'Tekući pilav'
Hrana i piće
Što kuhati za vikend? Imamo 9 slatkih i slanih recepata među kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe
Kuhanje za vikend? Iako će mnogi na sam spomen te fraze zakolutati očima, moramo se složiti i da je to idealna prilika da se odmaknemo od uobičajenih brzih obroka i posvetimo se pripremi jela koja će nas razveseliti i zadovoljiti sva naša osjetila. Bez obzira jeste li strastveni kuhar ili tek početnik, a pitate se što kuhati za vikend, u nastavku donosimo nekoliko sjajnih slatkih i slanih recepata među kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Uživajte u pripremi hrane i ispuniti vaše slobodno vrijeme mirisima na kojima će zavidjeti svi susjedi!
Slano
MESNA ŠTRUCA S JAJIMA
Sočna mesna štruca s jajima je jedan od onih recepata kojem ćete se često vraćati, a jednom kada ju probate znat ćete i zašto! Radi se o vrlo jednostavnom jelu uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir, iz pećnice izlazi za samo sat vremena pa vam ostavlja dovoljno vremena za druženje s obitelji ili pak neki izlet u prirodu.
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti mesnu štrucu s jajima saznajte ovdje.
TELEĆI RIŽOTO
Jedno od omiljenih jela mnogima je rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja.
PROČITAJ VIŠE: Recept za ukusni teleći rižoto potražite ovdje.
KUKURZNA ZLEVANKA
Bilo da vam se jede nešto toplo, na žlicu, raspoloženi ste za okrepljujuću juhu ili jelo bez mesa, umjesto kriške kruha sljedeći put poslužite zlevanku! Slana kukuruzna zlevanka idealna je za doručak, večeru i međuobrok, možete ju ponijeti na izlet, a uspješno će zamijeniti i kruh ako pripremate neki lakši ručak. Zlevanka ima više imena, naziva se i zlevka, izljevača, mutnjara, a sva imena podrazumijevaju ono što većina ljudi kod jednostavnih recepata voli: da sve izmuti u istoj posudi i samo “izlije” u lim za pečenje.
PROČITAJ VIŠE: Ovdje saznajte kako napraviti sočnu kukuruznu zlevanku.
POHANE PALAČINKE
Zasitne su, jednostavne za napraviti, raznolike u pogledu okusa… Svatko od nas ima svoj recept za palačinke koji redovito „pali”, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina. Zahvaljujući relativno blagom okusu, palačinke se dobro slažu s mnoštvom različitih nadjeva, kako slatkih tako i slanih. Lako ih je prilagoditi kao opciju za doručak, ručak, večeru ili desert. No, kako vam zvuči kombinacija sa šunkom, sirom, pancetom i kobasicama? Hrskave izvana, sočne iznutra, ove pohane palačinke provjereno nestaju s tanjura u tren oka.
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti savršene pohane palačinke saznajte ovdje.
ZAGORSKA JUHA
Kao što joj ime i govori, zagorska juha potječe iz prekrasnog, zelenog Zagorja gdje se priprema od davnina. U glavnoj ulozi su gljive, slanina i krumpir, no svaka kuća ima svoju verziju i pokoji „tajni“ sastojak. Ako vam se jede nešto toplo, fino i zasitno, isprobajte naš recept za zagorsku juhu kojem ćete se, sigurni smo, često vraćati. Zbog kisele note koja se dodaje juhi, mnogi vjeruju da pomaže kod mamurluka.
PROČITAJ VIŠE: Recept za zagorsku juhu potražite ovdje.
PASTIRSKA PITA
Fino mljeveno meso i krumpir. Jelo u kojem su ova dva sastojka glavne zvijezde ne može biti loše. A upravo je takvo jelo slavna pastirska pita, složenac od ragua od mljevenog mesa i pire krumpira, koji se nakon slaganja zapeče u pećnici. Iako malo duže traje, priprema pastirske pite je zapravo vrlo jednostavna. Detalji, poput kvalitetnog mesa i krumpira, začina i dodanog povrća, su oni koji rade razliku.
PROČITAJ VIŠE: Recept za pastirsku pitu potražite ovdje.
PILE NA PIVSKOJ BOCI
Mnogima je neizostavan dio obiteljskog ručka pečeno pile s krumpirima, pa ga pripremaju i za svečanije prigode, poput blagdana. Ako ovaj put želite pile pripremiti na sasvim drugačiji način, koji će zabaviti i vas i goste, napravile pile pečeno na pivskoj boci po provjerenom receptu koji vam donosimo!
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti pile na pivskoj boci pročitajte ovdje.
Slatko
RAFFAELLO KUGLICE
Je li vam poznata situacija kada se približavate svadbenim slasticama ili božićnim kolačićima, a u vama je samo nada da se na toj plati nalaze Raffaelo kuglice? Ako ste ikada ostali razočarani, dobra vijest je da je te bijele loptice jednostavno napraviti u vlastitoj kuhinji. Recepti koje smo pronalazili često su tražili mlijeko u prahu ili su uključivali kuhanje pudinga od vanilije. Nama je tu nedostajalo okusa bijele čokolade, a ponekad bi se izgubio i okus kokosa. Zato smo odlučili napraviti svoj recept za raffaello kuglice i pokazalo se kao dobra odluka!
PROČITAJ VIŠE: Ovdje saznajte kako pripremiti savršene raffaello kuglice kod kuće
CIMET ROLICE
Cimet rolice predstavljaju užitak ne samo za okusne pupoljke, već i osjet njuha. Svatko tko ih je probao zna koliko su ukusne, no samo oni koji su se okušali u pripremi kod kuće znaju koji ugodni i topli mirisi ispune stan tijekom pečenja ovih aromatičnih smotuljaka. Glavni su im sastojci dizano tijesto, maslac, smeđi šećer i cimet, a jedna od popularnih inačica su cimet rolice s orasima gdje se dodaje dodatan – orašasti – hrskavi sloj s ovim orašidima.
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti cimet rolice saznajte ovdje.