Na ulici preskaču uplakane bebe kako bi otjerali zlo: neobični španjolski običaj kojem se protivi Katolička crkva

El Colacho: Običaj preskakanja beba koji je preživio više od 4 stoljeća
piše Putni Kofer

Običaj preskakanja beba zvuči kao izmišljeni sport iz neobičnih bajki za djecu, ali to je stvarni tradicionalni španjolski ritual kojim se obilježava katolički blagdan Tijelovo. U pitoresknom gradiću Castrillo de Murcia, svake se godine organizira slavlje Salto del Colacho i traje tjedan dana. Premda se vrh katoličke crkve više puta bunio protiv ove prakse te ne propušta priliku da ga javno kritizira, ova višestoljetna tradicija i danas živi kako bi novorođenčad bila oslobođena i očišćena od grijeha. 

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

NEKI DJECU KRSTE, A NEKI IH PRESKAČU

Dok se u većini katoličkih zemalja i kultura djeca krste kako bi ih se očistilo od „iskonskog grijeha“, u španjolskom gradiću Castrillo de Murcia bebe se preskaču. Španjolska je zemlja poznata po mnogim neobičnim običajima poput tzv. tomatina, festivala gađanja rajčicama, ali El Colacho je svakako jedan od najzanimljivijih i najdugovječnijih. Vrhunac samog događanja je nedjelja, zadnji dan festivalskog tjedna kada se na ulicama grada pojavljuje čovjek odjeven u šarenu odjeću te s bizarnom maskom na licu trči kroz grad i plaši sve koji mu se nađu na putu.

View this post on Instagram

A post shared by Nick Gammon (@nickgammonedit)

Colacho predstavlja vraga koji se trčanjem po mjestu priprema za samu završnicu festivala, a to je preskakanje beba. Tjedno slavlje blagdana Tijelova na ovaj se način obilježava još od davne 1600. godine. Naime, mladi roditelji čija su se djeca rodila u zadnjih godinu dana iznosili su svoj pomladak i stavljali ih u uredno posložene redove madraca na gradskom betonu.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Dok ponosni roditelji promatraju i navijaju, čovjek u šarenoj opravi i grotesknoj masci se priprema za svoj skok. Vjeruje se da skok pročišćuje život u samom njegovom početku i oslobađa djecu od iskonskog grijeha. Isto vjerovanje stoji iza običaja krštenja, samo što su stanovnici Castrillo de Murcia taj običaj pretvorili u pravi spektakl. Nakon što đavo preskoči svu djecu, posipa ih se ružinim laticama te dolazi svećenik koji ih blagoslivlja. 

OBIČAJ PRESKAKANJA BEBA: KONTROVERZNI RITUAL ILI MAŠTOVITO SLAVLJE?

Premda u sebi nosi plemenitu namjeru, El Colacho u mnogim katoličkim predjelima podiže obrve. Iako dosad nema zabilježenih slučajeva ozljeda nastalih tijekom festivala, ova neobična praksa trn je u oku mnogih poglavara i dužnosnika Katoličke crkve. Tako je i prethodni papa Benedikt XIV. tražio španjolski narod da se javno odrekne ovog neobičnog rituala.

Ipak, običaj preskakanja beba živi i dalje te se odvija svake godine. Čak niti papa nije uspio zabraniti veselim seljanima da uživaju u tjednoj proslavi te šarenoj manifestaciji koja možda jest bizarna, ali svakako zbližava lokalno stanovništvo te posjetiteljima daje uvid u malo drugačiju španjolsku kulturu.

Naslovna fotografija: Flickr / Unsplash

PODIJELI ČLANAK