa ih asjeckajte ih na komade dugačke oko jedan centimetar.
  • Ogulite krumpir i celer, očistite luk. Povrće narežite na što manje kockice, luk nasjeckajte.
  • Kuhajte šparogeoko 7 minuta u vodi s malo soli. Izvadite i odvojite nekoliko vršaka za dekoraciju.
  • Dinstajte na malo maslinovog ulja luk, dodajte na male kockice narezani celer i krumpir.
  • Nakon par minuta dodajte i šparoge, pa podlijte sve temeljcem. Posolite i začinite po želji.
  • Kuhajte 10-15 minuta dok povrće ne omekša.
  • Kad je povrće omekšalo, štapnim mikserom (ili u blenderu) izradite glatku juhu, kojoj po želji možete dodati i žlicu vrhnja.
  • Servirajte dekorirano s nekoliko vršaka kuhanih šparoga.
ŽIVOTINJSKO CARSTVOJedinstveno mjesto u srcu zelene Hrvatske proučava divlje zvijeri i educira o njihovom fascinantnom svijetu: medvjed, vuk i ris čekaju da ih upoznate
Nastavi čitati

Aktualno

Pročitajte još