Viška pogača: nekad sirotinjsko jelo datira iz vremena starih Grka, a danas je cijenjena delicija

Viška pogača nije samo jelo – to je priča o otočkom životu, ribarskoj tradiciji i jednostavnim sastojcima koji kriju bogatstvo okusa. U nastavku otkrijte originalni recept!

Tradicionalna viška pogača narezana na trokute, poslužena uz slane inćune, s maslinovim uljem i rajčicom u pozadini, na drvenoj podlozi.
Foto: Elena Ćurčić

Vis, po mnogima jedan od najljepših hrvatskih otoka, naseljen je još od pretpovijesnog doba. Antička Issa imala je važnu ulogu u povijesti, a grčki utjecaji i danas se u mnogim stvarima osjećaju na otoku, među ostalim i u gastronomiji. Grci su se tijekom cijele svoje povijesti najradije gostili različitim pogačama, jeli slanu ribu, masline i sir pa nadahnuće za ono što danas poznajemo kao slavni viški specijalitet vjerojatno potječe još iz tih davnih vremena. Ako svoje prijatelje i obitelj odlučite iznenaditi strastvenim okusima Jadrana, u nastavku donosimo fascinantnu priču o nastanku i recept za ukusnu višku pogaču!

KOMIŠKA POGAČA – KAKO JE RIVALSTVO S VISA DONIJELO NOVU VERZIJU RECEPTA

Stanovnici Visa, gradića osnovanog još 397. godine prije Krista kao antička Issa, oduvijek su bili skromni i radišni ribari. U njihovim su kuhinjama nastajala jednostavna jela od namirnica koje su im bile dostupne. Soljenje ribe bilo je način konzervacije i čuvanja namirnice puno prije danas uobičajenih hladnjaka i škrinja pa ne čudi da je upravo slana, aromatična plava riba našla mjesto i ovom receptu.

Tako je nastalo tradicionalno dalmatinsko jelo viška pogača koja se radi od dizanog tijesta, pirjanog luka sa začinima i slanim srdelama ili inćunima. Poslužuje se rezana na trokute, za užinu, brzi ručak ili laganu večeru. Iako su se neki stanovnici malo poigravali začinima i ponekad mijenjali vrstu ribe koju stavljaju u nadjev, u osnovi se viška pogača kroz stoljeća nije mnogo mijenjala.

Kako je između dva grada na otoku Visu, Visa i Komiže, oduvijek postojalo rivalstvo, s vremenom su Komižani osmislili svoju verziju pogače – komišku pogaču za koju je recept vrlo sličan, no oni su u nadjev dodali još i sjeckane rajčice, ili danas najčešće pelati. Za razliku od viške koja se reže na trokute, komiška se sječe na kocke.

Viška se pogača priprema od dizanog tijesta i pirjanog luka na maslinovom ulju. Maslinovo ulje neizostavan je dodatak ovom jelu, dodaje se i u tijesto, a njime se i premazuje pogača prije pečenja. Nakon što se diglo, tijesto se dijeli na dva dijela i tanko razvalja. Polovica se stavlja u okruglu posudu za pečenje, nadjene pirjanim lukom na koji se slažu slane ribice pa zatim prekriva drugom polovicom razvaljanog tijesta. Rubovi gornjeg i donjeg dijela tijesta se pritisnu i spoje, izbuši se nekoliko rupica vilicom, premaže uljem i spremno je za pećnicu!

SASTOJCI

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kvasac (svježi ili suhi)
  • 250 ml tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat soli

Za nadjev:

  • 500 g luka
  • 8-10 usoljenih srdela ili inćuna
  • Maslinovo ulje (za pirjanje i premazivanje)
  • Začini po želji (bosiljak, timijan…)

POSTUPAK PRIPREME

  • Umijesite tijesto od brašna, vode, kvasca, ulja i soli, pa ostavite na toplom da se diže najmanje sat vremena.
  • U međuvremenu narežite luk (najbolje po dužini) i pirjajte ga na maslinovom ulju dok ne omekša. Po želji dodajte začine. Nadjev ostavite da se ohladi.
  • Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm.
  • Prvi dio tijesta stavite u namašćenu okruglu posudu za pečenje, neka tijesto prekriva i rubove posude.
  • Na tijesto ravnomjerno rasporedite ohlađeni nadjev od luka, a po njemu u krug poslažite slane srdele.
  • Pokrijte drugim dijelom tijesta, zavrnite rubove da se spoje s donjim dijelom.
  • Gornji sloj tijesta ispikajte vilicom i premažite maslinovim uljem.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta.
  • Izrežite na trokute i poslužite toplo ili hladno.

Ne propustite i ove priče:

Pročitajte još