Hrana i piće

Što kuhati ovaj tjedan? Od slasnih tortilja i ukusnih jela na žlicu, sve do konkretnijih mesnih obroka, imamo sedam ideja za svaki dan

Slasni popečci, krem juha, ukusan ručak na žlicu, riba iz pećnice, konkretno mesno jelo za nedjelju… Uz malo mašte, i ponešto vremena, moguće je svaki dan kuhati ukusna i raznovrsna jela. A mnoga od njih uistinu su jednostavna za pripremiti. Upravo takva najviše volimo tijekom radnog tjedna, kad nemamo vremena predugo boraviti u kuhinji, a i temperature su sve više. Donosimo vam naš tjedni jelovnik sa sedam recepata među kojima možete potražiti inspiraciju za obroke tijekom tjedna koji je pred nama.

IMAMO VODIČ!Barokni grad na sjeveru Hrvatske, koji nazivaju „mali Beč“, ima sve za savršen zimski izlet: najljepši advent u zemlji, divan dvorac, živopisne kavane i slastičarne
Nastavi čitati

POPEČCI OD TIKVICA BRZ SU I UKUSAN RUČAK KOJI SVI OBOŽAVAJU

Tikvice su zaista svestrane, možete ih pripremiti na desetke načina: na salatu, punjene mljevenim mesom i zapečene u pećnici, kao kremasti rižoto ili juhu… Ova niskokalorična namirnica gotova je u tren oka, a najbolje je to što je možete kombinirati uz baš sve što vam padne na pamet. Ako ste potrazi za ukusnim receptom koji je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena, popečci od tikvica su uvijek dobra ideja. Sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme i izvrstan okus, no popečci od tikvica zaista se lako spremaju, klinci ih obožavaju, zasitni su i neće vam oduzeti puno vremena.

PROČITAJ VIŠE: Recept za popečke od tikvica

VIŠE OD SUNCA I MORAOvdje je povijest utkana u svaki kamen: istražite prekrasne stare utvrde i moćne tvrđave u Dalmaciji koje čuvaju nevjerojatne priče
Nastavi čitati

KREM JUHA OD BROKULE HRANJIVA JE, A NE OSTAVLJA OSJEĆAJ TEŽINE U ŽELUCU

Koje god doba godine bilo, ništa ne paše bolje od tople juhe, jela na žlicu punog vitamina i minerala, koje je hranjivo i krepko. Krem juha od brokule upravo je takvo jelo, lako se priprema, zasitno je i ukusno, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu. Kad kupujete brokulu birajte onu jarko zelene boje s čvrstim stabljikama i svježim mirisom, ako je ikako moguće domaću od lokalnog proizvođača na tržnicama. Za još bolji okus, umjesto vode koristite temeljac.

PROČITAJ VIŠE: Recept za krem juhu od brokule

VINSKI GULAŠ PRIPREMITE U VEĆOJ KOLIČINI I SPREMITE GA ZA KASNIJE

Naizgled jednostavna jela uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu. Gulaš je jelo od mesa koje se jede na žlicu, a najčešći prilog su tjestenina, njoke, palenta ili pire krumpir. Može se raditi od različitih vrsta mesa, no najčešće se upotrebljava junetina, koja dugim kuhanjem postaje posebno meka i sočna.

PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš

VARIVO OD MAHUNA IDEALNA JE DNEVNA DOZA SEZONSKOG POVRĆA

Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna. Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. Recept za varivo od mahuna koji vam predstavljamo sadržava meso, no možete ga napraviti i u veganskoj verziji ako izbacite taj prvi korak. Osim luka i mrkve, u ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice…

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od mahuna

TORTILJE S PILETINOM SU JEDNOSTAVNE, PRAKTIČNE I UVIJEK DRUGAČIJE

Recepata za tortilje s piletinom ima onoliko koliko ima kućnih hladnjaka s različitim namirnicama unutra. To znači da prilikom pripreme slobodno dodajete i oduzimate povrće ovisno tome koje vam je najdraže i koje trenutno imate pri ruci. Mijenjajte i umake, igrajte se, i svaki put ćete dobiti drugačije, a uvijek ukusno jelo. Isprobajte i klasičnu, “meksičku” kombinaciju s kukuruzom, grahom i ljutim umakom. Mi vam donosimo recept za nešto lakšu, mediteransku verziju.

PROČITAJ VIŠE: Recept za slasne tortilje s piletinom

SRDELE PEČENE U PEĆNICI ZA ZDRAVI OBROK BEZ PUNO MUKE

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih riba, srdela, često se naziva i kraljicom Jadrana. Ponekad nezasluženo u sjeni bijele ribe, ova se mala plava riba treba što češće naći na vašem jelovniku. Uz sve to, unatoč inflacijskom poskupljenju, srdela je još uvijek jedna od jeftinijih riba koje možete kupiti. Kako bi izvukli sve nutritivne vrijednosti iz srdele najbolje je konzumirati one svježe ili brzo zamrznute, te ih ne pripremati prženjem u puno ulja kako bi smanjili unos nezdravih masnoća. Srdele možete pripremati na roštilju, pržene u dubokom ulju, no najelegantnije ih je ispeći u pećnici. To je ujedno način kojim će kuhinja ostati čišća, a i mirisa ćete se lakše riješiti u odnosu na prženje.

PROČITAJ VIŠE: Recept za srdele pečene u pećnici

MESNA ŠTRUCA S JAJIMA SAVRŠEN JE VIKEND RUČAK

Sočna mesna štruca s jajima je jedan od onih recepata za koji ćete voljeti da vam je na vidiku vikendom, a jednom kada ga probate znat ćete i zašto! Radi se o vrlo jednostavnom jelu uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir, iz pećnice izlazi za samo sat vremena pa će na savršen način začiniti vaš vikend jer će vam ostati dovoljno vremena za druženje s obitelji ili pak neki izlet u prirodu. Stručnjaci kažu da prvi zabilježeni moderni recept za mesnu štrucu potječe iz kasnih 1870-ih iz daleke Amerike, a do danas je ostala omiljeni klasik u brojnim kućanstvima.

PROČITAJ VIŠE: Recept za ukusnu mesnu štrucu s jajima

Aktualno

Pročitajte još