Kako je zapravo nastala Napuljska pizza, kraljica talijanske kuhinje i najpoznatije jelo na svijetu

Napuljska pizza - gastro simbol Italije
piše Putni Kofer

Pizza je omiljeno jelo milijunima ljudi diljem svijeta i danas postoji u bezbroj oblika, izdanja i kombinacija. Poslužuje se na gotovo svakoj rođendanskoj proslavi, druženjima u dvorištu, dječjim zabavama pa čak i svečanostima. Ovaj vječni talijanski spoj okusa kojeg vole i mali i veliki iza sebe krije pravu malu riznicu zanimljivosti, no jeste li znali da ona prava dolazi s juga Italije? Napuljska pizza danas ima zaštićeno zemljopisno porijeklo u Europskoj uniji, a originalna verzija sadrži dvije ključne namirnice – umak od San Marzano rajčica koje se uzgajaju na obroncima Vezuva i sir Mozzarellu koji se radi od mlijeka talijanskih vodenih bivola. Ako svoje prijatelje i obitelj odlučite iznenaditi strastvenim okusima Italije, u nastavku donosimo fascinantnu priču o nastanku i recept za Napuljsku pizzu!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

OD SKROMNOG DO NAJPOPULARNIJEG JELA NA SVIJETU: ZANIMLJIVOSTI O ORIGINALNOJ PIZZI IZ NAPULJA

Povijest najpopularnijeg jela današnjice seže stoljećima unazad i prvenstveno je bilo zamišljeno kao jelo siromašnih. Isprva je pizza bila hrana za one slabijeg imovinskog statusa, a jeli su je najniži društveni slojevi. S obzirom na to da je bila pristupačno i praktično jelo koje se moglo konzumirati „s nogu“, kupovali su je od uličnih prodavača, a oni bogatiji su na pizzu gledali s gnušanjem.

Sve se promijenilo 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom posjetila Napulj. Kraljica je zatražila od tada najpopularnijeg pizza majstora Raffaele Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Raffaele, kojeg mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom.

Boje koje su se našle na tijestu asocirale su na talijansku zastavu, a malo je reći da je kraljicu ovo jelo oduševilo. Tog povijesnog trenutka pizza dobiva potpuno novu poziciju u društvu. U kraljičinu čast dobila je naziv “pizza Margherita” i do dan danas ostaje najpopularnija na svijetu. Pizza se u Italiji, u okolici Napulja, pojavila još u predrenesansno doba kada su na sve popularniju lepinju Talijani počeli dodavati rajčicu i Mozzarellu.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Prva pizzerija na svijetu otvorena je također u Napulju, a zvala se Antica Pizzeria Port’Alba. Ista ta pizzerija posluje i danas, i to na istom mjestu! Amerikanci su daleko najveći picoljupci u svijetu. U SAD-u se naručuje 350 komada pizze svake sekunde, u 70.000 pizzerija koje čine 17% svih restorana u svijetu. Godišnje se u svijetu pojede preko 5 milijardi pizza, a dan kad se ona najviše konzumira je – subota.

RECEPT ZA AUTENTIČNU NAPULJSKU PIZZU (NAPOLETANA)

Želite se okušati u pripremi pizze kod kuće umjesto da je svaki put naručujete? Napuljska pizza danas se spravlja od niza različitih namirnica, jede se u cijelom svijetu i nije lagan podvig. Tijestu je potrebno da odstoji 60 do 72 sata, no postoji ona jednostavnija varijanta koju ćete lako pripremiti. Za tijesto i nadjev potrebno vam je: 350 grama brašna, svježi kvasac, 200 ml vode (mlake), prstohvat soli, 1 žličica šećera, maslinovo ulje, mozzarella, umak od rajčice i svježi bosiljak.

POSTUPAK PRIPREME PIZZE: EVO I KAKO NAPRAVITI JEDNOSTAVNO I UKUSNO TIJESTO

Recept je prilično jednostavan. Svježi kvasac razmutite sa šećerom u malo mlake vode i pričekajte da se razradi desetak minuta. U zdjelu stavite brašno, dodajte mu sol, malo maslinovog ulja i razmućeni kvasac te zamijesite elastično tijesto. Nakon što dobijete glatko tijesto, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu u prostoriji na 30tak minuta, odnosno dok mu se volumen ne udvostruči.

Nakon toga razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema vlastitoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu talijansku pizzu, tijesto neka bude iznimno tanko. Premažite ga umakom od rajčice, dodajte mozzarelu, svježi bosiljak i stavite u pećnicu. Pizzu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, na 250 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta. S obzirom na to da svatko od nas najbolje poznaje svoju pećnicu, pripazite na vrijeme pečenja i temperaturu. Pizza je pečena kad se sir lijepo otopi (ne smije izgoriti), a rubovi tijesta poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite ju iz pećnice, dodajte (po želji) rikulu i servirajte.

Dobar tek, Bon Appetit!

Gdje pojesti dobru pizzu u Zagrebu?

Gastronomska scena u Zagrebu posljednjih je godina sve jača, pomno se prate kulinarski trendovi, a samim time raste i broj lokala koji poslužuju pizzu. Putni Kofer je provjerio koje pizzerije u Zagrebu su idealne za opušten poslovni ručak, ali i romantičnu večeru.

PODIJELI ČLANAK