Od Međimurja, Slavonije, gorske Hrvatske pa sve do Dalmacije: ovo su najbolji autohtoni sirevi u Hrvatskoj

Sirevi u Hrvatskoj: Najbolji autohtoni sirevi koje morate probati
piše Ana-Marija Topolčić

Ne možemo zamisliti ni jedan doručak, predjelo, slavlje pa i najležerniju večer uz vino, da nam vjeran suputnik nije sir. Sirevi su utkani u gastro DNK Hrvata i generacijama čine jednu od delicija u svim dijelovima Hrvatske. Naša zemlja nije kao Francuska s tolikim proizvodnim kapacitetima, ali zato su oni iznimne kvalitete. Od onih s domaćih OPG-ova i seoskih domaćinstava do sireva velikih proizvođača, tradicijski recepti i načini pripremanja hrvatske sireve čine izrazito posebnima. U koji god dio Hrvatske zavirili ondje ćete pronaći različite načine proizvodnje kao i različite vrste i preferencije za jelo. Originalnost proizvodnje, lokalni uzgoj, čista i netaknuta priroda te recepti koji se generacijama čuvaju u obitelji, zaslužni su i za osvajanje brojnih nagrada te prepoznatljivost na svjetskoj gastronomskoj sceni kao izvoran hrvatski proizvod. Od Međimurja, Slavonije, gorske Hrvatske pa sve do Dalmacije: ovo su najbolji autohtoni sirevi u Hrvatskoj!

Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

PRGICA

Prgica je autohtoni specijalitet u kontinentalnoj Hrvatskoj karakterističan za bilogorsko-podravsko i međimursko područje. Proizvodi se od danima fermentiranog kravljeg mlijeka, a prepoznatljiv je po svojem stožastom obliku i intenzivnom pikantnom okusu. Za taj zamaman okus zaslužna je sol i mljevena (slatka ili ljuta) paprika koja mu se dodaje nakon cijeđenja. Mrvičaste je teksture, a idealno se slaže uz sva tradicionalna jela ovoga kraja, ali i kao simpatičan kulinarski dodatak na tjestenine.

View this post on Instagram

A post shared by Maida ✨? (@maidichemokidich)

SVJEŽI SIR

U kontinentalnim krajevima nezamisliv je odlazak na tržnicu bez kupovine svježeg sira i vrhnja kod naših kumica. Taj blagi mliječni sir, neizostavan je dio doručka već generacijama u sjevernom, središnjem i istočnom dijelu Hrvatske. U Zagrebu i Zagorju kombinirat ćete ga s vrhnjem, dodavati vlasac i poslužiti uz jaja i domaći kruh. U varaždinskom području on obavezno dolazi uz špek, kao dodatak raznim pitama sirnicama, dok ćete u Slavoniji njime ublažiti ljutu trpezu bogatu čvarcima, kobasicama i slaninom.

U ovom se gradu ljudi s prijateljima i obitelji nalaze i druže na grobljima! Među posljednjim počivalištima redovito organiziraju izložbe i koncerte

Ovaj sir se proizvodi od nepasteriziranog kravljeg mlijeka zbog čega nema dugi rok trajanja pa ga morate brzo pojesti, što vjerujemo, ne predstavlja nikakav problem.

TVRDI I DIMLJENI SIREVI SJEVERNE I SREDIŠNJE HRVATSKE

Dimsi kojeg proizvodi Dukat nastao je na tradicijskoj bazi sira Bjelovarca. Karakteriziraju ga bogati okus i miris specifični za dimljene sireve, ali i zlatno žuta tvrda kora te rupičasta tekstura iznutra. Ovaj sir redovito se nalazi na svakoj plati posluženoj u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a u svojih 35 godina postojanja zacementirao se u hrvatsku gastro priču.

PODRAVEC

Podravec je nastao u kombinaciji Trapista i Edamca, a u poglavito zagrebačkom području profilirao se kao sir za svaki dan. Omiljen među generacijama, gost sendviča, ali i svečanih plati, slatkastog i blagog okusa postao je sinonim za ovu vrstu kravljeg sira u Hrvatskoj.

MEKANI KOZJI SIREVI

Caprillo je mekani, masni kozji sir. Blagog je, ali neodoljivog okusa sa snježnobijelom pljesni na površini. Ovaj hrvatski sir je svjetske kvalitete i dobitnik zlatne medalje u Londonu 2000. na Svjetskom ocjenjivanju sireva. Capron je još jedan mekani kozji sir iz ove radione i osvajač brončane medalje na istom natjecanju, ali 2005. godine. On je specifičan po tome što se njegovo zrenje odvija pod crvenom mažom zbog čega se na površini razvija specifična crvena ovojnica. Ovdje je važno spomenuti još i Capro blue (mekani) i Caprodur (tvrdi sir od kozjeg mlijeka), također osvajače brojnih medalja.

