Divan običaj koji je preživio tisućljeća: na jedan dan isključuju buku vanjskog svijeta i posvećuju se obitelji, hrani i druženju

Foto: Charles Fred, Flickr
piše Putni Kofer

Prema Starom zavjetu, Bog je stvorio svijet u šest dana, a sedmog je stao kako bi se odmorio i divio svom djelu. Bila je to subota. Tako vjeruju Židovi koji jedan dan u tjednu izdvajaju za isključivanje buke vanjskog svijeta, posvećivanje sebi i potpuni odmor. Svakog petka, zaustavit će sve što rade kako bi zapalili dvije bijele svijeće i izgovorili jednostavan blagoslov na hebrejskom te označili početak židovskog šabata. Nakon toga, postavit će stol s najotmjenijim posuđem, staviti čaše za vino i okupiti se u blagovaonici. Nakon što padne mrak, nema više kuhanja i spremanja. Ali, nema ni pisanja, gledanja televizije ili poslovnih telefonskih razgovora. Automobili su parkirani u garaži, telefoni odloženi, ekrani ugašeni… Što je to zapravo šabat i kako je pandemija oživjela pomalo zaboravljeni židovski običaj, saznajte u nastavku.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

KOLIKO DANAS ŽIDOVI DOSLJEDNO PRAKTICIRAJU ŠABAT?

Šabat šalom. Upravo se ovako pozdravljaju Židovi nakon početka svoje subotnje svetkovine. Šabat počinje petkom uvečer, a traje do subote uvečer. Petkom se uređuje dom i kuhaju jela, a nakon službe u sinagogi gdje se čita iz Tore, pale se svijeće i priprema svečani ručak. Taj dan svi provode u krugu obitelji… Tako je to u tradicionalnim židovskim obiteljima, no koliko danas Židovi dosljedno prakticiraju šabat?

Zanimljivo je da New York Times još 1983. napisao da manje od 40 posto američkih Židova petkom navečer pali svijeće obilježavajući početak šabata, no istovremeno većina ispitanika u anketi, koju je u New Yorku i tri susjedna okruga provela Federacija židovskih filantropa, rekli su da su sudjelovali u sederima tijekom Pashe i palili svijeće tijekom Hanuke. Šezdeset i šest posto također je reklo da poste na Yom Kippur, Dan pomirenja i najsvečaniji sveti dan u godini.

Iako je svetkovanje subote prema židovskom zakonu važnije od svetkovanja bilo kojeg drugog svetog dana, američki Židovi ne slave šabat u strogo tradicionalnom smislu. Subota tamo možda gubi svoj vjerski značaj, ali većina i dalje vjeruje da uzimanje dana odmora koristi društvu, tvrde u svom istraživanju o svetkovanju subote Deseret News. Čak 62 posto ispitanika slaže se da je važno da članovi društva imaju barem jedan dan u tjednu odvojen za duhovni odmor.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

SUVREMENI ŽIVOT UTJEČE NA TRADICIONALNE VJERSKE RUTINE

Promjene u svetkovanju subote ilustriraju kako suvremeni život utječe na tradiciju jer ljudi u svoje subotnje rutine uklapaju i rad po kući, boravak u prirodi te druženja. No, i dalje u bliskom krugu dragih prijatelja i obitelji. Posebno su vjerski običaju strani milenijalcima i pripadnicima generacije Z, koja slobodno vrijeme želi iskoristiti za različite opuštajuće aktivnosti. A da bi bilo dobro očuvati tradiciju u suvremenijem ruhu, shvatili su iz neprofitne židovske organizacije OneTable.

Oni, naime, kao online i osobna zajednica pomažu ljudima u 20-ima i 30-ima da pronađu, uživaju i dijele šabat večere kako bi najbolje iskoristili svoj petak navečer i uživali u najboljem od zajedničkog života. OneTable Šabati se nude u oko 20 gradova diljem Sjedinjenih Država, a sudionici se mogu povezati putem web stranice organizacije, koja također ima mnogo savjeta o tome kako obilježiti šabat. Domaćinima olakšavaju da pripreme šabatnu večeru kod kuće, gostima da uživaju u obroku petkom i svima da dožive jedinstvene događaje za šabatnu večeru vani. Zapravo su platforma koja podržava mlade članove židovske zajednice u povezivanju s vršnjacima.

PANDEMIJA JE POVEZALA MNOGE MLADE ŽIDOVE

A kako je pandemija otuđila mnoge zajednice, pokazalo se da mladi Židovi u ovoj postpandemijskoj eri, više nego ikada žude za šabatnom večerom kao prilikom za povezivanje. Tako iz OneTablea kažu da je njihova anketa pokazala kako je 71 posto sudionika uživalo u kali kao dijelu svog obroka, 69 posto je reklo blagoslove, a 63 posto je zapalilo šabatne svijeće. Sudionici se prijavljuju za OneTable Šabat večeru kako bi doživjeli židovsko iskustvo i priliku za povezivanje sa svojim vršnjacima i izgradnju zajednice.

PODIJELI ČLANAK