Čarobna Slavonija: pet super prijedloga za izlet u slavonske gradove

Izlet u Slavoniju i Baranju
piše Putni Kofer


Ova hrvatska regija nije samo nepregledna zlatna ravnica koju presijecaju brojni vinski putovi. Uz ravnice tu su brojne prirodne atrakcije u Slavoniji, šumoviti i brdski predjeli koji privlače ljubitelje aktivnog odmora, muzeji koji govore o bogatoj povijesti ovog kraja, tvrđave, dvorci i tradicionalna slavonska jela… Iako je po pitanju turističke ponude potpuno neopravdano u sjeni drugih regija, svakako je vrijedi posjetiti jer ima puno toga za pokazati. Donosimo nekoliko prijedloga za izlet u slavonske gradove i što tamo vidjeti!

VUKOVAR – VUČEDOL

Arheološki lokalitet Vučedol smješten je uz obalu Dunava, pet kilometara nizvodno od Vukovara i jedan je od najznačajnijih lokaliteta eneolitika. Prije nekoliko godina otvoren je prekrasno uređen Muzej vučedolske kulture, u kojem možete doslovno prošetati kroz povijest i način života te davne kulture. U Vukovaru uživajte u vožnji Dunavom i posjetite dvorac Eltz, u kojem je smješten Gradski muzej.

SAZNAJ VIŠE: Što sve posjetiti u Vukovaru

OSIJEK – TVRĐA I EUROPSKA AVENIJA

Osječka tvrđa najstariji je i najvažniji simbol grada čija je gradnja počela 1712. godine. Iako je izgrađena kao obrambena tvrđava s ciljem sprječavanja turskih napada, ova je monumentalna građevina sve do danas ostala centar događanja i unutar nje se uglavnom odvija život u Osijeku. U njoj su smješteni fakulteti, restorani i kafići, ali i tijela gradske uprave. Nešto dalje smjestila se Europska avenije u kojoj se nalazi jedan od najljepših secesijskih nizova u Europi, sačinjen od veličanstvenih gradskih palača. Na trenutak nećete biti sigurni jeste li na obali Drave ili u Beču!

SAZNAJ VIŠE: Što sve posjetiti u Osijeku

ĐAKOVO – ERGELA LIPICANACA

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Danas kao Državna ergela Đakovo za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Ergela se, osim uzgojem i selekcijom konja, bavi i dresurom, čija se kvaliteta potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima. Naravno, kad ste već u Đakovu, nećete propustiti posjet đakovačkoj katedrali posvećenoj sv. Petru, koja je najmonumentalnija sakralna građevina u Slavoniji, a vjerojatno i šire.

SLAVONSKI BROD – TVRĐAVA BROD

Tvrđava Brod iz 18. stoljeća jedna je od najvećih tvrđava u Hrvatskoj. Barokni franjevački samostan dobro je očuvan te je jedna od najimpresivnijih baroknih građevina u Slavoniji. Sa svojim klaustrom, jedan je od najreprezentativnijih primjera samostanske arhitekture u sjevernoj Hrvatskoj. U sklopu tvrđave nalazi se i Muzej tambura, jedini takav u svijetu. U njemu se može razgledati više od 60 ručno izrađenih eksponata, sudjelovati u multimedijalnim prezentacijama i interaktivnim radionicama. U Slavonskom Brodu prošetajte Trgom Ivane Brlić Mažuranić, odnosno brodskim Korzom, koji je najveći otvoreni trg u Hrvatskoj, posjetite i Franjevački samostan i šetajte uz Savu sve do kupališta Poloj.

SAZNAJ VIŠE: Što sve posjetiti u Slavonskom Brodu

ILOK – DVORAC ODESCALCHI I STARI PODRUMI

Iznad Dunava izdižu se zidine utvrde i dvorac kneževa Odescalchi, s renesansnom parkovnom arhitekturom, crkvom i samostanom svetog Ivana Kapistrana. Dio su dobro očuvanog urbanog kompleksa najistočnijeg hrvatskog grada, Iloka, koji je i poznato vinsko odredište pa ne propustite uživati u tamošnjem slavnom tramincu.

PODIJELI: