Ne možete odoljeti mirisu pekare? Imamo zdravi recept za kruh od pirovog brašna koji ćete obožavati

Fotografije: Priče jedne kuhače - Marina Obradović
piše Putni Kofer

Posljednjih nekoliko godina sve više raste potražnja za pirovim brašnom koje se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima. No što je to pir i kako je kruh od pirovog brašna došao na naše stolove? Radi se o jednom od najstarijih kultiviranih usjeva u ljudskoj povijesti, a vjeruje se da je prvi put korišten prije više od 7.000 godina. Poznat pod nazivima krupnik, dinkel ili spelta, potječe iz Azije odakle se proširio na Bliski istok i na područje brojnih europskih gradova, i danas gotovo da nema zdravog restoranskog jelovnika u kojem nećete pronaći ovu popularnu namirnicu.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

BEZOBRAZNO DOBAR, A GOTOV U SAT VREMENA: KRUH OD PIROVOG BRAŠNA U KOMBINACIJI SA SUHIM RAJČICAMA I SIROM

Pirovo brašno se smatra zdravijom i hranjivijom varijantom nego onaj od pšenice, jer pir ima visok udio ugljikohidrata, proteina i dijetalnih vlakana te pomaže u regulaciji probave, smanjenju nadutosti, grčeva i proljeva. Odlična je zamjena za alergičare, a razlike u okusu gotovo da i nema! Saznali smo to i od domaće food blogerice Marine Obradović, ujedno i autorice zbirke recepata Priče jedne kuhače, koja na svojim društvenim mrežama Facebook i Instagram oduševljava svojim pristupom kuhinji, u kojoj se pirovo brašno često nađe kao glavna zvijezda na stolu. S nama je podijelila recept za kruh od pirovog brašna, sa suhim rajčicama i sirom, a toliko je dobar da ćete vjerojatno onaj „obični” iz trgovine rado zamijeniti ovom zdravijom varijantom!

„Suhe rajčice su dugo stajale u kuhinji i nisam baš obraćala pažnju na njih. Znala sam da će doći vrijeme kada će zasjati i zauzeti glavnu ulogu”, kaže Marina koja je naletjela na sličan recept i odmah napravila svoju verziju kruha koji je u sljedećih sat vremena bio gotov. „Bijelo brašno iz originalnog recepta sam zamijenila pirovim. Smanjila sam i količinu suhe rajčice jer je u originalu ispalo previše slano pa da se isto ne dogodi i vama. Iako, malo slanije i jačeg okusa neodoljivo je pasalo uz pšenično pivo koje obožavam! Đaba mi pirovo brašno kada za ručak pojedem pola kruha i drmnem.”

„Zato sam navečer išla trčati da potrošim kalorije i skoro umrla, organizam je bio u šoku, baš sam ga pretjerala! Ovo vam pišem da odmah znate kako je ovaj kruh bezobrazno dobar i kako nema nazad kada ga jednom probate. I nema zaustavljanja pa prvo odrežite šnitu, dvije, a ostatak sakrijte sami od sebe”, preporučuje blogerica čiji recept za kruh od pirovog brašna sa suhim rajčicama i sirom slijedi u nastavku.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

SASTOJCI

  • 400 gr integralnog pirovog brašna
  • 1 jušna žličica sode bikarbone
  • 3,5 dcl grčkog jogurta
  • 100 gr ribanog sira po želji (najbolje mozzarella)
  • 50 gr suhih rajčica ili onih u ulju
  • 1 jušna žličica soli
  • 1 jušna žličica češnjaka u prahu
  • 1 jušna žličica suhog bosiljka

POSTUPAK PRIPREME

  • Upalite pećnicu na 200°C.
  • Duguljasti kalup za pečenje kruha obložite papirom za pečenje.
  • Rajčice narežite na manje komade, a sir naribajte.
  • U posudu stavite suhe sastojke – brašno, sol, sodu, pola količine ribanog sira, češnjak, bosiljak i rajčice pa sve promiješajte drvenom kuhačom.
  • Zatim dodajte jogurt  i umijesite mekano tijesto.
  • Tijesto stavite u kalup pa nožem zarežite po dužini jednom i po širini nekoliko puta te pospite ostatkom ribanog sira.
  • Pecite 40 minuta, ohladite i poslužite.

DODATNI SAVJET ZA PRIPREMU

Integralno pirovo možete zamijeniti bijelim pirovim brašnom. Isto tako, suhe rajčice možete zamijeniti maslinama, kaparima ili pancetom. Kruh može stajati do 5 dana, čuvajte ga u kutiji za kruh ili u papirnatoj vrećici nakon što ga zamotate kuhinjskom krpom.

SADRŽI LI PIROVO BRAŠNO GLUTEN?

Gluten je, kao što je poznato, posebna vrsta proteina koja se nalazi u pšenici, ječmu, zobi i raži, a kod celijakičara izaziva alergijske reakcije. Postao svojevrsni neprijatelj pa se osim celijakičara mnogi odlučuju za njegovo smanjivanje u prehrani ili potpuno izbacivanje. Pirovo brašno ne sadrži toliko glutena kao pšenično, ali ako imate problema s hranom koja sadrži gluten, bolje ga je izbjegavati. Pogodno je i za ljude osjetljive na pšenicu, ali ne i za one osjetljive na gluten. Bezglutenska brašna su kvinojino, heljdino, rižino, teffovo, amarantovo, proseno, brašna od orašastih plodova, poput bademova, brašna od mahunarki…

Za dodatnu inspiraciju istražite naš recept za autentično talijansko jelo pizzoccheri, koje izgleda poput taljatele u tanjuru, bez glutena je, a u kojem je još kelj, krumpir, sir i maslac.

PODIJELI ČLANAK