Kako će izgledati Advent u Zagrebu: Koncerti, virtualne izložbe…

Kako će izgledati Advent u Zagrebu
piše Putni Kofer

Dva dana uoči paljenja prve adventske svijeće prošloga vikenda, Stožer civilne zaštite donio je nove, strože epidemiološke mjere koje su, među ostalim, zabranile održavanje adventskih sajmova.

Znalo se već neko vrijeme da će ove godine Advent u Zagrebu biti drukčiji, skromniji, s manje lokacija i događanja, ali s tom najnovijom zabranom prostor za obilježavanje po mnogima najljepšeg doba godine dodatno je sužen.

ŠTO JE PREOSTALO OD PROGRAMA?

U gradu Zagrebu dio predviđenih programa su otkazali, otpao je cijeli ugostiteljski dio koji se trebao zvati žićBo i promovirati najbolje od zagrebačke ugostiteljske ponude. Otpast će i dio koncerata i događanja na otvorenom, no nešto od programa je i dalje u planu, a blagdanski ukrasi već su postavljeni diljem grada pa u adventskom ugođaju već možemo uživati, pa makar i bez kobasica i kuhanog vina.

  Dvije hrvatske destinacije uvrštene na listu najljepših televizijskih lokacija

Advent u Zagrebu otvoren je na prvu adventsku nedjelju, 29. studenog, i trajat će do 1. siječnja 2021. godine. Slogan manifestacije je “Osjetite svjetlost Adventa”, a naglasak je stavljen na kulturna događanja. Predviđen je niz koncerata: od onih s najljepših gradskih balkona, zatim Advent Classic fest u Hrvatskom Glazbenom zavodu, Festival božićnih i adventskih pjesama na Kamenitim vratima, koncerti Zagrebačkih solista u Muzeju grada Zagreba…

Sva ova događanja, jasno, ovise o epidemiološkoj situaciji i izrečenim mjerama, no još uvijek su u najavi na stranici Turističke zajednice Grada Zagreba.

ADVENT U ZAGREBU: VIRTUALNI BOŽIĆNI PROJEKTI

Najavljuje se i nekoliko virtualnih projekata koji ne ovise o situaciji s pandemijom. Jedan je od njih virtualno predstavljanje bogatstva božićnih jaslica zagrebačkih crkava u zadnjih 15-ak godina kroz arhivu dr. sc. Tvrtka Beusa.

Tu je i interaktivna izložba proširene stvarnosti “Virtualni božićni prozori” koja će donijeti dašak božićnog ugođaja koristeći animirane motive ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu. Izložba će bit postavljena na 20 lokacija u gradu, i to u parkovima, na trgovima i velikim otvorenim prostorima.

  Svaki peti svjetski putnik vjeruje da je 'sigurno putovati'

U KD-u “Vatroslav Lisinski” bit će organiziran poseban božićni program u prosincu. Etnografski muzej i Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica predstavit će 42 primjerka jaslica s područja Zagreba i okolice, Međimurja, Podravine i drugih krajeva Hrvatske.

  Kad priroda inspirira: Norveška ima najmodernije putovnice na svijetu

U nizu kulturnih sadržaja istaknuli su se i zagrebački muzeji koji su se udružili oko programa Advent u muzeju te građanima nude priliku da advent provedu u toplom i sigurnom prostoru uz brojne popuste.

Hoće li nakon 21. prosinca, do kad prema sadašnjoj odluci vrijedi zabrana rada ugostiteljskih objekata i okupljanja, ipak biti održano i nešto gastronomskih i veselijih glazbenih događanja ostaje za vidjeti, a dotad nam preostaje da uživamo šetnji lijepo ukrašenim gradom, kulturnim događanjima – i toplini vlastitog doma.

PODIJELI:

Booking.com