Deseci tisuća golih muškaraca okupit će se u veljači kako bi proslavili život! Na ovom neobičnom festivalu po prvi će put smjeti sudjelovati i 40 žena

Foto: Flickr
piše Putni Kofer

Svake godine u veljači u dalekom Japanu okuplja se na desetke tisuća muškaraca koji na jedan vrlo neobičan način dočekuju proljeće, “slave život” i tjeraju zle duhove iz svojih domova. Događanje se zove “Hadaka Matsuri”, ili “Festival golih muškarca”, a započinje, kao što i sam prijevod riječi kaže, okupljanjem preko 10.000 golih muškaraca pred hramom uz uzvike „Wasshoi, Wasshoi“ (Došli smo, došli smo). Ovaj tradicionalni događaj jedan je od najpopularnijih festivala u Zemlji izlazećeg sunca koji se održava već 1250 godina, a ove će se godine svečanoj manifestaciji po prvi put u povijesti pridružiti i žene.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

FESTIVAL GOLIH MUŠKARACA OVE GODINE PO PRVI PUT PRIMA I ŽENE, KOJE ĆE IPAK BITI OBUČENE

Svake veljače tisuće golih muškaraca sudjeluju u festivalu “Hadaka Matsuri” u šintoističkom svetištu u Inazawi, gradu u središnjem Japanu, kako bi otjerali zle duhove tijekom naredne godine. Festival se smatrao zabranjenim za žene otkad je prvi put održan prije otprilike 1250 godina, ali organizatori će ove godine dopustiti grupi od oko 40 žena da sudjeluje, pišu japanski mediji, a prenosi The Guardian.

Žene, koje će biti potpuno odjevene, sudjelovat će u određenim ritualima, ali neće biti dio najvažnije ceremonije, odnosno dijela festivala kada se goli muškarci sukobljavaju jedni s drugima dok pokušavaju svoju lošu sreću prenijeti na “odabranog čovjeka” dodirujući ga.

Ayaka Suzuki, koja se zalagala za ukidanje zabrane ženama, rekla je za The Guardian da je odmalena željela sudjelovati na festivalu. “Mogla sam sudjelovati i ranije da sam bila muškarac, ali nažalost to nije bio slučaj.” Suzuki je dodala da će iskoristiti priliku da se moli za sigurnost svoje obitelji i za ljude pogođene nedavnim smrtonosnim potresom na poluotoku Noto.

GOLI MUŠKARCI U JAPANSKOJ KULTURI IMAJU VELIKO SIMBOLIČKO ZNAČENJE

Festival golih muškaraca ima bogatu povijest koja seže stoljećima unatrag. Njegovi korijeni često su povezani s obredima proljetne seobe duhova, a vjeruje se da sudjelovanje u ovom neobičnom ritualu donosi sreću, zdravlje i obilje zajednici. Datum održavanja festivala često pada sredinom veljače, što dodatno naglašava hrabrost sudionika koji se suočavaju s hladnoćom.

Sam čin golog muškarca nosi duboku simboliku. U japanskoj kulturi, goli muškarci smatraju se simbolom hrabrosti i čistoće, a njihovo prisustvo na festivalu ima za cilj donijeti blagostanje lokalnoj zajednici. Tisuće hrabrih muškaraca, obučenih samo u “fundoshi”, tradicionalno japansko donje rublje, stvaraju jedinstven prizor koji oduševljava lokalce, ali i zabavlja na tisuće turista iz cijelog svijeta.

View this post on Instagram

A post shared by Deborah Herrera???? (@deborah.herrera.remaxstart)

S obzirom na to da će se festivalu ove godine po prvi put u povijesti pridružiti i žene, Japan je poslao snažnu poruku svojim građanima, ali i cijelom svijetu. Naime, prema pisanju lokalnih medija, aktivisti su uspjeli u dugogodišnjem naumu, a to je spriječiti diskriminativnu odluku i otvoriti festival za sve ljude, bez obzira na njihov spol, rod ili seksualnu orijentaciju. “Festival slavi život i tjera sve loše iz naših života, i napokon je došlo vrijeme da u njemu sudjeluju i žene”, izjavili su aktivisti u priopćenju za medije koje je poslano zbog ove povijesno važne odluke.

PODIJELI ČLANAK