
Dalmatinski klasik
Ako ste ljubitelj prave domaće hrane pune mirisa i okusa koji će vaša nepca odvesti do ‘sedmog neba’, onda je tradicionalna bosanska kuhinja za vas pun pogodak! Podsjetimo li uz to i da su se stanovnici Bosne i Hercegovine prije nekoliko godina našli na visokom osmom mjestu najljubaznijih naroda na svijetu prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma, možda već sljedeći vikend odlučite spakirati kofer i uputiti se u susjedstvo uživati u dobrom društvu i obilju ‘ića i pića’ koje se može naći na tamošnjoj gastronomskoj ponudi. Kako vam taj izbor ipak ne bi zadao previše glavobolje, odlučili smo izdvojiti nekoliko favorita zbog kojih se isplati potegnuti do BiH.
Mali ili veliki, s lukom ili kajmakom i u lepinji! Ti maleni valjušci od mljevenog mesa pečeni na roštilju datiraju još iz Osmanskog Carstva, a u Bosni i Hercegovini već godinama imaju status nacionalnog specijaliteta bez kojeg je svaki posjet Sarajevu nezamisliv. Više od pola stoljeća Baščaršijom se svakodnevno širi miris roštilja iz okolnih ćevabdžinica koje svoje goste mame mirisima, okusima, ali i dugogodišnjom tradicijom i kvalitetom.
Svaka ćevabdžinica ima neku svoju tajnu recepturu, no u suštini pravi sarajevski ćevapi rade se od junećeg i janjećeg mesa te soli bez dodatka drugih začina. Mala porcija obično sadrži 5 ćevapa, velika 10, a konobar će vam ih poslužiti uz sočnu lepinju. Uz ćevape se često naručuje i jogurt ili kiselo mlijeko. A gdje pojesti najbolje ćevape u Sarajevu? Izbor ćevabdžinica je doista širok, a već godinama sudeći prema prometu koji ostvaruju najbolje su ćevabdžinice Željo, Petica, Hodžić i Zmaj… Što god da odlučili sigurno nećete pogriješiti.
Uz tradicionalne ćevape jedno od najtraženijih jela u susjednoj državi je burek ili pita, a oni se razlikuju samo u nadjevu. Naručite li tako u Bosni ‘burek’ dobit ćete tanko razvučeno tijesto punjeno mješavinom mljevenog ili sjeckanog mesa, luka i začina, koje se mota u redove, male zvrkove ili u krug, a potom se peče u tepsiji. S druge strane, poželite li glad utažiti pitom pred vama je širok izbor nadjeva – sir, zelje, krumpir, tikva pa tako možete birati između sirnice, zeljanice, krumpiruše, tikvenice i drugih pita iza kojih će vam žeđ najbolje ugasiti čaša domaćeg jogurta.
I burek i pitu zemlje Balkana prigrlile su iz turske kuhinje, a sam naziv burek dolazi od turske riječi ‘bur’, što u prijevodu znači savijati. Izvorno potječe iz Azije, a na naše prostore donijeli su ga Turci. Prvi burek na ovim prostorima nastao je 1498. godine u Nišu, a od tada do danas njegova popularnost ne jenjava.
Poželite li pojesti nešto ‘na žlicu’ što će vas dobro ugrijati, a ujedno i okrijepiti, tu je veličanstvena Begova čorba. Riječ je o gustoj juhi s komadima kokošjeg i pilećeg mesa uz dodatak korjenastog povrća i bamije – rijetke i skupocjene biljke koja se koristi u kuhinji i kod pripreme jestivih ulja. A zašto baš begova? Jedna legenda kaže da je ova čorba naziv dobila upravo zbog bamije jer je ona takav afrodizijak, da nakon što muškarac pojede tu čorbu ima žena koliko i beg. Ima li u tome istine? Možda je vrijeme da provjerite sami!
Počela je sezona sarmi, omiljenog zimskog jela mnogih Hrvata koje rado spravljaju i naši susjedi. Sama riječ sarma dolazi od turske riječi koja znači ‘umotan’, a riječ je o mješavini mljevenog mesa, riže i začina koja se umata u list kiselog kupusa. Ako istu smjenu umotate u list vinove loze, umjesto sarmi dobit ćete japrake. Iako se kod nas češće rade sarme, naši susjedi podjednako obožavaju obje varijante pa ni ne čudi što upravo ova dva jela često biraju kao glavno jelo na raznim svečanim prilikama.
Osim u Hrvatskoj i u BiH, sarme se najčešće pripremaju i u Armeniji Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Jordanu, Libanonu, Siriji, Iraku, Turskoj i Ukrajini, ali uglavnom je riječ o različitim receptima. U Gruziji i Armeniji nazivaju se i “dolmama”.
I za kraj smo vam ostavili jedan desert. Iako su baklave zasigurno najpopularnija slastica u susjednoj Bosni i Hercegovini naš izbor ovog je puta pao je na tufahije. Ljubitelji jabuka doći će na svoje spomenete li im slastan desert od kuhanih, a potom pečenih jabuka, mrvljenih oraha, šećera koje se serviraju uz dodatak slatkog tučenog vrhnja ili šlaga. Tufahija izvorno dolazi iz Perzije i predstavlja omiljenu slasticu bosanske kuhinje koju svakako morate probati. Sigurni smo da nećete požaliti!
Dalmatinski klasik
Recepti naših baka
POVIJESNI TRENUTAK
Bez kemikalija!
OBILJEŽAVA SE U TIŠINI
Kvizovi
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa
Lagano i puno okusa
Tanjur pun morskih priča
Oslić na dva načina
Ručak ili večera bez stresa
JEDINSTVENI PELEGRINI
tako fino…
OKUSI ŠRI LANKE