Što kuhati ovaj tjedan? Od praktičnih tortilja i ukusnog variva, sve do sočnih pohanaca: imamo sedam prijedloga za ukusan ručak svaki dan

Foto: Getty Images /Canva

Pred nama je tjedan u kojem nas očekuju prave ljetne temperature. Ponuda voća i povrća već uvelike ulazi u svoje ljetno izdanje, a u skladu s tim i mi smo se zaželjeli ukusnih, malo lakših, povrtnih jela. To ne znači da ovaj tjedan ne kuhamo i nešto na žlicu, slažemo ukusne salate, a uživamo i u mesnim i ribljim jelima. Ako tražite inspiraciju za svoje tjedne obroke, donosimo vam sedam ideja s kojima ne možete pogriješiti!

TORTILJE S PILETINOM

Recepata za tortilje s piletinom ima onoliko koliko ima kućnih hladnjaka s različitim namirnicama unutra. To znači da prilikom pripreme slobodno dodajete i oduzimate povrće ovisno tome koje vam je najdraže i koje trenutno imate pri ruci. Mijenjajte i umake, igrajte se, i svaki put ćete dobiti drugačije, a uvijek ukusno jelo. Isprobajte i klasičnu, “meksičku” kombinaciju s kukuruzom, grahom i ljutim umakom. Mi vam donosimo recept za nešto lakšu, mediteransku verziju.

PROČITAJ VIŠE Recept za slasne tortilje s piletinom

VARIVO OD MAHUNA

Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna. Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. Recept za varivo od mahuna koji vam predstavljamo sadržava meso, no možete ga napraviti i u veganskoj verziji ako izbacite taj prvi korak. Osim luka i mrkve, u ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice…

PROČITAJ VIŠE Recept za varivo od mahuna potražite ovdje.

BUČNICA S TIKVICAMA OD KUPOVNIH KORA

Uz burek, pitu od sira i štrudlu od jabuka, najpopularnije jelo od vučenog tijesta u Hrvatskoj je zasigurno bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Dok ne usavršite izradu domaćeg tijesta, slobodno posegnite za kupovnima. Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.

PROČITAJ VIŠE: Recept za bučnicu s tikvicama i kupovnim korama

KREM JUHA OD BROKULE

Kad se zaželite ukusne, lagane večere pune vitamina i minerala, pripremite krem juhu od brokule. Ovo jelo lako se priprema, zasitno je i ukusno, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu. Kad kupujete brokulu birajte onu jarko zelene boje s čvrstim stabljikama i svježim mirisom, ako je ikako moguće domaću od lokalnog proizvođača na tržnicama. Svoje će nutritivne vrijednosti najbolje sačuvati kuhanjem na pari, ali možete ju i peći kao prilog uz meso i ribu ili konzumirati u krepkim varivima i juhama.

PROČITAJ VIŠE Recept za krem juhu od brokule potražite ovdje.

RIBA PEČENA U FOLIJI

Riba je odlična alternativna mesu, kojeg svi previše jedemo, dobar je izvor proteina, ukusna je i svestrana kad se radi o načinima pripreme. Dosta ju ljudi izbjegava, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla.

PROČITAJ VIŠE Recept za ribu pečenu u foliji potražite ovdje.

RIŽOTO S PLODOVIMA MORA

Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o vrlo jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, također koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Rižoto je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu. Ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.

PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto s plodovima mora

POHANA PILETINA IZ PEĆNICE

Kad se radi o jelima koje gotovo svi vole, na vrhu liste neminovno će se naći pohano meso. Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice za koju vam danas donosimo recept! Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.

PROČITAJ VIŠE Recept za pohanu piletinu iz pećnice

Pročitajte još