Burneše – žene sa sjevera Albanije koje su odlučile živjeti kao muškarci

Burneše u Albaniji
piše Lara Žučko

Na sjeveru Albanije žive burneše, žene koje su u potpunosti preuzele društvenu ulogu, ponašanje i identitet muškarca. Virdžine, verginese, muškobanje, harambaše ili zavjetovane djevice, mnogo je naziva za žene koje pod pritiskom patrijarhalnih normi i običaja ulaze u muške cipele. Zbog davno ukorijenjene tradicije koja muškarce stavlja na najviši položaj društvene moći, burneše osiguravaju muško potomstvo svojoj obitelji u slučaju smrti starijih muškaraca ili nedostatka muške djece. U današnje vrijeme, kada sve više muškaraca odbacuje zastarjeli imperativ da budu vladari obitelji, u Albaniji živi stotinjak žena koje se zavjetuju na celibat i preuzimaju društvenu ulogu muškarca.

Mali, umjetni otočić usred jezera mjesto je na kojem možete obići tri zemlje u nekoliko sekundi na najsjevernijoj trostrukoj granici na svijetu

BURNEŠE U ALBANIJI: DUGA POVIJEST OBIČAJA KOJI ŽENU TRETIRA KAO IMOVINU

Povijest ovog neobičnog običaja seže u 15. stoljeće kada su prvi puta spomenute burneše u Kanunu, albanskom zakonu običajnog prava. U patrijarhalnom društvu tadašnji Kanun je nalagao da se sva obiteljska imovina nasljeđuje po muškoj liniji dok je žena tretirana kao muževa imovina, budući da je brakom ušla u njegovu kuću. Tada osramoćene obitelji, koje su izgubile ugled zbog nepostojanja muškog nasljednika, bile su primorane odgajati djevojčice kao dječake, odnosno žene kao muškarce.

View this post on Instagram

A post shared by Marcella di Cuore (@marcelladicuore)

U to je vrijeme Kanun upravljao svakim segmentom društvenog i obiteljskog života te je upravo zbog toga nastala praksa prema kojoj bi jedna od kćeri u obitelji postala burneša. To se rijetko kada skrivalo, dapače, često se i očekivalo da u nedostatku muških nasljednika pojedine obitelji žensku djecu od ranog djetinjstva odgajaju kao dječake kako bi jednog dana mogli naslijediti zemlju i osigurati egzistenciju svojoj obitelji. Zanimljivo je da su mnoge burneše imale veći ugled i status u društvu od ostalih muškaraca. Čak je i u propisima zakona u kontekstu krvne osvete u Albaniji vidljivo koliko se u društvu cijenila žrtva burneša.

Oaze mira na jadranskoj obali: ovih 7 nerazvikanih i manje posjećenih hrvatskih otoka oduševit će vas svojom ljepotom i šarmom

U slučaju ubojstva burneše kao pravedna odmazda propisano je ubijanje dvojice muškaraca, što zapravo znači da burneša vrijedi kao dva muškarca. U tako krutom patrijarhalnom društvu, žena može naslijediti obiteljsku zemlju i bogatstva te odabrati najbolji dio zemlje samo onda kada postane muškarac. Pomisao da tek onda žena može upravljati svojom imovinom i sudbinom danas zvuči kao filmski scenarij smješten u davno prošla fiktivna vremena. Ipak, mnoge žene na sjeveru Albanije ponosno žive kao muškarci jer su zbog toga izuzetno cijenjene u društvu, što također često uzrokuje da se prema ostalim ženama ponašaju superiorno kako bi učvrstile svoj identitet muškarca.

KADA ŽENA POSTANE MUŠKARAC, OBITELJ POSTAJE SIGURNA

U mnogim kulturama, posebice u krajevima svijeta pogođenih razaranjima i siromaštvom, postoji praksa odgajanja djevojčica kao dječaka kako bi obitelji imale bolje egzistencijalne uvjete. Ipak, obitelji koje su primorane djevojčice odgajati na takav način, najčešće to rade u tajnosti. U albanskom društvu je obrnuto, dapače to se od obitelji bez muških nasljednika i očekuje. Najčešći razlog postajanja burnešom jest smrt oca zbog čega majke i kćeri ostaju bez financijske zaštite i sigurnosti. Jedna od kćeri u tom trenutku preuzima ulogu muškarca te se zavjetuje na celibat pred desetak muških svjedoka, čime društveno i pravno gledano postaje muškarac.

Burneše ne koriste šminku, ne puštaju kosu, odijevaju mušku odjeću te u potpunosti preuzimaju ponašanje, gestikulaciju i hod karakterističan za pripadnike jačeg spola. Vrijeme provode u društvu drugih muškaraca i pri razgovoru ih gledaju u oči, što je ženama strogo zabranjeno. Bitno je napomenuti da se burneše nisu osjećale zarobljene u ženskom tijelu, već su zbog obitelji i boljeg društvenog statusa odlučile preuzeti privilegiranu ulogu muškarca.

ZASTARJELI OBIČAJ IZ 15. STOLJEĆA NEMA NIKAKVE VEZE SA NJIHOVOM SEKSUALNOŠĆU

Odluka mnogih žena da postanu burneše nema nikakve veze sa njihovom seksualnošću ili transrodnošću, već je to način da se lakše nose sa životom u izrazito patrijarhalnom albanskom društvu. Iako se žene diljem svijeta obrazuju, rade, zarađuju, voze auto i ostvaruju ravnopravne odnose s muškarcima, sve je to zabranjeno u pojedinim društvima u kojima one to mogu tek kada preuzmu muški identitet. Društva koja još uvijek nisu odbacila tradicionalne i zastarjele običaje otežavaju kolektivni i individualni napredak ograničavajući pojedincima osnovna ljudska prava i priliku za samoostvarenje.

PODIJELI ČLANAK