Čarobna Slovenija ima sve – moćne planine, prekrasna jezera, jame i slikovite gradove

Najljepši izleti po Sloveniji
piše Putni Kofer

Slovenija nije velika, ali na svojoj površini od nešto više od 20 tisuća četvornih kilometara skrila je brojne prirodne ljepote i fenomene, kao i šarmantne gradove i malu, ali prekrasnu morsku obalu. Od snijegom prekrivenih vrhova, do zadivljujućih plavih jezera i rijeka, Slovenija je pravi mali raj za izletnike. Donosimo nekoliko prijedloga izleta po Sloveniji!

LJUBLJANA – SLOVENSKA PRIJESTOLNICA

Glavni grad Slovenije po mnogočemu je poseban. Ljubljana je prije nekoliko godina zbog svojih parkova i zelenila bila proglašena Zelenom prijestolnicom Europe, a osim po zelenilu, poznata je i po mostovima na rijeci Ljubljanici i Ljubljanskom dvorcu s kojeg puca pogled na cijeli grad. Simpatične kavane i slastičarnice, mjesta za šetnje i izlaske, sve to, uz laku dostupnost iz većeg dijela Hrvatske čini Ljubljanu savršenim izborom za kratki vikend „city break“.

BLED – JEDNO OD NAJLJEPŠIH JEZERA U EUROPI

Bez sumnje, Bled je jedno od najljepših jezera u Europi i savršeno odredište za ljubitelje aktivnog odmora. Okružen je Julijskim Alpama, u blizini je niz mjesta za vožnju biciklom i planinarenje, jezerom se može provozati u kajaku i kanuu, a u okolici je moguće i dogovoriti jahanje. Samo jezero nalikuje na bajku, a njegovim središtem dominira otočić na kojem se nalazi stara barokna crkva. S obzirom na to da svi oni koji ga posjete kažu da niste bili na Bledu ako niste doživjeli vožnju pletnom, uskočite u jedno od njih i prepustite se sigurnim rukama veslača koji će vas provozati do otočića.

  Najposjećeniji dvorci u Europi: Mjesta bogate kulture i burnih povijesnih priča

POSTOJNSKA JAMA I PREDJAMSKI DVORAC

Nevjerojatan prirodni fenomen, u potpunosti uređen za posjećivanje, je Postojnska jama u jugozapadnoj Sloveniji. Podzemni kompleks galerija, tunela i dvorana koje se protežu na 20 kilometara jedinstven je na ovom području. Nedaleko od jame nalazi se Predjamski dvorac – jedini u potpunosti očuvani špiljski dvorac na svijetu!

  Upoznajte bogatu unutrašnjost Istre i dozvolite ovim slikovitim mjestašcima da vas osvoje

NACIONALNI PARK TRIGLAV I BOHINJ

Iako se u sklopu Nacionalnog parka Triglav nalazi istoimeni najviši vrh Slovenije (2864 metra), to nipošto ne znači da je posjet ovom fenomenu prirode rezerviran samo za iskusne planinare u vrhunskoj formi. Čak i oni koji nisu spremni uhvatiti visoke vrhove, imaju ovdje što raditi. Šetati uređenim stazama, kanjonom Vintgar, uz rijeke i slapove, posjetiti jezero Bohinj… Triglav je raznolik i nudi ponešto za sve ljubitelje prirode, neovisno o njihovoj fizičkoj spremnosti. Samo se treba unaprijed dobro raspitati i odabrati ono najprikladnije!

DOLINA SOČE

Soču nazivaju smaragdnom rijekom zbog njezinih nevjerojatnih tirkiznih nijansi, a mnogi ju smatraju i jednom od najljepših europskih rijeka. Područje oko toka rijeke Soče idealno je za aktivni, ali i opuštajući odmor, a na samoj rijeci moguće je dogovoriti niz aktivnosti kao što su rafting, spuštanje kanuom… Uz tok rijeke uređene su šetnice, a cijeli je kraj smješten u zelenilu Julijskih Alpa s čistim alpskim zrakom i meditativnim učinkom na tijelo i duh.

SLIKOVITO MJESTAŠCE PIRAN

Dragulj slovenske rivijere i jedno od najljepših mjesta u cijeloj državi. Piran je povijesni lučki grad smješten na uskom poluotoku, a sa svojim fotogeničnim starim gradom, klasičnim srednjovjekovnim zidinama i čitavim nizom aktivnosti u blizini, Piran je idealno mjestašce za izlete. Provedite vrijeme lijeno lutajući čarobnim uličicama uživajući u umjerenoj klimi i venecijanskoj arhitekturi.

  Bajka na dlanu: Zeleni Gupčev kraj krije netaknutu, djevičansku prirodu i bogato povijesno nasljeđe

ŠMARTNO – NAJBOLJE ČUVANA SLOVENSKA TAJNA

Jedno od najšarmantnijih malih mjesta u Sloveniji zasigurno je Šmartno. Cijelo naselje je izgrađeno na ostacima rimskog uporišta, a u pisanim se izvorima prvi put spominje 1317. godine. Šmartno je proglašeno i spomenikom kulturne baštine, a sa svojim brdskim brežuljcima, vinogradima i slikovitim starim kućama, ovo mjesto neodoljivo podsjeća na Toskanu. Idealno za opuštanje i uživanje u vinskom turizmu!

PODIJELI:
Booking.com