Kao iz bakine kuhinje: recept za punjene paprike koji će vas vratiti u djetinjstvo

Punjene paprike
Fotografije: Vedran Bošković
piše Putni Kofer

Punjene paprike i sarme su među najomiljenijim jelima svih generacija i zbilja je malo stvari koje mogu nadmašiti ova dva preukusna klasika koja rado viđamo na tanjurima. Iako se kaže da se sarma najčešće jede kad su temperature niže, a punjene, odnosno filane paprike u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg povrća, mi ih obožavamo tijekom cijele godine.

Na sjeveru Hrvatske nalazi se jedan od najljepših dvoraca u Europi koji je idealno mjesto za vikend izlet

Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Kako bi one ispale savršeno, za recept smo pitali našeg poznatog food blogera Vedrana Boškovića koji nam je otkrio i nekoliko jednostavnih trikova uz koje će vam punjene paprike baš uvijek uspjeti.

OPJEVANE PUNJENE PAPRIKE I OMILJENO JELO SVIH GENERACIJA

Mnoge kuhinje diljem svijeta imaju tradicionalnu punjenu papriku čiji se recept prenosi generacijama. Iako u domaćoj gastronomiji uživaju kultni status, danas ih možemo pronaći i kod naših susjeda pa se tako u Mađarskoj priprema Toltött paprika. U Rumunjskoj se zovu Ardei umpluþi, Meksikanci pripremaju Chile Rellenos, a kod Dalmatinca ćete ih gotovo uvijek pronaći u kombinaciji s pancetom.

Najpopularnija sorta paprika na našim prostorima zasigurno je babura. Osim što je jako ukusna, ona obiluje zdravim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni kako bismo očuvali zdravlje organizma i jačali imunitet (vitamin C, beta-karoten, dijetetska vlakna, kalij i cink). Ima i izuzetno visoku nutritivnu vrijednost, a vrlo mali broj kalorija pa je mnogi dodaju raznim svakodnevnim salatama.

Dosta vam je svega? Zašto ne biste razmislili o životu na kruzeru koji putuje svijetom 3 godine i uključuje posjet svim kontinentima

Iako možete pripremati svoje omiljeno jelo i s drugim vrstama, Vedran navodi da su babure najbolje paprike za punjenje jer ćete u tom slučaju dobiti jelo kakvo tradicionalno pripremaju mame i bake. Njihovu duboku ukorijenjenost u svakodnevni život potvrđuju i brojna književna djela, ali i pjesme poput „Punjene paprike” u izvedbi popularnog splitska benda Dječaci.

RECEPT ZA PUNJENE PAPRIKE: POTREBNI SASTOJCI

Punjene paprike, kako im samo ime kaže, punjene su nadjevom. Sadržaj ovog punjenja može se mijenjati od obitelji do obitelji, ali Vedranova kombinacija bila je:

  • 10 paprika babura
  • 800 g miješanog mljevenog mesa
  • 100 g riže
  • Sol i papar
  • manja glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 1 jaje
  • 1 l pasirane rajčice
  • mast ili ulje
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica šećera
  • 600 ml vode

POSTUPAK PRIPREME

  • Pomoću noža otvorite vrh paprike kako bi napravili otvor kroz koji ćete ih očistiti od sjemenki i bijele opne.
  • Mesu dodajte rižu, sol, papar, naribani luk i češnjak, jaje i sve dobro izmiješajte.
  • Paprike punite smjesom mesa, ali ih nemojte prepuniti jer mora ostati mjesta za širenje mesa i riže.
  • Posložite ih u lonac jednu do druge, otvorima prema gore.
  • Na masnoću dodajte žlicu brašna pa kratko popržite.
  • Zalijte pasiranom rajčicom, dodajte sol, papar, šećer te sve zalijte vodom.
  • Prelijte preko paprika i nakon što zakuha, smanjite vatru pa kuhajte otprilike 2 sata na laganoj vatri.
  • Poslužite uz pire krumpir.

Zanima vas kako napraviti sarme? Pogledajte recept koji ćete obožavati

Lijeno i mamurno novogodišnje jutro. Topli zalogaj na žlicu kad vani šiba vjetar, a gradove prekrivaju pahulje snijega. Pouzdana zaliha u zamrzivaču koja podsjeća na mamu koja ju je spremila s ljubavlju. Sve je to, ali i mnogo više, njezino veličanstvo sarma, mnogima omiljeno zimsko jelo. Ako se spremate po prvi put sami napraviti ovo slasno jelo i prestati ovisiti o bakama, mamama i tetkama koje su usavršile njihovu pripremu, donosimo recept za sarme koji ćete jednostavno obožavati.

PODIJELI ČLANAK