OVIDUR

Ovidur je tvrdi sir od ovčjeg mlijeka koji se proizvodi na sjeveru Hrvatske, a koji se na zrenje otprema podno Velebita što mu daje specifičan završni okus. Upravo zbog ovih karakteristika ovaj sir je sve traženiji, a nosi i nadimak zlatni sir.

TOUNJSKI SIR

Spuštamo se sve više prema jugu i svakako stajemo u Tounju pored Ogulina. Ovdje ćete probati specifični nadaleko prepoznatljiv kravlji dimljeni sir – Tounjski sir. Karakteriziraju ga njegova zlatno smeđa kora, masni izgled na prerezu, ali izrazito sočan i specifičan okus. Zbog svog načina izrade škripi pod zubima.

View this post on Instagram

A post shared by Ivana Cirjak (@ivana.sirjack)

ŠKRIPAVAC

Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima i OPG-ovima Like i Korduna, ali i podno Velebita i u Gorskom kotaru. Najčešće se radi od kravljeg mlijeka, ali može se upotrijebiti i mlijeko ovce. Ima nježnu aromu, ali specifičnu teksturu zbog koje škripi pod zubima. Škripavac je uveden u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

BASA

Jedan od također prepoznatih ličkih svježih mekih sireva. Priprema se od miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka. Savršeno će pristajati uz jako začinjena lička jela, kao i uz tradicionalne pole od krumpira ili dodatak jelu težaka – popari.

View this post on Instagram

A post shared by Taste Šibenik-Knin County (@tastesibenikknin)

SIR IZ MIŠINE

Sir iz mišine tradicionalan je sir Dalmatinske zagore, Velebita i dijela Like. Izrađuje se od ovčjeg, kozjeg ili miješanog mlijeka i to tijekom ljeta. Nekoć je bio glavna hrana ličkih težaka, a danas svjetski specijalitet. Poseban je po načinu čuvanja jer odležava u mješinama (mišinama) od ovčje kože zbog čega ovaj sir ima jak i prepoznatljiv okus.

PAŠKI SIR

Paški sir jedan je od najpoznatijih, najkvalitetnijih, najcjenjenijih hrvatskih sireva. Specifičnog slanog okusa s obzirom na podneblje i autohtone paške ovce koje se hrane na burovitim pašnjacima koji obiluju aromatičnim biljem. Osebujnog okusa i mirisa, strukture koja se mrvi pod prstima, ovaj sir nosi brojna međunarodna priznanja i ima posebnu dozvolu za izvoz na tržište EU. Postoje razne varijante s brojnim dodacima i vremenom dozrijevanja, ali koji god da odaberete svaki ima nešto posebno. Paška skuta je definitivno jedna od najomiljenijih.

KRČKI SIR

Krčki sir je autohtoni otočki hrvatski sir rađen od ovčjeg mlijeka. Za njegov aromatičan i specifičan okus također je zaslužno škrto kamenjarsko podneblje, bura i aromatične trave. U seoskim gospodarstvima na Krku proizvodi se od pamtivijeka. Ima aromatična svojstva ružmarina, smilja i kadulje što mu daje nevjerojatan okus.

ISTARSKI SIREVI

Sirevi s tartufima karakteristični su za istarsko područje. No osim ove delicije, ovčji sirevi s obronaka Ćićarije i istarski Pecorino generacijama su dio tradicije ove hrvatske regije. Domaći kruh, maslinovo ulje i vrhunsko istarsko vino. Upravo su ove delicije Istru stavile na svjetsku gastronomsku kartu.

GROBNIČKI SIR

Još jedan iz porodice tvrdih ovčjih sireva. Kako sirane u prošlosti na tom području nisu postojale, ovaj sir su radili pastiri na pašnjacima ili u šumi u kotlovima. Mladi sir se jede narezan, a najčešće je jako slan pa ga treba propisno i zalijevati.

DUBROVAČKI SIR

Dubrovački sir je pravi gastronomski suvenir. Tvrdi ovčji sir, svijetle mekane kore zbog kalupa od elastičnog drva košćele. Mekanu koru može zahvaliti posebnom sustavu zrenja uljem. Može se raditi i od kombinacije ovčjeg, kozjeg i kravljeg sira, a tek tada dobiva eksploziju okusa za pamćenje.

LEĆEVAČKI SIR

Lećevački sir karakterističan je za splitsko zaleđe, a proizvodi se od kravljeg, ovčjeg ili miješanog mlijeka. Blagog mirisa, ali aromatičnog i pikantnog okusa savršeno se slaže uz domaće kvalitetno maslinove ulje i, naravno, vino.

PODIJELI ČLANAK