Bračni sajam u Šangaju: roditelji traže partnera djeci, najvažniji kriteriji su imovina, visina i godine

Bračni sajam u Šangaju
piše Putni Kofer

Svaki bi roditelj volio da se njegovo dijete jednog dana vjenča i provede sretan život s nekim koga voli. Dok je u većini svijeta kod roditelja to samo želja, a konkretni potezi i odluke ipak prepuštene samim potomcima, velik broj kineskih roditelja odlučio je uzeti stvar u svoje ruke.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

BRAČNI SAJAM U SAMOM CENTRU ŠANGAJA

U samom centru Šangaja, u Narodnom parku (People’s park) već se više od 16 godina svakog vikenda održava neobičan sajam. Na samom ulazu u park posjetitelji mogu primijetiti veliku gužvu, brujanje mnogih ljudskih glasova, ali i mnoštvo otvorenih kišobrana na tlu.

Na kišobranima su ispisane poruke, dakako na kineskom pismu pa na prvu ne možete shvatiti o čemu se radi. No – ovo je bračni sajam, mjesto na kojem roditelji, a ponekad čak i djedovi i bake, traže partnere svojoj djeci i unucima. One koji nisu u braku, doslovno nazivaju “ostacima” (leftovers).

Roditelji neudanih djevojaka i mladića dolaze s drugim roditeljima razmijeniti informacije o svojoj djeci. Na komad papira napišu osnovne informacije, među kojima su obavezni godište i visina. Tu su još podaci o zaposlenju, obrazovanju, mjestu rođenja, osobnim prihodima… 

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Poneko izloži i fotografiju, ali većina ne! Roditeljima je važnije naći nekoga tko odgovara njihovom djetetu po financijskom i društvenom statusu, nego nekoga s kim će se zaista slagati. Prema tome, izgled i hobiji rijetko su tema razgovora. Ako interes roditelja bude uzajaman, kreću u razgovor u kojem je najčešće tema imovina.

KVALITETAN ZET JE VRLO TRAŽENA ROBA

Znaju li “djeca” da su im roditelji tamo? Mnogi ne znaju, no za razliku od svojih roditelja djeca su modernija i ne vole spajanja na slijepo, a čak i ako znaju, njih na sajmu nema.

Sama dob “ostataka” oglašena na kišobranima zbunjujuća je za nekoga zapadnog mentaliteta. Raspon godina je od 25 do 35, pri čemu je bitno više neudanih žena. Omjer muških i ženskih oglasa je prema nekim procjenama 1:5, pa se može reći da je “kvalitetan zet” na sajmu vrlo tražena roba.

Točnih podataka o uspješnosti spojeva dogovorenih na bračnom sajmu nema, ali pretpostavka je da postotak tako sklopljenih brakova nije jako visok. Pa ipak, mnogi roditelji nastavljaju odlaziti u People’s park svakog vikenda u nadi da će naći svom djetetu prikladnog partnera. Neki od njih dolaze redovito i po tri, četiri godine zaredom…

PODIJELI ČLANAK