Najskuplja pizza na svijetu košta više od 11.000 eura i radi se s kavijarom i jastogom, a na izradu najveće potrošeno je čak 4000 kilograma sira

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Vrhunski chef dolazi u vaš dom. S njim dolaze pomoćni kuhar i sommelier, donose sa sobom ekskluzivno porculansko posuđe i vrhunski pribor za jelo, te cijeli niz skupih i rijetkih sastojaka. Kuhaju za vas u vašem domu, a rezultat je – najskuplja pizza na svijetu. Ovo jelo, i cijelo iskustvo, koštaju više od 11 tisuća eura. U ovom trenutku to je najskuplja verzija nekad sirotinjskog jela, a priprema se u talijanskom Salernu. 

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

Pizza je jedno od najpopularnijih jela na svijetu. Postoji li, zapravo, netko tko ne voli pizzu? Naizgled jednostavna kombinacija tijesta nadjevenog željenim sastojcima i pečena na visokoj temperaturi osvojila je svijet i dobila bezbroj inačica, oblika i okusa. Omiljeno jelo ima i svoj dan, a on se obilježava 9. veljače. Svjetski dan pizze prilika je da se prisjetimo nekih zanimljivosti o ovom slavnom jelu i neobičnih verzija i rekorda.

NAJSKUPLJA PIZZA NA SVIJETU NADJEVENA JE S TRI VRSTE KAVIJARA I NORVEŠKIM JASTOGOM

Najskuplja pizza na svijetu zove se Louis XIII, a kreirao ju je pizza majstor Renato Viola. Tijesto je napravljeno od organskog brašna i priprema se 72 sata ranije. On se razvlači u pizzu promjera 20 centimetara, koja se nadjeva s tri vrste kavijara, jastogom i čak sedam vrsta sira.

Koriste se tri rijetke vrste kavijara – Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic s iranske obale i Kaspia Beluga, jastog je iz Norveške, a sve je začinjeno ružičastom soli rijeke Murray. U vaš je stan stigao, ne zaboravimo, i sommelier, koji uz pizzu poslužuje šampanjac Krug Clos du Mesnil 1995, nakon čega slijedi brendi Carta Real Sanches Romate Finos i konjak Louis XIII, poznat kao najskuplji na svijetu.

NEKAD SIROTINJSKO PRIPREMA SE I SA LISTIĆIMA ZLATA, KOBE GOVEDINOM, PA ČAK I DIJAMANTIMA

Ovo nije jedina ekstravagantna pizza stvorena u zadnjih nekoliko desetljeća. Jelo koje je nastalo iz nužde, jer su se na tijesto stavljali sastojci koje se u tom trenutku imalo, postalo je igralište za bogataše i ekskluzivne kuhare. Pripremala se tako i pizza s 24-karatnim zlatom, Kobe govedinom, svježim tartufima, pa čak i dijamantima! Iako je originalno potekla iz Italije, pizzu su kao „nacionalno jelo“ prigrlili Amerikanci. Njih čak 93 posto jede ju najmanje jednom mjesečno, a nevjerojatnih 13 posto baš svaki dan! Ne čudi stoga da baš iz Amerike stiže još jedan neobičan „pizza rekord“.

ZA NAJVEĆU PIZZU NA SVIJETU POTROŠENO JE SKORO 4000 KILOGRAMA SIRA

Tamo je prije godinu dana napravljena najveća pizza na svijetu, površine nevjerojatnih 1296 metara! Pripremljena je u Los Angelesu, a prema podacima sa stranice Guinnessove knjige rekorda, sastojci su uključivali 6193 kilograma tijesta, 2244 kilograma umaka od rajčice, 3992 kilograma sira i oko 630.400 kriški salame.

PODIJELI ČLANAK