
Kvizovi
Punjene paprike i sarme su među najomiljenijim jelima svih generacija i zbilja je malo stvari koje mogu nadmašiti ova dva preukusna klasika koja rado viđamo na tanjurima. Iako se kaže da se sarma najčešće jede kad su temperature niže, a punjene, odnosno filane paprike u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg povrća, mi ih obožavamo tijekom cijele godine.
Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Kako bi one ispale savršeno, za recept smo pitali našeg poznatog food blogera Vedrana Boškovića koji nam je otkrio i nekoliko jednostavnih trikova uz koje će vam punjene paprike baš uvijek uspjeti.
Mnoge kuhinje diljem svijeta imaju tradicionalnu punjenu papriku čiji se recept prenosi generacijama. Iako u domaćoj gastronomiji uživaju kultni status, danas ih možemo pronaći i kod naših susjeda pa se tako u Mađarskoj priprema Toltött paprika. U Rumunjskoj se zovu Ardei umpluþi, Meksikanci pripremaju Chile Rellenos, a kod Dalmatinca ćete ih gotovo uvijek pronaći u kombinaciji s pancetom.
Najpopularnija sorta paprika na našim prostorima zasigurno je babura. Osim što je jako ukusna, ona obiluje zdravim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni kako bismo očuvali zdravlje organizma i jačali imunitet (vitamin C, beta-karoten, dijetetska vlakna, kalij i cink). Ima i izuzetno visoku nutritivnu vrijednost, a vrlo mali broj kalorija pa je mnogi dodaju raznim svakodnevnim salatama.
Iako možete pripremati svoje omiljeno jelo i s drugim vrstama, Vedran navodi da su babure najbolje paprike za punjenje jer ćete u tom slučaju dobiti jelo kakvo tradicionalno pripremaju mame i bake. Njihovu duboku ukorijenjenost u svakodnevni život potvrđuju i brojna književna djela, ali i pjesme poput „Punjene paprike” u izvedbi popularnog splitska benda Dječaci.
Punjene paprike, kako im samo ime kaže, punjene su nadjevom. Sadržaj ovog punjenja može se mijenjati od obitelji do obitelji, ali Vedranova kombinacija bila je:
Lijeno i mamurno novogodišnje jutro. Topli zalogaj na žlicu kad vani šiba vjetar, a gradove prekrivaju pahulje snijega. Pouzdana zaliha u zamrzivaču koja podsjeća na mamu koja ju je spremila s ljubavlju. Sve je to, ali i mnogo više, njezino veličanstvo sarma, mnogima omiljeno zimsko jelo. Ako se spremate po prvi put sami napraviti ovo slasno jelo i prestati ovisiti o bakama, mamama i tetkama koje su usavršile njihovu pripremu, donosimo recept za sarme koji ćete jednostavno obožavati.
Kvizovi
NAJSTROŽA KAZNIONICA
Ekološki turisti dobrodošli
SREĆOM NIJE AKTIVAN
Vikend za pamćenje
GRAD S DUŠOM
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta