TJEDNI JELOVNIK Što kuhati ovog tjedna? Od ukusnih tjestenina pa sve do zdravih variva, imamo sedam ideja s kojima nećete pogriješiti

Foto: Canva
piše Putni Kofer

Mnogi će reći da vole kuhati, ali kad to postane svakodnevna obveza, koju moramo uklopiti u svoj natrpani raspored, inače zabavan čin stvaranja ukusnih jela zna postati i opterećenje. Ako ne želite trošiti novac na hranu iz dostave, ključna stvar je priprema. Nabavka namirnica unaprijed, pripremanje jela dan ranije ili za više dana, planiranje jelovnika. Zato vam donosimo sedam recepata za svaki dan u tjednu kako biste pronašli inspiraciju i odabrali svoje favorite.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

TJESTENINA S UMAKOM OD TUNE I RAJČICE BRZ JE I UKUSAN RUČAK ZA KOJI VAM NEĆE TREBATI VIŠE OD 20 MINUTA

Tjestenina s umakom od tune i rajčica jelo je za čiju vam pripremu neće trebati više od 15-20 minuta. U nju slobodno dodajte začine koje volite, a u receptu možete iskoristiti i ostatke povrća koje imate u frižideru, poput tikvice, mrkve ili paprike. U tom se slučaju pridržavajte istog recepta, samo povrće dodajte nakon što je luk omekšao i pirjajte desetak minuta.

Recept za tjesteninu s umakom od tune i rajčica potražite ovdje.

SLASNE TORTILJE S PILETINOM: BRZ, JEDNOSTAVAN I LAGAN RUČAK

Recepata za tortilje s piletinom ima onoliko koliko ima kućnih hladnjaka s različitim namirnicama unutra. To znači da prilikom pripreme slobodno dodajete i oduzimate povrće ovisno tome koje vam je najdraže i koje trenutno imate pri ruci. Mijenjajte i umake, igrajte se, i svaki put ćete dobiti drugačije, a uvijek ukusno jelo.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

Jednostavan recept za tortilje s piletinom potražite ovdje.

KELJ VARIVO: TOPLO, JUŠNO JELO KAO IZ KUHINJA NAŠIH BAKA

Kad se radi o jelima na žlicu, kelj varivo jedno je od najpopularnijih na ovim prostorima, uz bok grahu, grašku i varivu od mahuna. Riječ je o povoljnom jelu, za koje sastojci čak ni sada, nakon brojnih poskupljenja, nisu veliki trošak. Jedemo ga tijekom cijele godine, ali posebno je popularan zimi. Dobro podnosi niske temperature pa je i usred zime moguće nabaviti svježu, domaću glavicu.

Recept za kelj varivo potražite ovdje.

BOLONJEZ JE SVESTRANI KLASIK KOJI SVI VOLE

Postoje obroci oko kojih se posebno trudimo, stojimo u kuhinji satima, radimo više vrsta priloga, kombiniramo razne tehnike kuhanja… A postoje i oni koji su jednostavni, ne traže kompliciranje, a nagrađuju divnim, bogatim okusom. Jedno od takvih je i bolonjez. Gusti umak od mljevenog mesa klasik je koji nam nikad ne dosadi, a najčešće ga jedemo sa špagetima. Uz to, može se kombinirati s različitim namirnicama i jelima, kao što su punjene tikvice ili musaka.

Ovdje pronađite recept za bolonjez koji uvijek uspijeva.

UKUSNA I ZASITNA JUHA OD KUKURUZA

Juha može biti odličan početak ručka, ali i zaseban obrok, pogotovo kad nam na kraju dana treba lagana večera koja se jednostavno i brzo priprema. A jedna od onih koje će bez problema funkcionirati i kao obrok je kremasta juha od kukuruza.

Recept za zasitnu juhu od kukuruza potražite ovdje.

ĆUFTE KOJIMA NITKO NE MOŽE ODOLJETI

Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se pripremaju u gotovo svim kulturama. Neki ih peku, drugi poslužuju sa špagetima, treći kuhaju s egzotičnim začinima… Kod nas je omiljeni način pripreme i posluživanja onaj s umakom od rajčice, a kao prilog je gotovo obavezan pire krumpir. Ćufte u umaku od rajčice jedno je od onih jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena ni vještine, a vole ih gotovo svi. Donosimo jednostavan recept koji će vam uvijek uspjeti.

Recept za ćufte pronađite ovdje.

BUČNICA S TIKVICAMA OD KUPOVNIH KORA GOTOVA JE U TRENU

Uz burek, pitu od sira i štrudlu od jabuka, najpopularnije jelo od vučenog tijesta u Hrvatskoj je zasigurno bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Dok ne usavršite izradu domaćeg tijesta, slobodno posegnite za kupovnima. Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.

Recept za bučnicu s tikvicama i kupovnim korama potražite ovdje.

PODIJELI ČLANAK