„Mlate nas krilima, kakaju po nama, ali mi ih obožavamo!” Jedinstveno utočište za pingvine na Novom Zelandu spašava cijelu jednu vrstu od izumiranja

Hoiho pingvini na Novom Zelandu
piše Putni Kofer

Žele nas ugristi, mlatnuti krilom, pokakati se na nas… Ali svejedno ih obožavamo i spašavamo im živote! Tako, s puno ljubavi, o svojim pernatim pacijentima govore u bolnici za ugrožene i divlje vrste The Wildlife Hospital u Dunedinu na Novom Zelandu. Ovo je jedinstveno lječilište posvećeno spašavanju autohtonih divljih životinja. Njihovi su najbrojniji i najpoznatiji pacijenti pingvini žutih očiju, koji se nazivaju još i hoiho, endemska vrsta na Novom Zelandu koja bi bez ove ustanove, procjenjuje se, već izumrla. I nije samo hoiho ovdje ugrožena vrsta, smatra se da je oko 80 posto autohtonih životinja na ovom području, od ptice kakapo do morskih lavova, pred izumiranjem.

JAKO SU USPJEŠNI, STOPA PREŽIVLJAVANJA PINGVINA JE ČAK 96 POSTO

Ponekad spasiti cijelu jednu vrstu znači spašavati doslovno jednu po jednu životinju, i to je upravo ono što rade u Dunedinu. Bolnica se nalazi na poluotoku Otago, koji je bogat endemskim životinjskim vrstama, i upravo je ta lokacija presudna za uspjeh. Životinje, naime, tretiraju odmah, bez dugih transporta, gotovo na mjestu pronalaska, što im uvelike povećava šanse za preživljavanje.

Hoiho pingvini najrjeđa su vrsta pingvina na svijetu, procjenjuje se da je ostalo tek 4000 do 5000 jedinki. U bolnicu stižu zbog različitih razloga: ozljeda, neuhranjenosti, raznih bolesti… Danas oni imaju puno veću šansu za preživljavanje zahvaljujući bolnici i utočištu Penguin Place (u prijevodu „mjesto za pingvine”) koje se nalazi u blizini i pomaže pingvinima već više od 30 godina. Prije otvaranja bolnice 2018. ozlijeđene su se životinje morale slati daleko na sjever, a dugi i bolni transport smanjivao im je šanse za oporavak. Danas se Wildlife Hospital i Penguin Place mogu pohvaliti stopom preživljavanja pingvina od čak 95 posto!

FINANCIRAJU SE DONACIJAMA TURISTA PA IH JE COVID KRIZA GOTOVO UNIŠTILA

S obzirom na to da je na otoku ostalo još samo 265 parova sposobnih za razmnožavanje, ova je brojka još značajnija. Nakon pregleda i sanacije ozljeda u bolnici, pingvini sele u utočište Penguin Place gdje borave do potpunog oporavka, malo se uhrane i udebljaju, a potom vraćaju u prirodu. Uz nadu da će tamo napraviti potomke i nastaviti život ove divne vrste na Zemlji!

Unatoč neprocjenjivom značaju ove dvije institucije na preživljavanje cijele jedne vrste, i bolnica i utočište imaju problema s financiranjem i covid kriza ih je jako pogodila. Financiraju se, naime, najviše od donacija turista i posjetitelja koji dolaze vidjeti njihove prostore i pacijente na vođenim turama, a njih već dvije godine gotovo i da nema.

Dok čekaju da se vrate internacionalni turisti čijim će novcem plaćati ljude, lijekove i materijal za liječenje pingvina, entuzijasti u bolnici Wildlife i utočištu Penguin Place nastavljaju brinuti za svoje žutooke štićenike, unatoč ugrizima, udarcima od perja i povremenom smradu fekalija. Kako da odustanu, kad bi bez njih hoiho pingvini prestali postojati.

Čovječanstvo u potrazi za Bogom: religiozni pokreti koji su zaprepastili i zaintrigirali svijet
PODIJELI: