Što jedu Dalmatinci zimi? Ovo jelo svima budi nostalgiju

Tradicionalno jelo od kuhane raštike s komadićima suhog mesa i povrća, posluženo na tanjuru – omiljeni zimski obrok u Dalmaciji.
Foto: Shutterstock

Iako su danas rijetkost na našim stolovima, stara jela iz Dalmacije vraćaju nas u neka jednostavnija vremena, kada su namirnice bile skromne, ali su obroci bili obogaćeni ljubavlju i kreativnom kuhinjom naših mama, baka i prabaka. U prošlosti su mnoge obitelji živjele s ograničenim izborom namirnica, no to ih nije spriječilo da stvore jela koja su nahranila tijela i duše njihovih najmilijih. Mnoga su jela često bila nazivana “sirotinjska”, no njihova jednostavnost bila je čarolija koja je očaravala nepce. Jedno od najpoznatijih zimskih jela stare Dalmacije je raštika – nekoć svakodnevni obrok u mnogim domovima, a danas pravi simbol tradicije i autentične domaće kuhinje.

RAŠTIKA – ZELENA KRALJICA ZIMSKIH DANA

Raštika je jedna od najzdravijih namirnica koja stoluje u srcu Dalmacije već stoljećima, posebno u Dalmatinskoj zagori, gdje se s ljubavlju uzgaja u obiteljskim vrtovima. Iako na kontinentu nije toliko prisutna, ova čudesna biljka, često nepravedno podcijenjena, prava je riznica zdravlja. S niskom kalorijskom vrijednošću i bogatstvom vitamina i minerala, raštika je nezaobilazna namirnica za sve koji cijene zdravu prehranu i tradiciju.

Kako biste u potpunosti uživali u njenim blagodatima, važno je znati kako je pravilno pripremiti. Najbolje je kuhati je na pari ili kratko u vodi kako bi zadržala svoju hranjivu vrijednost i izbjegla gorčinu koja nastaje prekuhavanjem. Pri kupovini birajte listove koji su čvrsti i intenzivno zelene boje – izbjegavajte one sa žutim ili smeđim mrljama jer su takvi znak da raštika više nije svježa.

U KUHINJI RAŠTIKA NUDI BEZBROJ MOGUĆNOSTI

Raštiku možete pripremati na razne načine: od klasične maneštre sa sušenim mesom, koja grije dušu tijekom hladnih zimskih dana, do jednostavnog, ali savršenog priloga uz riblje delicije. Posebno je omiljena u kombinaciji s dimljenom ovčetinom, korjenastim povrćem i krumpirom. Spoj je to okusa koji podsjeća na neka prošla vremena.

Da ova drevna biljka doživljava pravu renesansu, dokazuju i brojni vrhunski chefovi koji je sve češće uvrštavaju u svoja jela. Dokaz je to da raštika nije samo dio povijesti, već i dio suvremene gastronomije, gdje se iznova potvrđuje kao istinska kulinarska dragocjenost.

Aktualno

Pročitajte još