
Skrivena ljepota Like
Vrhunska hrana poseban je doživljaj, no kad se ona jede u vrhunskom ambijentu, to je onda neka sasvim druga razina. Ne znamo što ste točno zamislili pod ‘vrhunski ambijent’, no mi vam u ovom tekstu predlažemo ovaj – odlazak u podvodni svijet, u najveći svjetski podvodni restoran Under. Za ovaj neobični restoran neobična imena i još neobičnijeg izgleda morat ćete potegnuti sve do Norveške. No, prema svemu sudeći, neće vam biti žao.
Under, čije ime na norveškom ima dvojako značenje, znači ‘ispod’, ali i ‘čudo’, nalazi se u vodama Sjevernoatlantskog oceana, u Lindesnesu, na jugu te zemlje poznate po nevjerojatnim fjordovima i prirodi. Od Kristiansanda, glavnog grada tamošnje regije te transportnog čvorišta, udaljen je jedan i pol sat vožnje, prepune prelijepih vidika. Kad stignete na odredište dočekat će vas još jedan – samo zdanje u kojem se restoran nalazi.
Under, koji opisuju kao ‘teleskop kojim gledate ispod površine mora’, polupotopljeno je zdanje u kojem maksimalno 90 osoba može uživati u sljedovima hrane na dubini od 5,5 metara ispod površine mora. Dizajniran je s okolišom na umu, odnosno ideja arhitekata je da samo zdanje, sa svojom hrapavom betonskom površinom, postane dom podvodnim bićima i dio tamošnjeg podmorja. Kao neka vrsta umjetnog koraljnog grebena.
Svojim izgledom, i to odmah upada u oči, odnosno jednostavnim i ravnim linijama, u oštrom je kontrastu s naboranim, grubim stijenama same obale. Isto tako, zdanje je izgrađeno kako bi izdržalo pritisak mora, ali i izazovne vremenske uvjete.
U ovom restoranu sve je smišljeno kako biste iz njega izašli bogatiji za nova iskustva. I to ne samo ona na tanjuru, iako je restoran dio zvjezdane Michelinove obitelji. Naime, ideja je da se gosti, kad uživaju u hrani, na jedinstven način upoznaju i s onim što se nalazi ispod same površine mora te vide različita lica podmorja, ovisno o dobu godine, dana, vremenskim uvjetima… Restoran je to u kojem pogled i kroz panoramski prozor dugačak 11 metara, a širok 3,4 metra, nikada nije isti.
„More vas grli i, u našem restoranu, istražit ćete ga svim svojim osjetilima. More je ono koje određuje što će završiti na vašem tanjuru i što ćete vidjeti kroz prozor. Ishod večeri nije uvijek predvidljiv. No možemo vam obećati da ćete izroniti s divljenjem i znatiželjom za ono što se događa ispod površine mora”, stoji u uvodnom tekstu na samoj stranici restorana.
Površina restorana ja 495 metara četvornih, a duljina samog zdanja 34 metra. Otvoren je 2019. godine, a tijekom godina je pokupio brojne lovorike. Ne samo da je višestruki rekorder – on je najveći podvodni restoran na svijetu te prvi i jedini u Europi – nego služi i kao laboratorij za istraživanje podmorja.
Za dizajn ovog neobičnog restorana ‘kriva’ je norveška arhitektonska tvrtka Snøhetta. Sama ideja o njegovu osnivanju bila je produkt bratskog poduzetničkog dvojca, Stiga i Gautea Ubostada. Oni su izvedbu projekta najavili 2016. godine, a investicija je iznosila oko sedam milijuna eura. Projekt ovog kalibra bio je, naravno, praćen velikom pozornošću, među ostalom medijskom, piše Visit Norway. Forbes ga je, prisjeća se taj izvor, proglasio najčudesnijim restoranom novijeg doba, a na dan otvaranja stol je bukiralo 7500 ljudi. Uslijedile su i nagrade za dizajn. U svakom slučaju, ako se odlučite za posjet, u pravilu vas čeka 10 do 12 sljedova jela, a to kakvih ovisi o tome što sezona i priroda nude, a rezervacije za veljaču 2025. otvaraju se 1. listopada ove godine.
Skrivena ljepota Like
Skok preko granice
Slavonski div od hrasta
Kad jugo podivlja...
Kvizovi
Bez vize, ali...
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik