Kanjon Kamačnik: sve što trebate znati o izletu u čarobni krajolik Gorskog kotara koji je stvoren za uživanje

Kanjon Kamačnik: sve što trebate znati o izletu u čarobni krajolik koji je kao stvoren za uživanje
piše Putni Kofer

Ako razmišljate o izletu u prirodu prikladnom za sve uzraste i svaku razinu tjelesne kondicije, izletu koji će vas napuniti pozitivnom energijom i opustiti prekrasnim prizorima, neka vaše sljedeće odredište bude slikoviti kanjon Kamačnik. Evo što sve trebate znati o šetnici na kojoj su drveće i rijeka potpuno nestvarnih boja, da se na trenutak zapitate gledate li na svijet s nekim od Instagram filtera na očima! 

ODMOR U INTIMI VELIČANSTVENE PRIRODE: KANJON KAMAČNIK UDALJEN JE SAMO SAT VREMENA VOŽNJE OD ZAGREBA

Zbog svog geografskog položaja na raskrižju kontinentalne i morske Hrvatske, ova regija idealna je destinacija za odmor u intimi veličanstvene prirode. Uputite se na izlet u Gorski kotar i posjetite Kanjon Kamačnik koji se nalazi u Vrbovskom, na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru i prati njegov tok sve do izvora. Staza počinje kod restorana Kamačnik u kojem nakon šetnje možete uživati u autohtonim jelima Gorskog kotara. Do Vrbovskog se jednostavno dolazi autocestom A6, Zagreb-Rijeka, a početak staze tek je nekoliko minuta vožnje udaljen od izlaza s autoputa. Ako dolazite javnim prijevozom odaberite vlak: željeznička postaja nalazi se tek nekoliko stotina metara od početka staze.

Ulaznica u kanjon stoji 25 kuna, a staza je uistinu ugodna za hodanje: nema strmih uspona, a dugačka je tek tri kilometra u svakom smjeru te je upravo zbog toga omiljena obiteljima s djecom, kao i onima koji nisu spremni za teže pješačke ture.

PREDIVNA ZELENA OAZA GORSKOG KOTARA: IDEALAN IZLET ZA CIJELU OBITELJ

Čim zakoračite na stazu, oko vas se otvaraju pejzaži tog nevjerojatnog zelenila, povremeno vam nosnice zaokupi miris sezonskog cvijeća, a cijelim vas putem prati žamor Kamačnika koji na nekim dijelovima preskače kamenčiće i plešući preko slapića nastavlja svoj tok. Preko samog Kamačnika prijeći ćete i preko drvenih mostića i nakon lagane šetnje stići do njegova izvora. Staza nije kružna pa se u bilo kojem trenutku možete okrenuti i vratiti prema početku.

Kamačnik ima status Značajnog krajobraza, a o svim njegovim specifičnostima i fenomenima posjetitelji se mogu informirati na tablama postavljenima duž šetnice. Osim edukativnih panoa, atrakcija staze je i Panova poučna muzička staza, odnosno zvučne instalacije koje izgledaju poput predimenzioniranih glazbenih instrumenata koje je dozvoljeno koristiti. Tako ćete u jednom trenutku udarati u gong, u drugom lupkati po “orguljama”, nakon toga provjeriti kako zvuči jelenov rog…

DUŽ KANJONA UREĐENA JE PJEŠAČKA STAZA DUGA 3 KILOMETRA

Otprilike na sredini staze, proći ćete točno ispod vijadukta autoceste i zasigurno pomisliti: koliko sam puta prošao tom cestom ni ne sluteći kakva se prirodna ljepota nalazi doslovno ispod mene?

Za šetnju će vam u svakom smjeru trebati oko sat vremena, nešto više ako idete s djecom na izlet i malo se dulje zabavite na instrumentima. Svako godišnje doba ima svoje čari u Kamačniku, od buđenja prirode u proljeće, debelog hlada ljeti ili čarobnih jesenskih boja koje će ga ovih dana zagrnuti.

Naslovna fotografija: Shutterstock

PODIJELI: