
Zeleni zakoni
Danas, kad su nam dostupni recepti, namirnice i okusi iz cijelog svijeta, ponekad zaboravljamo da je jednostavno često i najbolje. Baš su takvi bili deserti na kojima su odrasle naše bake, pa i roditelji, a koji se i danas rado pripremaju u brojnim domovima. Jedan takav brzinski obrok, ili jednostavni desert, bila i tjestenina, posipana s nečim što im je u tom trenutku bilo pri ruci. Ponekad su to bili orasi, nekad mak, a dodatak šećera na vrhu bio je obavezan. Danas se nakratko vraćamo u djetinjstvo, a tamo će nas odvesti valjušci s makom za koji vam donosimo recept.
Sjemenke maka oduvijek se rado koriste u slasticama. Jedna od najpopularnijih je makovnjača, mnogi obožavaju mak kocke, a bez njega je nezamisliva i slavno međimurska gibanica. Zbog jarko crvenog svijeta i opijuma koji se iz njega ekstrahira dugo je bio simbol sna i smrti, a kroz povijest se koristio i za medicinske svrhe, odnosno narodne lijekove. Danas je u većini svijeta ipak samo sinonim za ukusne slastice, a dobro je znati da su sjemenke maka vrlo zdrave, bogate su nezasićenim masnim kiselinama, vitamine grupe B i brojne minerale.
Valjušci s makom bili su klasik u kuhinjama kontinentalne Hrvatske, no mak se zapravo jeo s bilo kojom vrstom tjestenine. Rezanci s makom na istoku Hrvatske čak se pojavljuju u nekim pjesmama! No mi vam donosimo recept za valjuške, koji se nazivaju još i šufnudle ili luleki. To je tijesto meko, zasitno i idealno za brzu improviziranu slasticu.
Tijesto za valjuške slično je kao ono za knedle, a radi se s krumpirom. Omjer brašna i krumpira može varirati, ovisno o udjelu vode u krumpiru, no donosimo neke okvirne mjere. Ako želite veću količinu, samo udvostručite sastojke. Za ovo jelo za dvije osobe trebat će vam:
Za tijesto:
Za nadjev:
Zeleni zakoni
KLASIK IZ RUSIJE
ZA SVAKOGA PONEŠTO
KLASIK IZ RUSIJE
VOĆE PO CIJENI TESLE
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT