Izleti oko Zagreba: Nekoliko genijalnih ideja za izlet u prirodu

Izleti oko Zagreba u prirodu
piše Putni Kofer

Kome je dosta asfalta, betona, ispušnih plinova automobila i smoga? Kome nije! Zato je vikend ili slobodan dan idealna prilika za napuniti pluća čistim zrakom i baterije za novi radni tjedan. U savršenu formulu za odmor dodat ćemo malo zelenila, koju kap znoja i fini ručak kao nagradu za trud! Sigurno se pitati što sve vidjeti, no okolica Zagreba nudi pregršt ideja za šetnju te izlete za djecu i roditelje. Evo nekoliko prijedloga!

KANJON KAMAČNIK – ODLIČAN IZLET ZA SVE UZRASTE

U mjestu Vrbovsko (oko sat vremena vožnje od Zagreba) nalazi se šetnica na kojoj su drveće i rijeka Kamačnik potpuno nestvarnih boja, da se na trenutak zapitate gledate li na svijet s nekim od Instagram filtera na očima! Staza nije dugačka ni strma, prikladna je i za djecu, a duž nje su postavljeni veliki instrumenti (gong, orgulje…) – Panova poučna staza. Odličan izlet za sve uzraste i stupnjeve kondicije.

PARK PRIRODE ŽUMBERAK

Čak i ako niste planinar i ne želite se puno umarati, u parku prirode Žumberak i Samoborsko gorje pronaći ćete svoj komadić mira i zelenila. Jeste li znali da ovo bogato gorje skriva čak 377 vrsta gljiva, 38 vrsta orhideja, 110 ptičjih vrsta? Odaberite neki od restorana u šumi, na obali rijeke, adrenalinski park, šetnice… U kanjonu potoka Rakovice nalazi se i Eko selo Žumberak, gdje se možete okušati u jahanju.

PARK ŠUMA, DVORAC I JEZERO TRAKOŠĆAN

Trakošćan je danas jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj kojeg ubrajamo u spomenike kulture i prirode najviše kategorije. U okolici dvorca možete uživati u laganoj šetnji kroz šumu i oko jezera, a priroda i pogled na dvorac će vas jednostavno očarati. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza dužine 5 kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata. Na stazi se nalazi čak 20 poučnih točaka te ribarska kućica za predah i uživanje u nestvarnoj ljepoti krajolika.

  Turist u svome gradu: Jeste li ikada upoznali svoj grad iz perspektive turista?

RASTOKE – PREKRASNA MREŽA SLAPOVA

Iako duga samo 6,5 kilometara, rijeka Slunjčica na svom ušću u Koranu kod mjesta Slunj stvara jedan od najljepših krajolika u Hrvatskoj – Rastoke. Čak 23 slapa i brojni brzaci stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Posjetitelji se mogu prošetati kroz fascinantan labirint kanala i drvenih mostića, a restorani smješteni na samoj obali nude nude nezaboravne gastronomske užitke.

  Proljeće je najljepše u prirodi: zelena izletišta i šetnice koje morate posjetiti

KUTEREVO – POSJET MEDVJEDIMA

Još niste posjetili utočište za medvjede, jedinstveno u Hrvatskoj? Krajnje je vrijeme. Nalazi se u velebitskoj dolini nedaleko od Otočca, a u njemu možete vidjeti medvjede koji su spašeni jer su ostali bez majke o kojima brinu volonteri sa svih krajeva svijeta.

MEĐIMURJE – NAJMANJA I NAJSJEVERNIJA HRVATSKA ŽUPANIJA

Jeste li znali da najmanja hrvatska županija ima jednu od najuređenijih biciklističkih infrastruktura u Hrvatskoj? Zelena međimurska polja i brege možete obići šetnjom ili na dva kotača, a nedaleko od mjesta Sveti Martin na Muri naći ćete i pravu farmu jelena! Obitelj Perhoč ponosi se s krdom od više od 120 rogatih jedinki: tu su šumski jeleni, lopatari, kao i mufloni, a možete ih posjetiti vikendom ili uz najavu. No, tu je i niz drugih mjesta koja morate posjetiti u Međimurju.

  Zagrebite ispod površine i otkrijte mistični svijet podzemlja: ovo su najljepše špilje u Hrvatskoj

PARK PRIRODE LONJSKO POLJE

Lonjsko polje u Moslavini jedno je od najvećih močvarnih područja u ovom dijelu Europe. U njemu je svoj dom našlo 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, deset vrsta gmazova, 22 vrste ribe i čak 250 vrsta ptica! Sigurno ćete na barem neke od njih naići ako posjetite ovaj park na obali Save, a obići ga možete pješke ili unajmljenim biciklom – pronaći ćete ih na svih ulazima u park.

Želite istražiti i slikovito okruženje pitomih zagorskih brega?

Jedna od omiljenih tura Zagorjem upravo je ona u kojoj se obilaze dvorci, no tu je i niz kleti i imanja s finom domaćom hranom, kao i muzeja koji pričaju priču o bogatoj i slavnoj prošlosti. Putni Kofer vam donosi preporuke za obiteljska izletišta u okolici Zagreba te 3 super prijedloga za izlet u Hrvatsko zagorje.

PODIJELI: