Turist u svome gradu: Jeste li ikada upoznali svoj grad iz perspektive turista?

Turist u svome gradu
piše Putni Kofer

Ne morate putovati daleko i potrošiti puno novca da biste pronašli inspiraciju, opustili se i doživjeli neko novo iskustvo. Čak i u svom rodnom gradu možete stvoriti nevjerojatne uspomene i priče od kojih zastaje dah. Jeste li ikada upoznali svoj grad iz perspektive turista? Siguran sam da dok ovo čitate s prilično čudnim izrazom lica razmišljate: ‘Ali ovdje sam cijeli život! Što se tu još ima za vidjeti?’ Ako vas zanima kako da budete turist u svom rodnom gradu, nastavite čitati jer sam za vas pripremio nekoliko korisnih savjeta.

KRENITE U OBILAZAK GRADA, SAZNAJTE SVE O NJEGOVOJ POVIJESTI

Koliko dobro poznajete povijest svog grada? Svatko od nas može imenovati kultne zgrade i znamenitosti u svom rodnom gradu, no poznajete li njihovu povijest? Razumijete li kako je vaš grad osnovan i zašto? Raspitajte se i doznajte više informacija o osnivanju vašeg grada te osvježite znanje o najpopularnijim znamenitostima. Pretražite na Internetu koja mjesta se preporučuju turistima i krenite u obilazak ili posjetite turistički centar i pitajte za preporuke.

IGRAJTE SE S OKUSIMA I KUŠAJTE NEKA NOVA JELA

Jeste li jedna od onih osoba koja uvijek ide u isti restoran? Pa, vrijeme je da isprobate neko novo mjesto! Pitajte prijatelja, potražite preporuku restorana preko Interneta ili samo prošetajte gradom i uđite u restoran koji nikada prije niste posjetili i naručite jelo koje obično ne biste kušali. Mnogobrojne besplatne platforme poput TripAdvisora omogućit će vam filtriranje restorana na temelju cijena, raznolikosti kuhinje (europska, mediteranska, talijanska, kineska, azijska…) i vrsta jela (riba, meso, pizze, salate…). Ako ste vegetarijanac, vegan ili jednostavno izbjegavate hranu s gluetenom, onda možete filtrirati popis putem opcije posebni tipovi ishrane i dobiti ponudu takvih restorana. Igrajte se s okusima i uživajte u tome što ste turist u svome gradu.

PROMJENITE RUTINU. POSJETITE NEKE OD MUZEJA, GALERIJA ILI ATELJEA

Jedan od najboljih načina za upoznavanje povijesnih i kulturnih sadržaja grada u kojem živite je posjet muzejima. Bilo da volite povijest, znanost, umjetnost ili nešto četvrto, to su izvrsna mjesta koja će vam pružiti nezaboravno iskustvo istraživanja, otkrivanja i učenja. Muzeji su mjesta uporišta znanja, zaštite baštine, mjesta kreativnosti i razvoja zajednice, prostori cjeloživotnog učenja, ali i zadovoljstva i uživanja. Dobro istražite sve informacije i otputujte u neka davna, ali lijepa vremena!

ISTRAŽITE PRIRODU OKO SVOG GRADA I PROŠETAJTE ULICAMA KOJE NIKADA PRIJE NISTE POSJETILI

Možda mislite da ulice svog grada poznajete kao svoj džep, no je li to stvarno tako? Prošetajte po dijelu grada kojeg inače ne posjećujete tako često, lutajte manje poznatim ulicama, čak se i malo izgubite… Sigurno postoje neke zanimljive nove zgrade ili skrivena mjesta koja čekaju da ih tek otkrijete. Možda naletite na neku malu trgovinu za koju nikada niste znali da postoji i nađete si lijepi mali suvenir. Informirajte se malo i o najzanimljivijim prirodnim atrakcijama u vašem okruženju, pitajte nekog ljubitelja prirode ili strastvenog planinara za preporuku vodopada, staze ili skrivenog jezera za kojeg niste znali.

Svako ko prestane učiti je star, bilo da ima dvadeset ili osamdeset godina.

(Henri Ford)

PODIJELI: