VITAMINSKA BOMBA U TANJURU

Zaželjeli ste se tople i hranjive guste juhe? Ona od brokule jedna je od najzdravijih, a mi imamo super recept

Kad temperature padnu, nema boljeg načina da se ugrijemo od tople juhe, bogate vitaminima i mineralima. Krem juha od brokule pravi je izbor – jednostavna za pripremu, zasitna i ukusna, pruža potrebnu energiju bez osjećaja težine. Ovo hranjivo jelo na žlicu osvaja svojim nježnim okusom i kremastom teksturom te je savršeno za hladnije dane kada nam treba nešto toplo i krepko na stolu.

BROKULA NEMA PUNO KALORIJA PA JU MOŽETE KONZUMIRATI BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Brokula je u svakom smislu supernamirnica, iznimnih je nutritivnih vrijednosti, a nema puno kalorija. Biljka potječe iz Italije i pripada obitelji kupusnjača u kojoj su i cvjetača, koraba, kelj, kupus, prokulice i druge vrste iznimno zdravog povrća s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje cijelog organizma.

Kula Norinska u dolini Neretve, povijesna kamena utvrda s križem na fasadi, okružena prirodom i rijekom Neretvom, gdje veslači prolaze u tradicionalnim lađama tijekom maratona.
simbol doline NeretveNeosvojiva utvrda stoljećima je čuvala Neretvu od neprijatelja: imala je čak sedam katova i vlastitu džamiju
Nastavi čitati

Energetska vrijednost brokule je 34 kalorije na 100 grama, pa ju možete jesti bez imalo grižnje savjesti, a sadrži i razne biološki aktivne i antikancerogene sastojke. Konzumiranjem brokule u organizam unosite vitamine C, A, B6, ali i minerale kalcij, magnezij, željezo, kalij… Bogata je karotenoidima, koji čuvaju zdravlje očiju, i antioksidansima koji čuvaju zdravlje srca i krvnih žila.

Kad kupujete brokulu birajte onu jarko zelene boje s čvrstim stabljikama i svježim mirisom, ako je ikako moguće domaću od lokalnog proizvođača na tržnicama. Svoje će nutritivne vrijednosti najbolje sačuvati kuhanjem na pari, ali možete ju i peći kao prilog uz meso i ribu ili konzumirati u krepkim varivima i juhama. Recept za jedno od najpopularnijih jela od brokule, krem juhu, donosimo u nastavku. Toliko je jednostavan da ćete odmah poželjeti imati ju na meniju barem jednom tjedno!

RECEPT ZA KREM JUHU OD BROKULE (SASTOJCI)

  • 1 velika brokula (oko pola kg)
  • 1 veća mrkva
  • 1 manji krumpir
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1,5 litra vode ili temeljca
  • 1 dcl vrhnja za kuhanje
  • sol, papar, maslinovo ulje
  • začini za dekoraciju
Krčić trail je utrka s najljepšim starom i ciljem u Hrvatskoj, 2025. se održava treće izdanje
JEDINSTVENA PRIRODAOtvorene su prijave za trail utrku s najljepšim startom i ciljem u Hrvatskoj, mogu se prijaviti i hodači
Nastavi čitati

POSTUPAK PRIPREME

  • Brokulu operite i odvojite cvjetiće, a stabljiku narežite na manje komade. Očistite mrkvu i krumpir i narežite na sitne kockice. Narežite luk i češnjak.

  • Na dvije žlice maslinova ulja prodinstajte luk i češnjak, pa na to ubacite povrće. Sve promiješajte, začinite solju i paprom, pa dodajte vodu. Ako imate mesni temeljac, dio vode zamijenite s njim, okus će biti još bolji. Sve zajedno kuhajte 20-ak minuta.

  • Kad je povrće omekšalo, usitnite sve u loncu štapnim mikserom, provjerite trebali još soli i papra i dodajte vrhnje za kuhanje. Ako vam ne pašu jela s vrhnjem, ovaj korak možete i preskočiti, juha će već sama po sebi biti kremasta.

  • Nakon još par minuta kuhanja poslužite u zdjelicama i svaku porciju dekorirajte s malo svježeg vlasca ili peršina.

Aktualno

Pročitajte još