
Kvizovi
Viška pogača nije samo jelo – to je priča o otočkom životu, ribarskoj tradiciji i jednostavnim sastojcima koji kriju bogatstvo okusa. U nastavku otkrijte originalni recept!
Vis, po mnogima jedan od najljepših hrvatskih otoka, naseljen je još od pretpovijesnog doba. Antička Issa imala je važnu ulogu u povijesti, a grčki utjecaji i danas se u mnogim stvarima osjećaju na otoku, među ostalim i u gastronomiji. Grci su se tijekom cijele svoje povijesti najradije gostili različitim pogačama, jeli slanu ribu, masline i sir pa nadahnuće za ono što danas poznajemo kao slavni viški specijalitet vjerojatno potječe još iz tih davnih vremena. Ako svoje prijatelje i obitelj odlučite iznenaditi strastvenim okusima Jadrana, u nastavku donosimo fascinantnu priču o nastanku i recept za ukusnu višku pogaču!
Stanovnici Visa, gradića osnovanog još 397. godine prije Krista kao antička Issa, oduvijek su bili skromni i radišni ribari. U njihovim su kuhinjama nastajala jednostavna jela od namirnica koje su im bile dostupne. Soljenje ribe bilo je način konzervacije i čuvanja namirnice puno prije danas uobičajenih hladnjaka i škrinja pa ne čudi da je upravo slana, aromatična plava riba našla mjesto i ovom receptu.
Tako je nastalo tradicionalno dalmatinsko jelo viška pogača koja se radi od dizanog tijesta, pirjanog luka sa začinima i slanim srdelama ili inćunima. Poslužuje se rezana na trokute, za užinu, brzi ručak ili laganu večeru. Iako su se neki stanovnici malo poigravali začinima i ponekad mijenjali vrstu ribe koju stavljaju u nadjev, u osnovi se viška pogača kroz stoljeća nije mnogo mijenjala.
Kako je između dva grada na otoku Visu, Visa i Komiže, oduvijek postojalo rivalstvo, s vremenom su Komižani osmislili svoju verziju pogače – komišku pogaču za koju je recept vrlo sličan, no oni su u nadjev dodali još i sjeckane rajčice, ili danas najčešće pelati. Za razliku od viške koja se reže na trokute, komiška se sječe na kocke.
Viška se pogača priprema od dizanog tijesta i pirjanog luka na maslinovom ulju. Maslinovo ulje neizostavan je dodatak ovom jelu, dodaje se i u tijesto, a njime se i premazuje pogača prije pečenja. Nakon što se diglo, tijesto se dijeli na dva dijela i tanko razvalja. Polovica se stavlja u okruglu posudu za pečenje, nadjene pirjanim lukom na koji se slažu slane ribice pa zatim prekriva drugom polovicom razvaljanog tijesta. Rubovi gornjeg i donjeg dijela tijesta se pritisnu i spoje, izbuši se nekoliko rupica vilicom, premaže uljem i spremno je za pećnicu!
Za tijesto:
Za nadjev:
Kvizovi
NAJSTROŽA KAZNIONICA
Ekološki turisti dobrodošli
SREĆOM NIJE AKTIVAN
Vikend za pamćenje
GRAD S DUŠOM
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta