Neće ostati gladni
Hrana i piće
Jednostavna i svestrana kraljica ljetnog tanjura: kako napraviti šalšu od mirisnih, sezonskih rajčica
Ljeto na tržnicama puno je boja i mirisa, a mnoge najviše mame hrpe crvenih, debelih i mirisnih rajčica koje polako ulaze u svoju punu sezonu. Jedu se same ili u šarenoj miješanoj salati, ali kad ih je toliko obilje, šteta je ne pripremiti i omiljeni umak koji se lako može nazvati istinskim okusom ljeta. To je, dakako, šalša, često zvana dalmatinska šalša, iako su se različite inačice ovog umaka radile oduvijek u svim krajevima Hrvatske. Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom. U nastavku donosimo recept za šalšu, kraljicu ljetnog tanjura!
RECEPT ZA ŠALŠU
Rajčica je i iznimno zdrava namirnica, prepuna vitamina, a s malo kalorija pa uživajte u njima i ukusnoj domaćoj šalši cijelo ljeto bez ustručavanja. Kad kupujete rajčicu gledajte da je sasvim zrela. U Hrvatskoj se najčešće koriste dvije naše domaće sorte, šljivar i volovsko srce. Šljivar je izduženog oblika, izdržljiv i čvrste teksture, a volovsko srce potpuno suprotno: plodovi su veliki, mesnati i brzo postaju meki ako se odmah ne potroše.
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu šalše su 2 kg rajčice, 2 luka, 3 češnja češnjaka, 3 velike žlice maslinovog ulja, sol, papar, pola žličice šećera i svježi bosiljak.
POSTUPAK PRIPREME
- Napravite na donjem dijelu svake rajčice (suprotnoj strani od peteljke) znak X, odnosno zarežite kožicu u svakom smjeru, pazeći pritom da ne uđete nožem preduboko u meso ploda. Potopite zarezane rajčice u kipuću vodu na desetak sekundi, pa ih prebacite u hladnu.
- Sad ćete jednostavno na dijelu gdje ste ju zarezali skinuti kožicu i ostat će vam glatki plod u ruci. Uklonite vodenasti dio sa sjemenkama i nasjeckajte rajčice na kockice. Ako želite, to možete napraviti i u sjeckalici ili blenderu.
- Ugrijte maslinovo ulje pa njemu prodinstajte sitno sjeckani luk i češnjak. Nakon 7,8 minuta dodajte rajčicu i dobro izmiješajte. Kuhajte otklopljeno, uz miješanje, na laganoj vatri što duže, najmanje sat vremena, ali možete i duže. Što je veća količina, produžavajte vrijeme kuhanja.
- Posolite i popaprite i dodajte pola žličice šećera koji će „ubiti” kiselinu samih rajčica. Kad je jelo potpuno gotovo dodajte mu usitnjeni svježi bosiljak.
- Poslužite s tjesteninom i dodajte drugim povrtnim, ribljim ili mesnim jelima. Ako napravite veću količinu možete ju i zamrznuti i tako čuvati do četiri mjeseca.