Viška pogača: nekad sirotinjsko jelo datira iz vremena starih Grka, a danas je cijenjena delicija

Recept za višku pogaču, jedno od omiljenih dalmatinskih jela
Foto: Elena Ćurčić
piše Putni Kofer

Vis, po mnogima jedan od najljepših jadranskih otoka, naseljen je još od pretpovijesnog doba. Antička Issa imala je važnu ulogu u povijesti, a grčki utjecaji i danas se u mnogim stvarima osjećaju na otoku, među ostalim i u gastronomiji. Grci su se tijekom cijele svoje povijesti najradije gostili različitim pogačama, jeli slanu ribu, masline i sir pa nadahnuće za ono što danas poznajemo kao slavni viški specijalitet vjerojatno potječe još iz tih davnih vremena. Ako svoje prijatelje i obitelj odlučite iznenaditi strastvenim okusima Jadrana, u nastavku donosimo fascinantnu priču o nastanku i recept za ukusnu višku pogaču!

RIVALSTVO DVA GRADA RODILO JE ODLIČNU SESTRINSKU POGAČU, KOMIŠKU

Stanovnici Visa, gradića osnovanog još 397. godine prije Krista kao antička Issa, oduvijek su bili skromni i radišni ribari. U njihovim su kuhinjama nastajala jednostavna jela od namirnica koje su im bile dostupne. Soljenje ribe bilo je način konzervacije i čuvanja namirnice puno prije danas uobičajenih hladnjaka i škrinja pa ne čudi da je upravo slana, aromatična plava riba našla mjesto i ovom receptu. Tako je nastalo tradicionalno dalmatinsko jelo viška pogača koja se radi od dizanog tijesta, pirjanog luka sa začinima i slanim srdelama ili inćunima. Poslužuje se rezana na trokute, za užinu, brzi ručak ili laganu večeru. Iako su se neki stanovnici malo poigravali začinima i ponekad mijenjali vrstu ribe koju stavljaju u nadjev, u osnovi se viška pogača kroz stoljeća nije mnogo mijenjala.

Kako je između dva grada na otoku Visu, Visa i Komiže, oduvijek postojalo rivalstvo, s vremenom su Komižani osmislili svoju verziju pogače – komišku pogaču za koju je recept vrlo sličan, no oni su u nadjev dodali još i sjeckane rajčice, ili danas najčešće pelati. Za razliku od viške koja se reže na trokute, komiška se sječe na kocke.

Viška se pogača priprema od dizanog tijesta i pirjanog luka na maslinovog ulju. Maslinovo ulje neizostavan je dodatak ovom jelu, dodaje se i u tijesto, a njime se i premazuje pogača prije pečenja. Nakon što se diglo, tijesto se dijeli na dva dijela i tanko razvalja. Polovica se stavlja u okruglu posudu za pečenje, nadjene pirjanim lukom na koji se slažu slane ribice pa zatim prekriva drugom polovicom razvaljanog tijesta. Rubovi gornjeg i donjeg dijela tijesta se pritisnu i spoje, izbuši se nekoliko rupica vilicom, premaže uljem i spremno je za pećnicu!

Za prste polizati: najbolja autohtona dalmatinska jela koja osvajaju na prvi zalogaj

RECEPT ZA VIŠKU POGAČU: KAKO NAPRAVITI SLAVNI SPECIJALITET KOD KUĆE

Viška pogača jedno je od onih jela koje se lako priprema kod kuće, a najbolja će biti ako nabavite domaće sastojke. Treba vam dobro maslinovo ulje, luk, usoljena riba, a sve ostale sastojke i tako sigurno uvijek imate u kuhinji. Dodatna je prednost ovog jela što su svi sastojci lako dostupni i povoljni, morat ćete se samo potruditi nabaviti dobre usoljene srdele ili inćune.

PRIREMA VIŠKE POGAČE

Zamijesite tijesto od svih sastojaka te ga ostavite da odstoji na toplom mjestu barem sat vremena. Za to vrijeme pripremite sve za nadjev. Očistite luk i narežite ga (ne treba presitno, najbolje po dužini). Pirjajte luk na zagrijanom maslinovom ulju dok ne omekša, dodajte začine koje volite (najbolje pašu mediteranski poput bosiljka, timijana, ali nisu nužni). Sam nadjev nemojte previše soliti jer su ribe dosta slane. (Ako radite komišku pogaču, sad je vrijeme da ubacite sjeckane rajčice ili pelate). Prije nego ga stavljate na tijesto, pustite da se nadjev malo ohladi.

Kad se tijesto diglo, podijelite ga na dva jednaka dijela i svaki razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm. Jedan dio stavite na dno okrugle posude za pečenje, nek prekrije i rubove i viri malo preko njih. Po tijestu rasporedite nadjev od luka, a potom u krug slažite slane srdele kako bi ih bilo ravnomjerno u svakom komadu pogače. Preostali dio tijesta stavite na vrh posude i „zavrnite“ rubove. Gornji sloj tijesta malo ispikajte vilicom i obilato premažite maslinovim ulje. Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva. Kad je gotova, izrežite je na trokute (poput torte ili pizze) i uživajte!

PODIJELI: