U najmanjem restoranu na svijetu postoji samo jedan stol, večera košta 500 eura, a rezervirani su mjesecima unaprijed

Ilustracija (Foto: Pixabay)
piše Putni Kofer

Elegantno postavljen stol, svjetlost svijeća i nježna glazba. Na stolu je srebrno zvonce kojim pozivate konobara, a on vam donosi pomno osmišljen i s vama dogovoren meni. Okruženi ste raskošnim vrtom u kojem rastu palme iz cijelog svijeta, a imate i pogled na arheološko nalazište, ostatke starog rimskog hrama. Ovo potpuno jedinstveno mjesto koje smo opisali po još je nečemu posebno. “Solo per due” u talijanskoj regiji Vacone je najmanji restoran na svijetu koji ima samo jedan stol za dvoje!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

JELOVNIK NE POSTOJI, VEĆ SE MENI DOGOVARA SA SVAKIM GOSTOM POSEBNO

Solo per due” u prijevodu i znači “samo za dvoje”, tako da su vlasnici odmah imenom dali do znanja o kakvom se objektu radi. Riječ je ekstravagantnom i luksuznom mjestu u kojem obrok za dvoje košta 500 eura, a dodatno se plaćaju pjenušac, vina i cvjetni aranžmani za stol. Mjesto je otvoreno za ručak i večeru tijekom cijele godine, ali ne postoji jelovnik. Hrana se unaprijed dogovara s gostima i prilagođava njihovim željama.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Wesley Fernandes (@wesley1707)

STROGA PRAVILA: NEMA OTKAZIVANJA I POTREBNO JE DOĆI TOČNO U DOGOVORENO VRIJEME

Neobičan restoran s malenom blagovaonicom smješten je u starom kamenoj vili s početka 20. stoljeća. Rezervacija je obavezna, a lokal se smije zvati isključivo u večernjim satima. Deset dana prije dolaska potrebno je potvrditi rezervaciju, a tada se s osobljem i dogovara željeni meni. Pravila su stroga, pa tako prolaznici ne mogu samo ušetati da razgledaju prostor. Nakon što naprave rezervaciju, ne smiju ju otkazati u zadnji tren, a dužni su doći u točno određeno vrijeme, ni prerano ni prekasno. Pola sata prije dolaska moraju nazvati i potvrditi da su na putu. Sve kako bi ih dočekao pripremljen interijer i odabrana jela.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

MJESTO ZA ROMANTIKU I VRHUNSKI GASTRONOMSKI DOŽIVLJAJ

Vlasnici restorana koji je rezerviran mjesecima unaprijed su tri lokalna poduzetnika koji ovaj lokal vode već 33 godine. CNN piše kako svoja imena otkrivaju samo gostima ako oni to žele, dok u medijima nema njihovih podataka. Sve to mjestu daje dodatnu dozu mistike i tajanstvenosti, a gostima jamči potpunu diskreciju.  “Ovo nije samo restoran. Mi nudimo jedinstveno, intimno iskustvo koje je u srži naše desetljećima duge reputacije. Nije važno tko smo mi, važna je hrana i doživljaj”, prenosi CNN izjavu jednog od vlasnika koji se potpisuje kao Mr. Remo. Dalje gospodin Remo navodi kako ljudi koji dolaze u restoran za njih nisu samo klijenti već gosti kojima osiguravaju posebne trenutke i sve prilagođavaju njihovim potrebama i željama.

KONOBAR STOJI PODALJE KAKO NE BI SMETAO, A GOST GA DOZIVA ZVONCEM

Prilikom posjete, konobar vam je uvijek na raspolaganju, no drži se podalje kako ne bi smetao gostima. Oni ga, kad trebaju, dozovu srebrnim zvoncem koje stoji na stolu. Cijeli se interijer i vrt koji ga okružuje uređuju posebno prema željama gosta, koji mogu birati jelovnik, vina, desert, glazbu, cvjetne dekoracije… Poslužuje se sezonska talijanska hrana uparena s vrhunskim vinima.

RESTORAN SU OTVORILI VLASNICI KOJE SU ŽIVCIRALE GUŽVE U RESTORANIMA

Ideju da otvore ovakav restoran poduzetnici su dobili jer su im živcirale gužve u restoranima. Smetalo im je kad ih se smjesti za loši stol uz kuhinju ili toilet samo zato što su došli udvoje. Zato su smislili kako će napraviti vrhunsko iskustvo upravo za parove i pripremiti im večer kakvu se doživi samo jednom u životu. Prilagodit će se željama gosta i po potrebni im osigurati prijevoz, pronaći smještaj ili preseliti večeru na otvoreno, u vrt, a mogu organizirati čak i vatromet.

NA GOOGLEU I TRIPADVISORU RESTORAN IMA PUNO RECENZIJA I JAKO DOBRE OCJENE

Ovaj restoran definitivno nije mjesto za poslovne sastanke i brze ručkove s prijateljima. Najmanji restoran na svijetu obožavaju zaljubljeni parovi, supružnici i partneri, u njemu padaju prosidbe i slave se godišnjice. U bajkovitom ambijentu poslužuju se jela kao što su ravioli u obliku srca, kamenice, škampi, carpaccio, tiramisu sa srcima od bijele čokolade… Da sve nije samo dobar marketing potvrđuju dobre recenzije. Na Googleu je restoran ocijenilo 138 ljudi i dali su mu prosječnu ocjenu 4,75 od 5. Na TripAdvisoru je također većina recenzija pozitivna i restoran ima ocjenu 4,5 od 5.

PODIJELI ČLANAK