
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
Posljednjih nekoliko godina sve više raste potražnja za pirovim brašnom koje se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima. No što je to pir i kako je kruh od pirovog brašna došao na naše stolove? Radi se o jednom od najstarijih kultiviranih usjeva u ljudskoj povijesti, a vjeruje se da je prvi put korišten prije više od 7.000 godina. Poznat pod nazivima krupnik, dinkel ili spelta, potječe iz Azije odakle se proširio na Bliski istok i na područje brojnih europskih gradova, i danas gotovo da nema zdravog restoranskog jelovnika u kojem nećete pronaći ovu popularnu namirnicu.
Pirovo brašno se smatra zdravijom i hranjivijom varijantom nego onaj od pšenice, jer pir ima visok udio ugljikohidrata, proteina i dijetalnih vlakana te pomaže u regulaciji probave, smanjenju nadutosti, grčeva i proljeva. Odlična je zamjena za alergičare, a razlike u okusu gotovo da i nema! Saznali smo to i od domaće food blogerice Marine Obradović, ujedno i autorice zbirke recepata Priče jedne kuhače, koja na svojim društvenim mrežama Facebook i Instagram oduševljava svojim pristupom kuhinji, u kojoj se pirovo brašno često nađe kao glavna zvijezda na stolu. S nama je podijelila recept za kruh od pirovog brašna, sa suhim rajčicama i sirom, a toliko je dobar da ćete vjerojatno onaj „obični” iz trgovine rado zamijeniti ovom zdravijom varijantom!
„Suhe rajčice su dugo stajale u kuhinji i nisam baš obraćala pažnju na njih. Znala sam da će doći vrijeme kada će zasjati i zauzeti glavnu ulogu”, kaže Marina koja je naletjela na sličan recept i odmah napravila svoju verziju kruha koji je u sljedećih sat vremena bio gotov. „Bijelo brašno iz originalnog recepta sam zamijenila pirovim. Smanjila sam i količinu suhe rajčice jer je u originalu ispalo previše slano pa da se isto ne dogodi i vama. Iako, malo slanije i jačeg okusa neodoljivo je pasalo uz pšenično pivo koje obožavam! Đaba mi pirovo brašno kada za ručak pojedem pola kruha i drmnem.”
„Zato sam navečer išla trčati da potrošim kalorije i skoro umrla, organizam je bio u šoku, baš sam ga pretjerala! Ovo vam pišem da odmah znate kako je ovaj kruh bezobrazno dobar i kako nema nazad kada ga jednom probate. I nema zaustavljanja pa prvo odrežite šnitu, dvije, a ostatak sakrijte sami od sebe”, preporučuje blogerica čiji recept za kruh od pirovog brašna sa suhim rajčicama i sirom slijedi u nastavku.
Integralno pirovo možete zamijeniti bijelim pirovim brašnom. Isto tako, suhe rajčice možete zamijeniti maslinama, kaparima ili pancetom. Kruh može stajati do 5 dana, čuvajte ga u kutiji za kruh ili u papirnatoj vrećici nakon što ga zamotate kuhinjskom krpom.
Gluten je, kao što je poznato, posebna vrsta proteina koja se nalazi u pšenici, ječmu, zobi i raži, a kod celijakičara izaziva alergijske reakcije. Postao svojevrsni neprijatelj pa se osim celijakičara mnogi odlučuju za njegovo smanjivanje u prehrani ili potpuno izbacivanje. Pirovo brašno ne sadrži toliko glutena kao pšenično, ali ako imate problema s hranom koja sadrži gluten, bolje ga je izbjegavati. Pogodno je i za ljude osjetljive na pšenicu, ali ne i za one osjetljive na gluten. Bezglutenska brašna su kvinojino, heljdino, rižino, teffovo, amarantovo, proseno, brašna od orašastih plodova, poput bademova, brašna od mahunarki…
Za dodatnu inspiraciju istražite naš recept za autentično talijansko jelo pizzoccheri, koje izgleda poput taljatele u tanjuru, bez glutena je, a u kojem je još kelj, krumpir, sir i maslac.
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
IZLOŽBA CVIJEĆA
Kvizovi
Tisućljetni čuvar Istanbula
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik