
PUTEVIMA POVIJESTI
Vjernici diljem svijeta danas slave Božić, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana koji se željno iščekuje kroz cijelu godinu. Sama riječi Božić budi u nama rijeku emocija te nepregledan niz sjećanja i slika koje nas vraćaju u bezbrižno djetinjstvo i unose radost u našu sadašnjost. Jedinstvena je to prilika za okupljanje brojnih obitelji, ali i za oživljavanje starih tradicija koje se stoljećima prenose s generacije na generaciju. U najzelenijoj i najslikovitijoj hrvatskoj regiji, u Zagorju se osim u tradicijskim običajima i igrama ovih dana posebno uživa i u tradicionalnim jelima i ambijentu koji odiše stoljetnim šarmom.
Sočna purica s mlincima… Blagdanskog stola gotovo da i nema bez te kraljevske životinje i slavne ptice, pogotovo kada je u pitanju zelena regija na sjeverozapadu Hrvatske, gdje se tradicija prenosi s koljena na koljeno i poštuje već stotinama godina. No tko je poželio onu najkvalitetniju, autohtonu zagorsku, trebao ju je nabaviti početkom prosinca jer one prave koje su uzgojene na području Krapinsko-zagorske županije nestanu u tren oka.
Zagorski puran ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a prema povijesnim spisima, prva je purica ovdje pojedena davne 1561. godine na blagdan Male gospe. Zvuči nevjerojatno, no pretpostavlja se da je puran u ove krajeve došao iz Italije kao divlja ptica, no brzo se prilagodio jer mu se pasalo podneblje, klima i domaća hrana. Postao je toliko popularan da su ga Zagorci poslali i na kraljevski dvor u Veliku Britaniju, a oduševljenje nije skrivao tadašnji britanski premijer koji je zahvalio što mu se pružila prilika da za Božić na obiteljskom stolu ima pravog zagorskog purana.
No nije samo purica s mlincima zvijezda blagdanskog zagorskog menija. Ovu hrvatsku regiju karakterizira čvrsta povezanost s prirodom pa se na takav način razvila i njihova tradicionalna kuhinja. S obzirom na to da su zagorski težaci po cijele dane provodili na zemlji, bila im je potrebna kalorična hrana kako bi uspjeli izdržati veliki napor i obaviti svoje dnevne obaveze među bregima. Tako je svinjsko meso imalo veliku ulogu u prehrani, pogotovo na blagdane, a kolinje je bilo jedno od najvažnijih događanja u godini. Svinjetina se sušila i kuhala s grahom, kupusom ili repom.
Zagorske žene oduvijek su bile prave majstorice u kuhinji pa su nerijetko od samo nekoliko dostupnih sezonskih sastojaka spravljale velike gozbe i prave delicije. Jedna od njih su i prepoznatljivi zagorski štrukli koje je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske zaštitilo kao nematerijalno dobro. Meko tijesto i ukusni svježi sir jednostavna su, a opet tako pogođena kombinacija koja osvaja na prvu. Štrukli mogu biti restoranski specijalitet, zalogaj koji se jede s nogu, delicija koju kod kuće spremamo najmilijima. Mogu biti predjelo, samostalni obrok ili desert. U svestranim štruklama samo se od jednog pravila ne odstupa: namirnice, prvenstveno sir, moraju biti vrhunske i svježe.
Zagorska juha je još jedno prepoznatljivo jelo čija je osnova krumpir, slanina i gljive, a u nju se dodaju i druge sezonske namirnice koje su u datom trenutku dostupne. Zagorci će vam reći da je njihova juha više od juhe – ona je cijeli obrok koji krijepi, vraća energiju te je idealan za ove zimske dane. Što god odabrali, u Zagorju ćete imati osjećaj kao da jedete hranu koju vam je skuhala baka.
Osim veličanstvene zagorske gastronomije koja je postala pravi mamac za turiste, u ovim blagdanskim danima lokalno stanovništvo se prisjeća nekih starih običaja koji bude lijepe emocije i evociraju sretne obiteljske trenutke. Badnjak je ovdje započinjao tako da gazda kuće unese bor i slamu koja simbolizira Isusovo rođenje te izgovori nagovijest: „Daj vam Bog purićov, telićov, guslićov, pune lajte vina, najviše Božjega mira. Da vam čučice sjele kak bum ja sjel.”
Na Badnjak su svi postili sve do večeri, a mlade cure jedva bi čekale večernju misu jer bi tada mladi muškarci djevojkama koje im se sviđaju darivali „jabuke božićnice”. Značilo bi to da je mladić ozbiljan u svojim namjerama prema djevojci. Nakon polnoćke jela se hladetina i dizani kolač. Kako u svijetu tako i kod nas, Božić se kroz vrijeme mijenjao, a s njim i njegovi običaji. Ali ono najvažnije, obiteljsko zajedništvo i uživanje u hrani, ostalo je isto.
PUTEVIMA POVIJESTI
izgleda kao umjetničko djelo
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto