
UGODNO ĆE VAS IZNENADITI

Ako postoji jedno jelo koje nam nikada ne dosadi, to je salata od tune i povrća. Tisuće je načina na koje je možete pripremiti, a mi smo otkrili način kako da učinimo ovaj obrok još zdravijim. Odlučili smo zamijeniti majonezu s grčkim jogurtom čime smo smanjili količinu masti, a povećali proteine. Rezultat je jednako kremasta i sočna salata koja istovremeno lagano sjeda. Praktičnu tunjevinu iz konzerve možete upotrijebiti za ukusan umak za tjesteninu, a još jednostavnija opcija je ova kremasta i ovježavajuća salata. U ovom ćemo članku otkriti što čini tuna salatu toliko posebnom i koji su sastojci nezaobilazni ako želite zadovoljiti i ona najzahtjevnija nepca.
Za razliku od zelenih salata koje nakon što se začine gube na svojoj svježini i teksturi, salata od tune je ukusnija nakon dva-tri sata hlađenja. To vrijeme je dovoljno da povrće pusti svoje sokove te da se okusi fino prožmu. Svi smo nestrpljivi probati je, no okus salate doista je drugačiji nakon par sati čekanja. Kako je ukusnija što duže stoji, salata od tune postala je i popularan ručak za ponijeti na posao. Jednostavno je spremite u posudicu i za gablec vas čeka obrok koji kombinira namirnice pune energije potrebne da nastavite s radom.
Riba je puna omega-3 masnim kiselinama koje omogućuju efikasniji transport hranjivih tvari i energije unutar tijela, što može doprinijeti osjećaju energičnosti. Kako ove masne kiseline mogu pomoći u poboljšanju mentalne jasnoće i smanjenju mentalnog umora, možemo pretpostaviti da će sposobnost koncentracije i produktivnosti na poslu biti veća. Dakle, u jednoj posudici vas čeka cjelovit obrok – zdrave masti i ugljikohidrati za podizanje energije – sve to upakirano u osvježavajući grčki jogurt, svježu tjesteninu i hrskavo svježe povrće.
Najbolja stvar kod salate od tune, ali i svih drugih salata, je to što se uvijek možete igrati sa sastojcima. Neki sastojak vam nedostaje? Nema veze. Želite nešto dodati? Dapače! Naš recept je osnova za koju smo nakon puno kušanja i kombiniranja sastojaka shvatili da gotovo svima odgovara. No, ono i dalje može služiti kao platno po kojem vi šarate svoje boje. Tako možete dodati štapiće celera, sjeckanu zelenu salatu, ljubičasti luk, grašak, ribanu mrkvu ili pak sardine za dodatnu količinu omega-3 masnih kiselina.
Svakako obratite pažnju i na odabir tune jer vrsta konzerviranja može značajno utjecati na tri njezina obilježja: okus, teksturu i nutritivnu vrijednost.
Tako tuna u salamuri ima blaži okus i manje je sočna, ali istovremeno i manje kalorična. Riba u suncokretovom ulju bit će sočnija, no prevelik unos omega-6 iz suncokretovog ulja može doprinijeti razvoju i pogoršanju upalnih stanja. Tuna u maslinovom ulju ima puniji okus u usporedbi s prethodne dvije, sočna je, ali i kaloričnija od one u salamuri. Istovremeno, maslinovo ulje često se smatra korisnijim za zdravlje od suncokretovog ulja. Stoga, razmotrite ove prednosti i nedostatke te odaberite konzervu koja odgovara vašim navikama i ciljevima.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.

UGODNO ĆE VAS IZNENADITI

‘Sve na kredit, sve za raju’

Kvizovi

Stoljetna ljepotica

Čuvar starih puteva

JESTE LI IZNENAĐENI?

SUSRET ESTONIJE I LATVIJE

OVO SE NE PROPUŠTA!

Kvizovi

Okusi Tajlanda

juha u centru pažnje

TALIJANSKI KLASIK

BAJKA NA DLANU

U PRIZEMLJU MSU-A

ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE

MEDITERANSKI KLASIK

Razgovor s Josipom Korakom

U SAMOM MUZEJU