Bračni sajam u Šangaju: roditelji traže partnera djeci, najvažniji kriteriji su imovina, visina i godine

Bračni sajam u Šangaju
piše Putni Kofer

Svaki bi roditelj volio da se njegovo dijete jednog dana vjenča i provede sretan život s nekim koga voli. Dok je u većini svijeta kod roditelja to samo želja, a konkretni potezi i odluke ipak prepuštene samim potomcima, velik broj kineskih roditelja odlučio je uzeti stvar u svoje ruke.

BRAČNI SAJAM U SAMOM CENTRU ŠANGAJA

U samom centru Šangaja, u Narodnom parku (People’s park) već se više od 16 godina svakog vikenda održava neobičan sajam. Na samom ulazu u park posjetitelji mogu primijetiti veliku gužvu, brujanje mnogih ljudskih glasova, ali i mnoštvo otvorenih kišobrana na tlu.

Na kišobranima su ispisane poruke, dakako na kineskom pismu pa na prvu ne možete shvatiti o čemu se radi. No – ovo je bračni sajam, mjesto na kojem roditelji, a ponekad čak i djedovi i bake, traže partnere svojoj djeci i unucima. One koji nisu u braku, doslovno nazivaju “ostacima” (leftovers).

Zabranjeno je ljubljenje na ulici, a tko nije spreman za cjenkanje - bolje da ne ide na tržnicu. Ova pravila morate slijediti ako putujete u Maroko

Roditelji neudanih djevojaka i mladića dolaze s drugim roditeljima razmijeniti informacije o svojoj djeci. Na komad papira napišu osnovne informacije, među kojima su obavezni godište i visina. Tu su još podaci o zaposlenju, obrazovanju, mjestu rođenja, osobnim prihodima… 

Poneko izloži i fotografiju, ali većina ne! Roditeljima je važnije naći nekoga tko odgovara njihovom djetetu po financijskom i društvenom statusu, nego nekoga s kim će se zaista slagati. Prema tome, izgled i hobiji rijetko su tema razgovora. Ako interes roditelja bude uzajaman, kreću u razgovor u kojem je najčešće tema imovina.

KVALITETAN ZET JE VRLO TRAŽENA ROBA

Znaju li “djeca” da su im roditelji tamo? Mnogi ne znaju, no za razliku od svojih roditelja djeca su modernija i ne vole spajanja na slijepo, a čak i ako znaju, njih na sajmu nema.

Smiju kampirati gdje god požele, pecati i brati gljive: je li sloboda lutanja tajna sreće u skandinavskim zemljama

Sama dob “ostataka” oglašena na kišobranima zbunjujuća je za nekoga zapadnog mentaliteta. Raspon godina je od 25 do 35, pri čemu je bitno više neudanih žena. Omjer muških i ženskih oglasa je prema nekim procjenama 1:5, pa se može reći da je “kvalitetan zet” na sajmu vrlo tražena roba.

Točnih podataka o uspješnosti spojeva dogovorenih na bračnom sajmu nema, ali pretpostavka je da postotak tako sklopljenih brakova nije jako visok. Pa ipak, mnogi roditelji nastavljaju odlaziti u People’s park svakog vikenda u nadi da će naći svom djetetu prikladnog partnera. Neki od njih dolaze redovito i po tri, četiri godine zaredom…

U šarenim haljinama osvajaju najviše planinske vrhove i pravi su dokaz da žene mogu – baš sve!
PODIJELI: