Živi u kolibi s kokošjim nogama, ne voli sunce i jede malu djecu: tko su zapravo Baba Jaga i Baba Roga, strah i trepet djece diljem svijeta

Foto: Wikipedia, Ivan Bilibin
piše Putni Kofer

Živi u kolibi s kokošjim nogama, čuva ulaz u „onaj” svijet. Voli jesti malu djecu, ali samo onu koja se loše ponašaju. Ona je najstrašnija zlikovka stare Rusije, jedno od najpopularnijih bajkovitih bića kojima ruski roditelji plaše svoju djecu. Ne samo Rusi, jer je Baba Jaga, dio slavenskog, odnosno i hrvatskog folklora, pa smo tako i mi kao djeca čuli za zločestu Baba Rogu, a nekima je bila i jedan od najvećih strahova iz djetinjstva.

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

Međutim, ona nije samo zločesta vještica, već daleko složeniji lik. Lukava, pametna, dobra koliko i loša, Baba Jaga može biti i heroina i negativac, i kao takva, mogla bi biti, smatra američka autorica Lindy Ryan, jedan od najfeminističkijih likova u slavenskom folkloru. Ryan je u studenom 2022. objavila zbirku od 23 kratke priče i pjesme koje se fokusiraju na Babu Jagu, a napisali su ih neki od najprodavanijih autora New York Timesa koji vole horor žanr.

KADA SE PRVI PUT POJAVLJUJE BABA JAGA

Baba Jaga se pojavljuje u mnogim slavenskim, a posebno ruskim narodnim pričama, s najranijim zabilježenim pisanim spomenom njenog dolaska 1755. godine, kao dio govora o slavenskim narodnim likovima u knjizi „Ruska gramatika” Mihaila V. Lomonosova. Prema nekim legendama, Baba Jaga ljudima može ispunjavati želje ako joj se poklone ruže, no većina priča ipak upućuje na to da joj nije baš za vjerovati. 

Baba Jaga postoji i u hrvatskim predajama, o čemu je pisao etnolog Vid Balog. On piše o spominjanju Babe Jage na području Prekodravlja, ali i Prigorja, Zagorja, Podravine, odnosno na području cijele sjeverozapadne Hrvatske.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

Ako ste ljubitelj filma, možda ćete prepoznati ime Baba Roge iz filmova o Johnu Wicku s Keanuom Reevesom u glavnoj ulozi, u kojem ga njegovi neprijatelji zovu Baba Roga, što mu daje tajanstvenu privlačnost gotovo mitskog bauka. U modernijim verzijama folklornih priča, Baba Roga se obično pojavljuje kao antagonist, lik koji sprječava junake priče da uspiju u svojim pothvatima, koristeći svoje moći da im postavlja prepreke na putu.

NO, BABA ROGA SE IPAK RAZLIKUJE OD SVOJE ISTOČNOSLAVENSKE SESTRE, BABA JAGE

Obje su stare i ružne, imaju kukasti nos i par zuba koji im fale. Leđa su im pogrbljena, a ruke mršave i koščate s jezivo dugim prstima i gadnim noktima. Međutim, Baba Jaga je visoka i mršava, dok je Baba Roga prilično debela i krupna. Za razliku od Baba Jage, Baba Roga ima ogroman rog na čelu.

Legenda kaže da Baba Jaga živi u šumskoj kolibi izgrađenoj na kokošjim nogama, dok Baba Roga boravi u mističnoj mračnoj špilji. Sunce vidi samo jednom godišnje na Ivandan (23. lipnja). Kad ipak izađe na svoje kasnonoćne misije, nikad ne odlazi bez svog velikog drvenog štapa.

Obje su sestre dizajnirale posebno zastrašujuću ogradu od lubanja oko svojih domova kako bi otjerale potencijalne posjetitelje. Obje dijele ljubav prema konjima i obično posjeduju one najbolje u cijelom kraljevstvu u kojem žive.

I BABA JAGA I BABA ROGA IMAJU POMOĆNIKE IZ ŽIVOTINJSKOG SVIJETA: LABUDOVE, LISICE, ZEČEVE, VUKOVE ILI PTICE… SVI ONI IZVRŠAVAJU NAREDBU ZLIH VJEŠTICA

Osim što u nizu staroslavenskih bajki igra antagonista, Baba Roga ima i zaštitničku, odgajateljsku ulogu. Za razliku od standardnih zapadnjačkih priča o dražesnim, brižnim bakicama, slavenske su bake pomalo grube. Vole svoje unuke, ali ih uče disciplini i etici.

Tako Baba Roga svoju pećinu obično napušta noću kada posjećuje djecu dok spavaju kako bi bila sigurna da imaju ugodne snove. Ako se probude, ona ih prestraši i natjera da ponovno zaspu. Baba Roga smatra da je bolje da je se djeca boje, nego da djetinjstvo provedu u strahu od svijeta u kojem bi trebali živjeti kad odrastu. Dakle, Baba Roga ima dobre namjere, ali to teško pokazuje. Ona nije nježna baka čija odjeća miriše na pitu i kolače, ali je brižna i njegujuća na svoj način…

„Bilo da se čitatelji susreću s Babom Jagom po prvi put ili je ovo jedno od mnogih putovanja u njezinu poznatu kolibu s kokošjim nogama, pozivamo vas da putujete s nama kako biste upoznali ovu vješticu, najstrašniju od svih. Ove priče su, kao i sama Baba Jaga, neograničene i nepredvidive. One su divlje, žestoke. Ali i ženstvene. Ovo su glasovi žena u užasu”, kazala je autorica Lindy Ryan.  

PODIJELI ČLANAK