TJEDNI JELOVNIK Od finih variva do brzih tjestenina i hrskavih pohanaca, imamo sedam prijedloga za ukusan ručak

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Uz malo mašte, i ponešto vremena, moguće je svaki dan kuhati ukusna i raznovrsna jela. A mnoga od njih uistinu su jednostavna za pripremiti. Upravo takva najviše volimo tijekom radnog tjedna, kad nemamo vremena predugo boraviti u kuhinji. Jela na žlicu, brze tjestenine, fine salate, ukusni rižoto, pa sve do konkretnijih mesnih obroka, donosimo vam naš tjedni jelovnik sa sedam recepata među kojima možete potražiti inspiraciju za obroke tijekom tjedna koji je pred nama.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

TJESTENINA S PILETINOM I GLJIVAMA IDEALNA JE ZA DANE KAD NEMATE PUNO VREMENA

Ako tražite neki jednostavni recept je užurbani radni dan, ovaj za tjesteninu s piletinom i gljivama je upravo takav. Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica, piletina je najkonzumiranije meso na svijetu, a i gljive rijetko tko ne voli. Zato je ova tjestenina s piletinom i gljivama odličan brzi ručak u kojem svi uživaju!

Recept za tjesteninu s piletinom i gljivama potražite ovdje.

SEKELI GULAŠ UKUSNO JE JELO S KISELIM KUPUSOM KOJE SE LAKO PRIPREMA

Jedan od zaštitnih znakova zime svakako je kiseli kupus. Ta zdrava i svestrana namirnica omiljeni je prilog bunceku ili kobasama, a od nje radimo i kraljicu zime, sarmu. Jedan od jednostavnih zimskih recepata koji je popularan u kontinentalnom dijelu hrvatske je sekeli gulaš, koji se priprema od kiselog kupusa i svinjetine. Recept za sekeli gulaš jako je jednostavan, jelo je ukusno i zasitno, a namirnice koje idu u njega financijski pristupačne i dostupne.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

Kako pripremiti sekeli gulaš doznajte ovdje.

ŠPAGETI S ULJEM I ČEŠNJAKOM GOTOVI SU U TRENU I IDEALNI ZA DANE POSTA

Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!

Recept za špagete “aglio e olio” potražite ovdje.

VARIVO OD MAHUNA SAVRŠEN JE RUČAK “NA ŽLICU”

Praktična jela iz jednog lonca, puna povrća, jednostavna su za pripremu, brzo gotova i iznimno zdrava. Variva mogu biti bez mesa ili sadržavati komadiće piletine, kobasice ili suha rebra. To je njihova ljepota, što ostavljaju prostora za improvizaciju i prilagođavanje recepta onome što trenutno imate u hladnjaku. Uz varivo od graškagrah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna.

Recept za fino varivo od mahuna s piletinom potražite ovdje.

ŠPAGETI S KOZICAMA GOTOVI SU ZA 15 MINUTA

jedna od omiljenih namirnica diljem svijeta je tjestenina. Praktična je, ukusna, brzo gotova, a pruža nam neiscrpnu inspiraciju za igranje s umacima i dodacima. Jedna od omiljenih kombinacija je tjestenina s kozicama ili plodovima mora, koja je idealna za dane kad želimo obrok bez mesa. Ako tražite ideju za ručak, koji je pritom jednostavan i brzo gotov, odličan su izbor špageti s kozicama na crveno. Treba vam svega nekoliko sastojaka, a za štednjakom ćete biti manje od 15 minuta. 

Kako pripremiti tjesteninu s kozicama saznajte ovdje.

TELEĆI RIŽOTO S MEKIM I UKUSNIM MESOM BAŠ SVI VOLE

Mnogima je jedno od omiljenih jela rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja.

Recept za teleći rižoto donosimo ovdje.

POHANA PILETINA IZ PEĆNICE HRSKAVA JE I SOČNA

Postoji li netko tko ne voli pohano meso? Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. No ta slasna korica upija masnoću poput spužve. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice. Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.

Evo kako pripremiti pohanu piletinu u pećnici.

PODIJELI ČLANAK