U ovoj je zemlji obavezni dio jaslica i božićnog dekora figurica čovjeka na toaletu. Evo otkud potječe ovaj neobičan običaj

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Ako ste u Kataloniji, i to u blagdansko, božićno vrijeme, obavezno posvetite pažnju tamošnjim jaslicama. Da, pogledajte sve klasične glavne likove, no potražite i jednog ‘zloćka’. U originalu taj se lik zove ‘El Caganer’, a u prijevodu – i to onom pristojnom – čovjek koji vrši veliku nuždu. Naime, mala figurica, uhvaćena na djelu, čest je, pa gotovo obavezan prizor u tamošnjim jaslicama (pessebre), a moguće ga je pronaći i u susjednim područjima, kao što su Andora, Valencija i sjeverna Katalonija (u južnoj Francuskoj), pa čak i u ostatku Španjolske, Portugalu pa i južnoj Italiji. U tom slučaju govorimo o ‘cagones’, ‘cagoes’, ‘cacone’ ili ‘pastore che caca’.

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

NE ZNA SE KAKO JE TOČNO ČOVJEČULJAK GOLE GUZE ZAVRŠIO U JASLICAMA

Caganera se uobičajeno prikazuje kao seljaka koji nosi tradicionalnu katalonsku crvenu kapu (barretinu). Ima i spuštene gaće te golu guzu. Figurica obično uključuje i malu hrpicu kakice. No, caganer je ‘evoluirao’ i danas ih doista ima svakakvih – Elizabeta II., Barack Obama, štrumfovi, papa Franjo samo su neke od caganer izvedenica…. Vjerojatno se pitate, a pitali smo se i mi, kako je došlo do toga da taj ‘nepristojni’ čovječuljak krasi jaslice.

Smatra se da se ušuljao u njih krajem 17. ili početkom 18. stoljeća. Nikome nije točno jasno kako i zašto, no postoje brojne teorije. Koja god da je točna, caganer je danas jedan od najpopularnijih likova tamošnjih jaslica, njihov sastavni i nužni dio. Često ga se može pronaći u nekom zapećku jaslica, dakle nije odmah kraj glavnih likova. Prema tradiciji, za njim tragaju, odnosno pokušavaju ga pronaći djeca.

DONOSI SREĆU I PLODNOST U NAREDNOJ GODINI, NJEGOV IZOSTANAK ZNAČI NESREĆU

No, iako je ‘nepristojan’, caganer je simbolički iznimno važan. Važnost proizlazi iz toga što on, svojim izmetom, gnoji zemlju te predstavlja simbol plodnosti, očuvanja jaslica za iduću godinu, donosi sreću i radost u narednoj godini i, suprotno, ako ga u jaslicama nema, nesreću. Kolika je njegova važnost u tamošnjim jaslicama pokazuje i slučaj iz 2005. godine, kada su gradski oci u Barceloni sablaznili javnost jer su naručili jaslice koje nisu uključivale caganera. Isto tako, postoji legenda da neki poljoprivrednik nije stavio caganera u svoje jaslice i da je imao vrlo lošu godinu po pitanju uroda. Uostalom, možda sve govori španjolska uzrečica koja glasi ‘izmet nije svetac, ali radi čuda tamo gdje padne’.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

POSTOJE I TEOLOŠKI RAZLOZI – ON UKAZUJE NA LJUDSKOST ISUSA KRISTA

No, neki smatraju da postoje i teološki razlozi zašto je on uključen u jaslice. Vox je tako svojedobno prenio da je caganer podsjetnik na Isusovu ljudskost. Isto tako, on prezentaciji njegova rođenja daje ljudsku notu. Naime, u jaslicama je staja idilično i čisto mjesto (iako staje to obično nisu), a porod također podrazumijeva svoje. Treće objašnjenje govori kako katalonske jaslice idu u širinu i prikazuju svu plejadu likova, pa je caganer samo još jedna figurica u još jednom ‘životnom stanju’ te, tvrde stručnjaci, podsjeća promatrača da Bog ima ljubavi za sve segmente ljudskog života.

KOLEKCIONARSKI PREDMET KOJI SLUŽI NA ČAST SLAVNIM I POZNATIM OSOBAMA

Caganer je s vremenom postao pravi hit i kolekcionarski predmet. Čak postoje udruženja koja populariziraju temu i istražuju porijeklo simpatične i duhovite skulpturice, organiziraju izložbe i slično, a postoje i specijalizirani biznisi koji se bave proizvodnjom caganera, koji danas dolaze u svim mogućim formama. Navodno mnoge slavne osobe doživljavaju svoju caganer verziju kao čast. Drugi smatraju da ih takav prikaz ‘spušta na zemlju’.

CAGANER NIJE JEDINI ‘S…..’, TU JE I NEOBIČNA KLADA CAGA TIÓ

Zanimljivo, caganer nije jedina katalonska božićna tradicija koja ima veze s obavljanjem nužde. Druga se veže uz Caga Tió, kladu koja živi pod božićnim drvcem prekrivena dekicom. Nju treba hraniti sve do Badnjaka kako bi ona na taj dan, djeci koja će joj pjevati i udarati je štapovima, ostavila nekoliko ‘darova’ ispod dekice. Naravno, riječ je o slatkišima.

PODIJELI ČLANAK